Expres

[ViDEO] BRAŞOV. Emblemele Şcheiului sunt la îndemâna celor cu telefoane inteligente

  • IMG_0045_226156.JPG
  • IMG_0046_226157.JPG
  • IMG_0047_226158.JPG
  • IMG_0048_226159.JPG
 

Pentru cei care iau la pas Braşovul, dar şi pentru cei care sunt prea departe şi vor să călătorească virtual, troiţele din Şcheii Braşovului, comori ale patrimoniului cultural al oraşului, au devenit mai vizibile şi mai accesibile.

Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov (AMB), în parteneriat cu Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, a finalizat un proiect cultural „Troiţele din Şcheii Braşovului – Patrimoniu pentru viitor” aducând emblemele Şcheiului în mediul online şi atrăgând astfel un public altfel greu de „prins” – tinerii, pasionaţi ai tehnologiei mobile. Proiectul a urmărit valorificarea patrimoniului cultural construit al Braşovului şi lărgirea ofertei culturale braşovene prin aducerea la cunoştinţa populaţiei locale şi a turiştilor români şi străini a moştenirii culturale din Şcheii Braşovului, reprezentate pe o parte de troiţele junilor, de arhitectura vernaculară şi de tradiţiile de peste an ale junilor din Şchei. Prin proiect s-a dorit, de asemenea, creşterea gradului de cunoaştere a istoriei, tradiţiilor şi obiceiurilor din Braşovul Vechi (Şchei) din perspectiva monumentelor arhitecturale cu caracter religios–troiţele, unele dintre ele înscrise pe Lista Monumentelor Istorice din Braşov şi pe Lista Patrimoniului Cultural Naţional. Proiectul a promovat diversitatea, consolidarea identităţilor culturale și istorice şi conservarea tradiţiilor  brașovene prin mijloace moderne şi alternative, precum și dezvoltarea și susţinerea turismului cultural în municipiul și județul Brașov.

50 de obiective pot fi vizitate virtual

Concret, acum, turiştii şi localnicii pot afla mai multe despre troiţele din Şcheii Braşovului şi alte monumente de interes istoric şi cultural din Braşov direct de pe telefon, mai exact de pe aplicaţia IT Troiţe Braşov. Ea poate fi descărcată din Google Play sau AppStore şi oferă informaţii despre aproximativ 50 de monumente culturale şi istorice (33 de troiţe şi 15 obiective) din Şchei. Deţinătorii de telefoane inteligente cu această aplicaţie vor putea obţine, la faţa locului, scanând QR Code-ul, informaţii despre fiecare monument, despre evenimentele culturale ale Uniunii Junilor Braşoveni şi coordonate pentru orientare şi deplasare la celelalte obiective. Acelaşi lucru îl pot face din confortului fotoliului, fie călătorind virtaul, fie planificând o astfel de drumeţie. „Proiectul care a început în 7 iunie şi are ca dată de finalizare 15 decembrie şi-a propus să îmbunătăţească şi să extindă accesul publicului la troiţe şi promovarea acestora prin intermediul unei aplicaţii smartphone, precum şi promovarea traseelor cultural-turistice, trei, plus unul care promovează patrimoniul natural de pe Tâmpa, traseu care duce tot spre Şchei, create prin precedentul nostru proiect, prin mijloace inovatoare, astăzi la îndemâna publicului larg – aplicaţiile pentru telefoanele inteligente. Pentru realizarea tuturor acestor activități, Agenția Metropolitană Brașov a colaborat cu consultantul științific specializat în patrimoniul cultural, doctorul în istorie Alexandru Stănescu și cu membrii Uniunii Junilor din Brașov”, a explicat Andreea Şchiopu, manager de proiect, din septembrie 2016, care a ţinut să menţioneze aportul Ramonei Ganea, coordonatoarea proiectului până la acel moment.

Proiect cultural unic în România

În plus, în cadrul acestui proiect a fost realizat şi un superb film de promovare, cu ajutorul unei drone, de tipul scurtmetraj. De asemenea, au fost organizate mai multe excursii tematice pe cele trei trasee create în prima ediţie a proiectului. Au fost tipărite 2.500 de pliante în limbile română și engleză, 2.000 de cărți poștale și s-au montat 10 panouri de informare despre aplicația IT.
„Uniunea Junilor consideră deosebit de important proiectul de promovare a acestui vechi cartier al Braşovului. Prin aplicaţia IT se democratizează accesul la informaţiile depsre patrimoniul cultural construit, dar şi atrage un nou public. Este un instrument util, facil şi sigur pentru cei care vor să facă drumeţii prin Şchei. Fiind conectat la satelit, utilizatorul primeşte din 30 în 30 de secunde coordonatele şi i se reconfigurează traseul, astfel încât să nu se rătăcească. Nu mai există aşa ceva într-o comunitate din România, iar cei de la Turda ne-au cerut ajutorul să replice proiectul la ei”, a explicat istoricul Alexandru Stănescu, de la Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi.
Tot în cadrul proiectului va fi organizat un eveniment prilejuit de 1 Decembrie – Ziua Națională a României –  în parteneriat cu Uniunea Junilor din Brașov, prin care se vor valorifica produsele realizate prin proiect, precum și obiceiurile și tradițiile Junilor Brașoveni și la care vor participa aproximativ 200 de persoanlități locale și invitați.

Finanţat de Consiliul Judeţean

Obiectivul general al proiectului implementat de Agenția Metropolitană Brașov a fost reintroducerea patrimoniului architectural din Șchei în spațiul comunitar și promovarea acestuia prin mijloace new media. „Troițele din Șcheii Brașovului – patrimoniu pentru viitor” este o continuare a demersului cultural început anul trecut de către Agenția Metropolitană Brașov și partenerul Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi. Beneficiarii proiectului și a rezultatelor acestuia sunt localnicii din Braşov, cărora le sunt oferite informaţii referitoare la istoria şi valoarea patrimonială a troiţelor prin mijloace de informare  accesibile, inovatoare și moderne; turiştii români şi străini care beneficiază de o ofertă culturală autentică şi de calitate și  populaţia şcolară cu vârste între 10 şi 18 ani, care au avut ocazia să urmeze forme de educaţie nonformală şi au beneficiat de materiale de informare cu scop educativ.
Intervenția culturală „Troițele din Șcheii Brașovului – patrimoniu pentru viitor” se încadrează în „Programul județean pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul județean a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2016” și este finanţată de Județul Brașov. Valoarea totală a proiectului este de 51.765 lei, din care finanţarea nerambursabilă de la autoritatea finanțatoare este în valoare de 40.805 lei, iar contribuția beneficiarului și a partenerilor acestuia este de 10.960 lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare