Expres

[ViDEO] BRAȘOV. „Datorită eroilor, putem acum aștepta liniștiți ziua de mâine”

  • ziua-eroi0_268285.jpg
  • ziua-eroi6_268286.jpg
  • ziua-eroi1_268287.jpg
  • ziua-eroi2_268288.jpg
  • ziua-eroi4_268289.jpg
  • ziua-eroi5_268291.jpg
 

La 40 de zile de la Înviere, când creștinii prăznuiesc Înălţarea la cer a Domnului, este, de aproape un veac, și Ziua Eroilor (tradiția a fost întreruptă în perioada comunistă). La toate monumentele și în cimitirele eroilor din județul Brașov au fost organizate ceremoniale. Prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, a participat la patru dintre ele, organizate în municipiul Brașov, alături de veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, precum și de autorități județene și locale. Primul ceremonial a avut loc la ora 10.45, când a fost depusă câte o coroană de flori la Troița din fața Prefecturii Brașov, iar la ora 11.00, la Cimitirul Eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989, a avut loc o ceremonie religioasă. La ora 12.00, alături de Garnizoana Braşov, prefectul Marian Rasaliu a asistat la manifestările desfășurate la Cimitirul Eroilor Români din Șprenghi, unde, de asemenea, a avut loc o ceremonie militară şi religioasă. Au fost rostite alocuţiuni referitoare la însemnătatea Zilei Eroilor și au fost depuse coroane și jerbe de flori, după care a defilat garda de onoare a Garnizoanei. Seria manifestărilor ocazionate de Ziua Eroilor Neamului s-a încheiat cu un ceremonial similar, la ora 13.00, la Monumentul Eroilor Bartolomeu.

„Cu ocazia acestei importante sărbători creștinești, Înălțarea Domnului, se cuvine să-i pomenim și pe eroii noștri – vajnici luptători pentru glie și apărarea neamului, care și-au câștigat veșnicia prin faptele lor – păstrându-le astfel vie memoria prin rugăciunile noastre. Cu toții suntem conștienți că datorită lor, celor care au murit în timp ce serveau forțele armate în războaie nedorite, noi putem acum aștepta fără grijă ziua de mâine. Trebuie spus că astăzi nu-i omagiem doar pe luptătorii români deveniți eroi ai neamului, ci și pe cei străini, aliații noștri în aceeași cauză de-a lungul timpului – lupta pentru libertate și unitate. Pentru că jertfa nu a avut naționalitate. Cu toții au fost oameni care s-au sacrificat cel puțin pentru ideea de unitate și demnitate. Doar uniți am reușit să ne îndepărtăm dușmanii de țară. Dacă a fost o vreme în care prieteniile între popoare erau fragile, astăzi putem spune că le este caracteristică trăinicia. Acum facem parte dintr-o Europă Unită, iar datoria noastră este să o păstrăm și să o dezvoltăm împreună, umăr la umăr, indiferent cât de grele sunt provocările momentului”, este mesajul prefectului Marian Rasaliu către comunitatea brașoveană, de Ziua Eroilor.

La rândul său, Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, a subliniat: „Astăzi este o zi de sărbătoare națională, ziua în care cinstim eroii căzuți de-a lungul timpului pe câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și apărarea țării. Ne-am înclinat cu recunoștință pentru cei care s-au jertfit în Cimitirul Eroilor Români Sprenghi, din municipiul Brașov. Tot astăzi ne bucurăm de una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, Înălțarea Domnului, zi care marchează 40 de zile de la Înviere, ziua când Iisus Hristos s-a înălțat la cer. Hristos s-a Înălțat!”.

„O zi cu o dublă semnificaţie, Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor, atunci când îi comemorăm pe eroii căzuţi la datorie de-a lungul istoriei acestei ţări pentru independenţă, pentru libertate, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă şi pe care noi, astăzi, îi comemorăm şi trebuie să ne aducem aminte de ei cu pioşenie”, a spus şi primarul Braşovului, George Scripcaru.

Șeful Statului Major al Apărării, la Cincu

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ionel Ciucă, a participat la ceremonia (video 1), organizată cu prilejul Zilei Eroilor, la Cimitirul Eroilor Necunoscuți de la Crucea Nord Cincu, căzuți în Primul Război Mondial.

Totodată, șeful Statului Major al Apărării a vizitat Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu și pe militarii care se instruiesc aici în cadrul Exercițiului Multinațional Saber Guardian 2019 (SG19), pentru a vedea modul de organizare și executare a acestuia.

Șeful Statului Major al Apărării le-a vorbit militarilor despre semnificația acestei zile (video 2): „Eroi sunt toți aceia care au avut curajul și vitejia să piară în lupta pentru tot ceea ce înseamnă sacrificiul și datoria de ostaș. Eroi sunt toți aceia care atunci când este mai greu, atunci când situația este mai dificilă au curajul să se lase pe ei însăși, să se dedice camarazilor și să se sacrifice pentru cei de lângă ei. Cel care atunci când ajunge la acel nivel de “înălțare” în care sinele nu contează ci doar binele faptei sale, merită cu adevărat să fie erou. De aceea, cred că trebuie să avem permanent în minte tot ceea ce a însemnat și tot ceea ce va însemna de acum înainte spiritul de sacrificiu și semnificația a ceea ce înseamnă sintagma «erou» și să ne gândim la ceea ce a reprezentat de-alungul istoriei fapta. Eroii nu sunt doar militari, eroii sunt și printre noi iar pilda lor trebuie urmată de fiecare dintre noi”.

 La final au fost depuse coroane și flori pe fiecare mormânt (video 3). 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button