Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Experți în educație fac schimb de bune practici în domeniul educației incluzive

  • IMG_2806_273592.JPG
  • IMG_2810_273593.JPG
  • IMG_2805_273589.JPG
  • IMG_2804_273590.JPG
  • IMG_2807_273594.JPG
 

Inspectoratul Școlar al Județului (IȘJ) Brașov, Centrul pentru Educație Incluzivă și mai multe unități de îmvătământ din Brașov găzduiesc în aceste zile cadre didactice din mai multe țări ale Europei de Est, aflate într-o vizită de lucru, axată pe educația incluzivă,educația copiilor cu nevoi speciale. La conferința de presă de deschidere au fost prezenți și au spus câteva lucruri pe acest subiect șefa IȘJ, Ariana Bucur (video 1), și Adrian Gabor (video 2), vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, instituție care are în subordine Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).

„Este important să ne amintim că educația incluzivă nu se referă numai la școală sau clasa în care este înscris un copil. Este vorba și de ceea ce se întâmplă în acea școală sau clasă. Educația incluzivă înseamnă a încuraja fiecare copil să participe la activitatea de zi cu zi a școlii și a ajuta fiecare copil să obțină cel mai bune rezultate posibile. Educația incluzivă înseamnă asigurarea faptului că sistemul se adaptează nevoilor copiilor, în loc să aștepte ca aceștia să «încapă» în sistem. Vizita de lucru se axează pe oferirea de dezbateri și prezentări care să ofere o imagine de ansamblu a situației la nivel național și european, precum și abordări contemporane privind integrarea. Vor fi făcute vizite la unități școlare pentru a observa sistemul educațional din România și a afla informații despre realitățile sale-punctele slabe, cu accent pe educația specială”, a explicat Silviana Cioceanu (video 3), inspector școlar de specialitate.

Potrivit Paulei Ancu, care coordonează vizita de lucru, obiectivele acestui program sunt să promoveze cooperarea diverșilor specialiști în domeniul educației pentru copii cu nevoi speciale; să împărtășească experiențele partenerilor cu privire la proiecte, practici și politici educaționale în acest domeniu și să promoveze un schimb eficient de bune practici cu alți specialiști europeni în domeniul educației pentru copii cu nevoi speciale; să promoveze politicile școlare incluzive și învățarea reciprocă în domeniul incluziunii pentru a permite tuturor copiilor, în conformitate cu abilitățile lor, să trăiască o viață plină și independentă în comunitățile lor, să coopereze cu alte persoane și să continue să învețe de-a lungul vieții.
„Participanții vor afla despre politicile educaționale pentru copii cu nevoi speciale, precum și abordarea socială și educațională la nivel local și național, bune practici la nivel european/ național axate pe lucrul cu copiii cu nevoi speciale în școlile de masă și școli special; importanța intervenției personalizate și a consilierii pentru a integra copiii cu nevoi speciale cu ajutorul practicanților, consilieri, psihologi, terapeuți, logopezi, profesori itineranți, asistenți sociali; importanța creării unor proceduri care să îi ajute pe profesori să lucreze la clasă și va duce la o integrare mai eficientă a copiilor cu nevoi speciale”, a precizat Paula Ancu.

Participanții la această vizită de lucru vor participa la dezbateri, vor asista la ateliere/ activități didactice,se vor întâlni cu factorii de decizie la nivel local/ și regional, directori și profesori, vor vizita unități școlare a afla mai multe despre sistemul educațional românesc, vor avea posibilitatea de a stabili relații cu instituțiile locale/ regionale pentru a dezvolta activități de coooprare ulterioare în cadrul programelor Erasmus+.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button