Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Deszăpezirea e asigurată pe patru ani, doar sarea lipsește

 

Frigul pătrunzător şi prima ninsoare de la munte au pus în alertă autoritățile din judeţul Braşov, care susțin că sunt pregătite pentru sezonul de iarnă. Pentru a se asigura de asta, toți cei implicați în procesul de deszăpezire au fost convocați la o întâlnire de prefectul județului, Ciprian Băncilă.

După ce vechiul contract de deszăpezire a drumurilor naționale din județul Brașov a expirat, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) a organizat în această vară o nouă licitație. Au fost depuse şase oferte în 19 iulie, iar în 2 septembrie a fost desemnat câştigătorul, Consal SA, cu care s-a semnat un acord-cadru pe patru ani, în valoare de 39,464 milioane de lei. Operatorul are 67 de utilaje şi circa 140 de lucrători, dar va mai face angajări, chiar şi pe perioadă determinată, pentru a putea presta serviciile contractate. Prefectul le-a cerut însă să ia în calcul şi asigurarea personalului necesar astfel încât să fie acoperită integral mentenanţa pentru utilaje şi echipamente.
Reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) – DRDP Braşov au precizat că au la dispoziție 11 dintre cele 16 utilaje proprii de deszăpezire, pregătite să intervină în orice moment. Pentru autovehiculele de intervenție proprii ale DRDP sunt în stoc 9.900 de litri de motorină. Secția de Drumuri Naționale (SDN) Brașov are pe stoc materiale antiderapante şi antiaglomerante: 3.073 de tone de sare, dar necesarul este de 19.000 de tone, 70 de tone de nisip, și 0,6 tone dintr-un necesar de 65 de tone de clorură de calciu. De asemenea, mai sunt necesare 10 tone de produs ecologic. Procedura de achiziţii publice având ca obiect Acordul-cadru de furnizare a sării pentru 2016-2020, organizată de CNADNR în iulie, a fost anulată, deoarece nu a fost depusă nici o ofertă pentru DRDP Braşov. În prezent este în desfăşurare o altă procedură de achiziţie a sării, doar pentru sezonul 2016/2017, în urma căreia se va încheia un singur contract de furnizare la nivel de ţară.

Județul Brașov are și o șenilată care poate acționa în zone mai puțin accesibile, pe care le identifică ISU, în urma sesizărilor primite. Aceasta ar putea fi folosită la nevoie şi pe drumurile judeţene. Referitor la aceste artere, pentru intervenții în caz de fenomene meteo specifice iernii, timp de două săptămâni se pot folosi stocurile rămase, a precizat Mihai Pascu, şeful Direcţiei Generale Administraţie Publică din cadrul Consiliului Judeţean Braşov. El a reamintit că şi CJ are un Acord-cadru pe patru ani, pentru întreţinerea drumurilor, atât pe timp de iarnă, cât şi de vară.

„Temperaturile la Braşov au început să scadă, în unele zone din ţară a nins deja, de aceea am vrut să mă asigur că toată lumea este pregătită, că putem preîntâmpina problemele pe care le-ar putea aduce fenomenele meteo, lapoviţa şi ninsoarea. Dacă ne întâlneam când ningea deja în Braşov era inutil. Chiar dacă se va circula în condiţii de iarnă, nu ne putem permite să avem blocaje rutiere şi mai ales să ajungem la pierderi de vieţi omeneşti. M-am asigurat că toate lumea primeşte la timp informările şi avertizările meteo, situaţia va fi monitorizată din aer şi, în caz de nevoie, va interveni şi Jandarmeria”, a declarat prefectul Ciprian Băncilă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button