[ViDEO] BRAŞOV. „Grevă generală!” – galerie foto
Asta au scandat insistent în această după-amiază circa 200 de membri ai sindicatelor feroviare din complexul CFR Braşov. Sindicaliştii s-au adunat la ora stabilită, 16.30, în faţa sediului Regionalei Braşov, unde s-au organizat rapid şi au plecat spre sediul Prefecturii, fluturând steaguri şi pancarte, scandând şi fluierând asurzitor.
La protest au luat parte membri ai Sindicatului C.T.F. Braşov, ai Uniunii Sindicatelor Libere Marfă Călători Infrastructură (USLMCI) Braşov, ai Sindicatelor Libere 16 Februarie Întreținerea Căii Regionala Braşov, ai Sindicatului Personalului de Execuţie şi Management Feroviar Braşov, ai Sindicatuuil Liber Independent Secţia CT1 Braşov şi ai Sindicatului „Glasul Roţilor de Tren” Braşov.
Ceferiştii cer salarii mai mari, cu măcar 10%, şi acuză încălcarea de către Guvern a Constituţiei României şi a dreptului internaţional al muncii, prin faptul că nu mai există contracte colective de muncă şi nu se mai permite negocierea dintre salariaşi şi angajatori. Feroviarii sunt nemulţumiţi că un articol din Legea Bugetului prevede limitarea creşterii salariale (maximum inflaţia prognozată – adică 2,2% pe anul acesta). „Nu avem contracte colective de muncă, care să conţină drepturile salariale pe care le-am pierdut în ultimii cinci ani. Salariaţilor, reprezentaţi de sindicate, care au dreptul la negocieri colective, conform Constituţiei României, dar şi actelor tratatelor internaţionale la care România este parte, le-a fost restricţionat evident dreptul de a negocia şi, echivalent, dreptul la acţiuni colective, cu privire la cel mai important obiect al negocierii colective, respectiv salariul. Astfel, sindicatele nu pot negocia clauze în contractul colectiv cu privire la creşteri salariale decât condiţionate. Asta, în condiţiile în care salariile noastre au fost amputate de Guvernul Boc cu 40% şi ulterior cu alte 40%. Noi nu suntem bugetari, că dacă eram, acum ne creşteau şi nouă salariile”, spune Ioan Buzatu, liderul USLMCI Braşov.
De asemenea, ceferiştii braşoveni se plâng şi de condiţiile grele de muncă şi de lipsa echipamentului de muncă şi a celui de protecţie, ceea ce face ca mii de angajaţi să-şi rişte chiar şi viaţa pentru un salariu minim pe economie. „Condiţiile de muncă de la această oră sunt precare la toate nivelurile. Noi avem responsabilităţi foarte mari, de ceea ce facem noi depinde siguranţa circulaţiei, a călătorilor. În acelaşi timp, lucrătorii feroviari sunt expuşi în permanenţă unor riscuri mortale, în desfăşurarea atribuţiilor de serviciu. Condiţiile de muncă sunt la nivelul unei ţări din Africa, nu la nivelul unei ţări europene în anul 2015: fără apă, fără toalete, cu spaţii nezugrăvite, fără încălzire, multe cu uşi şi ferestre clasice de lemn sau metal care nu etanşează, fără asigurarea unui minim decent şi necesar pentru menţinerea unei stări de sănătate”, a spus alt lider sindical.
Ei acuză şi managementul defectuos al societăţilor feroviare. „Directorul de la CFR Infrastructură şi-a propus profit de 106 milioane de lei în 2015! Cum să-ţi propui aşa ceva? Ce, suntem unitate de producţie? Suntem societăţi comerciale, dar oferim servicii, servicii publice de interes strategic naţional, statul este acţionarul majoritar, în acest spirit trebuie gândit”, a mai spus Buzatu.
Protest „în cascadă”
Pe pancarte se putea citi: „Dreptul la negociere nu se negociază!”, Pierdut portofel. Cine îl găseşte este rugat să nu râdă. Sunt ceferist!”, dar şi alte revendicări şi neulţumiri.
Potrivit liderului sindical, protestele se desfăşoară „în cascadă”, în cele opt regionale de căi ferate, urmând ca acţiuni de stradă să aibă loc şi la Bucureşti. Dacă nici de această dată revendicările lor nu vor fi ascultate, angajaţii CFR ameninţă cu greva generală. „Noi am declanşat conflictul de muncă. Am făcut toţi paşii legali, probabil că urmează greva, ceea ce nu e de dorit, fiind ultima formă de protest. Avem ceva promisiuni, dar sunt verbale. Am mai avut promisiuni de-a lungul timpului, ultimele chiar luna trecută, de la premierul Victor Ponta, nu s-au onorat, însă sperăm totuşi să atragem atenţia suficient cu aceste acţiuni, să nu ajungem la blocaj pe calea ferată”.
Liderii sindicali au fost primiţi de prefectul Mihai Mohaci, căruia i-au expus doleanţele, cu rugămintea de a le transmite Guvernului pe care îl reprezintă în teritoriu.
Citiţi şi:
BRAȘOV. Sindicaliștii de la calea ferată ies în stradă
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.