[ViDEO] BRAŞOV. Este grevă generală în şapte spitale
În judeţul Braşov, este grevă în şapte unităţi medicale, singurele în care s-au strâns semnăturile pentru protest. Trei dintre ele sunt în municipiul Braşov, dar într-unul nu a fost întreruptă activitatea.
Potrivit liderului Sindicatului Medisan-Sanitas Braşov, Paul Negoescu, s-au strâns semnături pentru grevă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie (Maternitate). În judeţ au semnat pentru grevă angajaţi de la spitalele din Predeal, Făgăraş, Rupea şi Zărneşti.
În niciuna dintre unităţile medicale nu protestează, însă, toţi angajaţii, Paul Negoescu declarând că oamenii nu pot fi scoşi în stradă cu forţa. „Activitatea este asigurată cu o treime din angajaţi pe perioada grevei generale, aşa cum prevede legea. Probabil acţiunea va continua în aceste spitale şi mâine pentru că după aceea nu mai are cine să ne ia în considerare revendicările ţinând cont că vom avea un nou Parlament. Până la 1 februarie nu va mai fi nici o acţiune de protest, iar în luna martie se va discuta probabil pe o nouă legislaţie”, a spus Negoescu.
În total, în judeţul Braşov sunt aproximativ 1.000 de cadre medicale care au declanşat greva generală. Celelalte trei spitale din municipiul Braşov – Spitalul de Copii, Neurologie şi Pneumoftiziologie – nu au intrat în grevă pentru că în aceste unităţi nu au fost strânse semnăturile necesare.
Infirmierele au salariu mai mare decât TESA cu studii superioare
La Spitalul Judeţean au ieşit în holul de intrare mai mulţi angajaţi decât la greva de avertisment din 19 octombrie şi nu doar personalul TESA, ci şi asistente medicale. Balint Lenke (video 1), lidera de sindicat din unitatea sanitară, a precizat că salariaţii au ieşit pe rând în hol, fiind asigurată o treime din activitate. „La Spitalul Judeţean este grevă generală. Lucrează o treime dintre angajaţi pentru că sunt pacienţi care nu pot fi lăsaţi fără nicio grijă. Revendicările noastre au rămas aceelaşi, iar calendarul a fost respectat. Am fost la Bucureşti, la Guvern şi la sediul Ministerului Muncii, am făcut grevă japoneză, apoi grevă de avertisment de două ore, iar cum cererile noastre nu au fost luate în seamă, am ajuns la grevă generală. Sperăm să se facă o lege a salarizării. Aşteptăm rezultatele negocierilor cu colegii noştri care se află la Bucureşti”, a spus Balint. Oamenii erau foarte vehemenţi(video 2 şi 3). „Suntem personal TESA şi protestăm pentru că lucrăm laolaltă cu personalul medical, dar nu suntem băgaţi în seamă. Invităm pe domnii parlamentari sau pe cei de la Guvern să vadă cum poate funcţiona un spital fără personal TESA sau muncitori. Nu este posibil ca oameni cu studii superioare să aibă salarii mai mici decât o infirmieră!”.
Sute de ore suplimentare ce nu pot fi recuperate
În Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, deşi toată lumea a semnat pentru grevă, printre membrii de sindicat fiind şi medici, s-a lucrat normal. Mariana Elena Stoenescu, lidera Medisan-Sanitas şi asistenta-şefă a unităţii, spune că pentru organizarea unei greve generale ar trebui suspendat contractul colectiv de muncă. „Noi suntem printre spitalele în care contractul colectiv de muncă la nivel de unitate este în vigoare, iar pe perioada grevei, legal, ar trebui să suspendăm acest contract, ceea ce nu putem face, atâta timp cât conducerea respectă acest contract. Dar suntem sută la sută implicaţi în acţiunea grevistă a colegilor, am semnat, am participat la celelalte acţiuni din calendar, inclusiv am fost la Bucureşti, la pichetarea Parlamentului, susţinem toate revendicările, pe care le-am şi afişat, dar nu putem perturba activitatea. Şi când a fost greva de avertisment, noi am făcut grevă japoneză, cu banderolă pe braţ”, ne-a spus liderul de sindicat.
Stoenescu a subliniat că este necesară şi schimbarea criteriilor de normare a personalului: „La noi organigrama este acoperită, după normele de o asistentă şi o infirmieră la zece paturi, dar este foarte mult de muncă, fiindcă aceste criterii nu ţin cont de complexitatea şi de gravitatea cazurilor. Şi la noi sunt cazuri pentru care se face supraveghere permanentă, dar nu avem secţie de ATI şi atunci nici suficient personal, nici salarii şi sporuri pe măsură. Având personal la limită, când se acordă concediu creşte volumul de muncă. Avem sute de ore suplimentare pentru turele efectuate sâmbăta şi duminica, pe care nu le putem recupera tot pentru că nu suntem suficienţi. Media este de 120 de ore suplimentare, dar sunt şi oameni cu peste 360 de ore. Normarea trebuie să se facă ţinând cont şi de calitatea şi complexitatea serviciului oferit”.
Nemulţumirile greviştilor sunt legate de faptul că în ordonanţele privind salarizarea nu au fost cuprinse şi alte categorii profesionale, precum personalul tehnic administrativ din unităţile medicale, cerând acum corectarea acestei situaţii. Sindicaliştii mai cer introducerea personalului tehnic şi administrativ în OUG 20/2016, respectiv 23.000 de persoane, 1.800 de funcţionari publici din Direcţiile de Sănătate Publică, angajaţii din asistenţa socială şi din grădiniţe, rezolvarea de urgenţă a deficitelor majore dintre spitalele clinice şi cele neclinice şi a problemelor din rândul asistenţilor medicali, între cei cu studii superioare şi absolvenţii de şcoală postliceală, precum şi creşterea veniturilor pentru angajaţii din asistenţa socială.
Citiţi şi:
Luni e GREVĂ GENERALĂ în Sănătate!
BRAŞOV. Grevă „discretă” prin spitale
BRAŞOV. Va fi grevă de avertisment în spitale, mâine
Încep grevele de avertisment în Sănătate
50 de BRAȘOVENI pichetează astăzi Parlamentul
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.