Expres

[ViDEO] BRAŞOV. Domeniul schiabil poate deveni un loc periculos dacă nu sunt respectate regulile de conduită

 

Pârtiile de dificultate uşoară spre mediu, precum Drumul Roşu, nu sunt pentru începători. Viteza pe pârtie trebuie adaptată în permanenţă, pentru siguranţa tuturor. Echipamentul unui schior amator trebuie să fie corespunzător şi în stare tehnică bună, în nici un caz achiziţionat ca pentru profesionişti, doar pentru a face impresie bună pe pârtie. Dacă se apelează la serviciile monitorilor de schi, trebuie căutaţi doar cei acreditaţi, cu atestare profesională, nu în funcţie de preţul pe oră. Foarte important este să fie respectat regulamentul de conduită al turiştilor şi schiorilor pe pârtiile din Poiana Braşov. 

Acestea sunt, pe scurt, recomandările salvatorilor montani, exprimate astăzi într-o conferinţă de presă de şeful Serviciului Salvamont Braşov, Sorin Păltânea, pentru limitarea accidentărilor pe pârtiile de schi, numeroase de când s-a deschis sezonul în această iarnă.

Din 30 noiembrie 2017 până în prezent, salvamontiştii braşoveni au avut 263 de intervenţii la accidente pe domeniul schiabil din Poiana Braşov, în urma cărora 272 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, unele cazuri fiind foarte grave. 

Există un regulament pe care Consiliul Local Braşov l-a aprobat în luna decembrie şi care a intrat în vigoare din 3 ianuarie. Până acum, împreună cu Poliţia Locală, am făcut prevenţie pe baza acestui document, dar în curând vom ajunge şi la sancţionarea celor care nu respectă regulile pe pârtii. Pe de altă parte, meseria de monitor de schi este important să fie practicată în urma promovării cursurilor de specialitate, care eliberează certificate şi atestări profesionale care să-i confere dreptul unei persoane de a instrui altele. Există şi reguli care se referă la schiatul nocturn, pe care noi îl încurajăm, dar numai în anumite condiţii. De asemenea, săniuşul este bine să fie practicat în condiţii de siguranţă. Mare atenţie pe Drumul Vechi, unde nu este interzis săniuşul, dar zona nu este omologată în acest sens şi deci nu sunt luate măsuri de siguranţă”, a spus Sorin Păltânea.

 Cauzele producerii accidentelor pe pârtii

Articole asemănătoare

În regulamentul privind comportamentul pe domeniul schiabil sunt articole care îi privesc pe toţi cei care folosesc pârtiile, indiferent că vorbim de schi, snowboard, săniuş sau activitatea personalului administrativ de pe lângă pârtiile din staţiune, toate fiind adaptate după regulile europene.  

Pârtiile sunt foarte bine securizate, se schiază în condiţii excepţionale, de aceea se pot organiza şi competiţii pe ele, sunt verificate permanent. Dar sunt destui schiori care nu-şi adaptează nivelul de cunoştinţe la gradul de dificultate al pârtiilor. Aş dori să atrag atenţia că nivelul de începător nu se acordează cu pârtia uşoară. Începătorul, de regulă, nu are reflexele formate, nu ştie să ocolească, nu ştie să-şi adapteze viteza la gradul de înclinaţie al unei pârtii. O pârtie uşoară cum este Drumul Roşu necesită multe cunoştinţe de schi şi o bună pregătire fizică, pentru că are aproape 5 kilometri lungime. Ca să o cobori pe schiuri, în priză tot timpul, fără să te opreşti, este o problemă. Dacă te opreşti în mijlocul drumului ca să te odihneşti sau să vorbeşti cu colegul, este o altă problemă. Asta e premisa bună pentru un accident”, a mai spus Păltânea.

Verificări pe munte cu snowmobilul

În perioada următoare, salvamontiştii împreună cu poliţiştii locali, pe snowmobile, vor monitoriza mai cu atenţie zona schiabilă din Masivul Postăvarul, verificând mai ales documentele monitorilor de schi şi baza comercială după care aceştia îşi desfăşoară activitatea. Este tot o măsură de prevenţie pentru limitarea numărului de accidente pe domeniul schiabil. 

Există un capitol de sancţiuni care se referă nu doar la condiţiile de schiat, ci şi la practicarea meseriei de monitor de schi fără autorizaţie, a schiului nocturn în alte condiţii decât cele stabilite sau pătrunderea pe pârtia de schi a turiştilor cu bagaje”, a menţionat sursa citată.

De asemenea, Muntele Tâmpa, care este frecventat pentru agrement, este bine de vizitat cu echipament corespunzător zonelor montane. Sorin Păltânea a adăugat că salvamontiştii au fost puşi în situaţia de a interveni în ajutorul unor turişti care erau încălţaţi cu botine şi alte tipuri de încălţăminte, nicidecum ghete – singurele potrivite pentru urcarea şi coborârea muntelui, aşa de mici dimensiuni cum este, dar cu pante abrupte. 

De asemenea, aş dori să atrag atenţia să fie ocolite drumurile care coboară din Masivul Postăvarul spre Valea Timişului, întrucât există un risc crescut de avalanşă. Stratul de zăpadă este considerabil acolo, ce poate depăşi un metru în unele locuri”, a mai spus şeful Salvamont.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button