[ViDEO] BRAŞOV. Defrişări ilegale nu s-au făcut, iar urşii fac cele mai mari stricăciuni în păduri
Este concluzia raportului Gărzii Forestiere Braşov, pe anul 2017, prezentat la Colegiul Prefectural, marţi, de şeful instituţiei, Florin Nan.
Potrivit informaţiilor din introducere, Garda Forestieră Brașov, care răspunde de domeniile silviculturii și cinegetic de pe raza teritorială a cinci judeţe – Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – are în competentă teritorială peste un milion de hectare fond forestier, ceea ce reprezintă circa 16% din fondul forestier naţional.
„Contrar datelor prezentate în mass-media, din anul 1990 până în prezent suprafața fondului forestier din cele cinci județe arondate a crescut de la 978.200 hectare la 1.064.300 ha, ceea ce reprezintă o creștere medie de 8,80%. Contrar așteptărilor, ce mai mare creștere a suprafeței terenurilor incluse în fondul forestier național s-a înregistrat în județul Harghita, unde suprafața terenurilor din fondul forestier național a crescut de la 231.200 ha în anul 1990 la 273.050 ha în anul 2017, asta însemnând cu 18,1%”, a declarat Nan.
La nivel național, din cele nouă gărzi forestiere care funcționează, Garda Forestieră Brașov are cea mai mică suprafață de fond forestier neadministrată.
Nan a arătat cu degetul spre mass-media pentru că foloseşte „impropriu” termenul de defrişare, „în sensul că asta ar presupune schimbarea obiectului de folosinţă a terenului, deci înlocuirea suprafeţei ocupate de pădure cu un obiectiv, cum ar fi o autostradă. Pe teritoriul de competenţă al Gărzii Forestiere Braşov au fost defrişate legal doar 6,1 ha şi au fost introduse în fondul forestier 8,4 hectare. În concluzie, suprafaţa fondului forestier creşte în permanenţă, nu scade, aşa cum se vehiculează de cele mai multe ori în spaţiul public. În ceea ce priveşte «defrişarea ilegală», vă informăm cu toată responsabilitatea că pe teritoriul Gărzii Forestiere Braşov nu a fost defrişat ilegal nici un metru pătrat de pădure”.
Săbăticiunile atacă mai des decât este normal
Pe linia activității cinegetice, au fost verificate peste 1.000 documentații de pagube produse de animalele sărbatice culturilor agricole și animalelor domestice.
„Dintre acestea, au fost aprobate 597 dosare cu o valoare de 1.447.000 de lei. 87,6% din numărul acestora sunt pagube produse de urși și reprezintă 91,2% din valoare. Totodată se constată apariția unor specii atipice faunei României, cum ar fi castori și șacali”, a subliniat şeful Gărzii Forestiere Braşov.
Competența de intervenție în cazul pagubelor produse de urși aparține Ministerului Mediului.
„Speciile protejate, respectiv urs, lup, râs produc foarte multe pagube, iar valoarea despăgubirilor plătite de la bugetul de stat este foarte mare. Pe lângă aceste pagube, trebuie să atragem atenţia că se produc numeroase atacuri ale acestor carnivore asupra oamenilor. Consider că este momentul să se facă o analiză la nivel naţional şi să se vadă dacă este oportun ca pentru aceste specii să fie stabilite cote de recoltă, aşa cum a fost până acum 2 ani. Aceste atacuri sunt mult peste limita normalului”, a precizat Nan.
Pentru diminuarea crizei lemnului de foc Garda Forestieră Brașov a inițiat și a obținut aprobarea Ministerului Apelor și Pădurilor în ceea ce privește valorificarea către populație a resturilor de exploatare, vreascurilor și uscăturilor.
Mai multe despre acest subiect aflaţi din din declaraţia lui Florin Nan, din materialul video ataşat…
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.