Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Dispută în CJ pe lemnele de foc de la plopii de pe DJ 104L

 

Proiectul de hotărâre privind valorificarea masei lemnoase rezultate în urma tăierii arborilor din ampriza şi zona de siguranţă a DJ 104L, Dacia-Viscri-Buneşti către DGASPC Braşov, respectiv Centrul de Plasament Dacia, a încins spiritele în ultima ședință a Consiliului Județean din 2017. Caroline Fernolend, consilier județean din partea Forumului Democrat German din România (FDGR)  și președinte al Fundației Mihai Eminescu Trust (ce are mai multe proiecte în zona comunei Bunești), a contestat decizia de a da DGASPC plopii ce vor fi tăiați pentru a face loc șantierului de reabilitare a drumului, pe motiv că aceștia ar trebui să ajungă la oamenii din comna Bunești, în special la cei din satul Viscri.

Fernolend a intervenit înainte de vot: „Sunt în cunoștință de cauză că și UAT-ul Bunești a făcut o solicitare pentru masă lemnoasă, dat fiind faptul că acești plopi se află majoritatea pe proprietatea UAT-ului Bunești și doar o parte pe cea a UAT-ului Jibert. Este vorba aici de toată masa lemnoasă sau doar aceea care se află pe raza UAT-ului Jibert?”. Maria Dumbrăveanu, secretarul CJ, a explicat că nu este vorba de UAT Bunești, ci de proprietatea Consiliului Județean. „Dar și UAT Bunești a solicitat masă lemnoasă, fiindcă comunitatea de acolo, toate cele cinci sate, dar mai ales satul Viscri, nu au suficientă masă lemnoasă pentru această iarnă”, a insistat alesul FDGR. „Conform legii silvice, toată masa trebuie valorificată și transportată. Noi avem un necesar de 2.500 metri cubi la Direcția Copilului, adică la centrele din subordine, pe an. Vom diminua ca să nu ne ia Curtea de Conturi, vom diminua valoarea pe care o avem rezultată de la Regia de Păduri Stejari, care ne-a făcut marcările și toată, în bugetul de la anul, cu 1.030 de metri cubi, o dăm la Protecția Copilului și nu ne mai doare capul. Așa este foarte greu să dăm către Jibert și Bunești. Ei au făcut într-adevăr și acele cereri, dar după ce ne-au adus toate documentele și dat fiind regimul schimbat și legile, am ajuns la decizia cea mai înțeleaptă. Și așa am avut probleme și anul acesta cu lemnele la Direcția Copilului, le ținem acolo la Centrul Dacia, până la toamnă, se usucă, sunt numai bune și o să le dăm la Direcția Copilului”, a precizat Adrian Gabor, vicepreședintele CJ Brașov. „Nu o să aveți unde să le depozitați la Dacia. E imposibil”, a replicat Caroline Fernolend. „Au zis că se poate depozita, în cele două curți. Vă dați seama că ne-am consultat până am ajuns la această formulă și acest proiect de hotărâre după multă zdroabă”, a răspuns Gabor. Și Paul Enache, consilier județean PSD, a intervenit: „Săptămâna trecută, împreună cu prefectul județului și cu toate oficialitățile, inclusiv directorul sau comisarul-șef, cum se numesc acum la Romsilva, s-au făcut deplasări în tot județul unde s-a stabilit cota de lemne la populație. Personal am fost și pe zona Rupea și pe zona Făgăraș împreună cu oficialitățile pe care le-am enumerat mai sus, iar legat de plopii de la Bunești, cu această ocazie vor dispărea și vreo 10.000 de ciori care distrug tot terenul agricol din zonă de acolo, nu mai trebuie să semăn nici eu vreo 50 de hectare de două ori și lemnul normal ar trebui să meargă la Centrul de Copii de la Dacia”. „Localnicii voiau să cumpere aceste lemne, nu le voiau gratis”, a mai spus consilierul județean FDGR. „Nu puteam să le valorificăm conform legii”, a încheiat Gabor (video 2).
După ședință, Caroline Fernolend (video 1) a explicat că acei plopi au fost plantați de Fundația Mihai Eminescu Trust în urmă cu mai mulți ani și că aparțineau acesteia, scopul fiind ca atunci când ajungeau la maturitate să fie dați comunității din zonă. Însă acum CJ se prevalează de faptul că drumul a devenit județean, deci îl are în proprietate. 
Proiectul de hotărâre a trecut cu 30 de voturi pentru, unul împotrivă și o abținere, din partea colegului de partid, Wittstock Wolfgang. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button