Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Cum se acordă biletele de tratament în acest an

 

În acest an se acordă de la stat, după cum este prevăzut într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial, aproape 60.000 de bilete la tratament balnear pentru pensionarii și asigurații care au nevoie de tratament pentru diverse afecțiuni medicale. Numărul de bilete de tratament balnear stabilit pentru acest an este cu aproape o sută mai mare decât cel asigurat anul trecut. „Maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat gratuit beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi unor categorii de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul şedinţei Executivului în care s-au aprobat biletele. El a adăugat că Guvernul a stabilit suma necesară pentru acordarea acestor bilete de tratament balnear pentru pensionari, respectiv suma de 325,113 milioane lei.
Concret, pentru 2019, autoritățile au stabilit acordarea a59.622 de bilete la tratament balnear în unitățile deținute de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), potrivit Hotărârii Guvernului nr. 139/2019 privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2019, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice.
Cele 59.622 de locuri la tratament balnear din acest an vor fi repartizate în maximum 19 serii de trimitere, biletele fiind distribuite de către CNPP, prin intermediul caselor teritoriale de pensii. Durata sejurului este de 16 zile, iar a tratamentului balnear, de 12 zile.

Anul trecut au fost acordate 59.527 de bilete de tratament balnear, ceea ce înseamnă că numărul biletelor ce se vor distribui în acest an este mai mare cu aproape o sută decât cel al biletelor distribuite anul trecut. La numărul biletelor de tratament ce se vor distribui în acest an se mai adaugă, potrivit actului normativ, și numărul de locuri la tratament balnear ce va fi contractat cu alţi operatori economici interesaţi, în limita stabilită în bugetul asigurărilor sociale de stat din acest an. Biletele se acordă la cerere numai anumitor categorii de persoane care dovedesc că au nevoie de un astfel de tratament pentru afecțiunile lor medicale. Mai exact, pot beneficia de un singur bilet de tratament cei ce sunt asigurați în sistemul public de pensii și pensionarii din acest sistem, precum și cei care au dreptul la aceste bilete printr-un act normativ special.
Potrivit informațiilor publicate pe website-ul CNPP, actele necesare pentru obținerea unui bilet de tratament sunt: cererea tip de acordare a biletului de tratament; actul de identitate (copie); talonul de plată a pensiei (original sau copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); programul de recuperare (copie, cu prezentarea actului original). Pensionarii vor plăti 50% din valoarea brută a pensiei. Dacă pensionarul este şi salariat, atunci va plăti 50% din valoarea biletului, cu condiţia ca venitul să nu depăşească salariul mediu pe economie.

Nu mai e principiul „primul venit, primul servit”

Delia Tîrcolea (video), purtător de cuvânt al CJP Braşov, a reamintit că, aşa cum se întâmplă de câţiva ani, biletele nu se mai acordă pe principiul „primul venit, primul servit”, ci cererile de acordare a biletelor de tratament balnear sunt ierarhizate în funcție de punctajul obținut de fiecare solicitant în parte, prin aplicaţia informatică a CNPP. Dacă se întâmplă ca mai multe cereri să aibă același punctaj, departajarea se face în funcție de numărul de bilete de tratament de care a beneficiat fiecare persoană în ultimii doi ani. Concret, vor avea mai multe șanse să plece la tratament persoanele care au fost doar o dată sau nu au fost deloc în stațiune în ultimii doi. „Cererile se depun cu cel puţin 45 de zile înainte de plecarea în staţiune, iar recomandarea medicală se reînnoieşte la ridicarea biletului, dacă au trecut mai multe luni. Sunt deja peste 3.000 de cereri, care s-au depus din 4 februarie. Imediat după aprobarea bugetului, mai precis în 15 martie au fost repartizate 50 de bilete Casei Judeţene de Pensii Braşov, care au fost epuizate rapid”, a explicat Delia Tîrcolea.
În 2018, Braşovul a avut alocate peste 4.900 de bilete, iar vândute au fost peste 4.400, în cele 19 serii, adică un grad de valorificare de aproximativ 80%. Pe parcursul anului 2018, peste 7.400 de braşoveni au depus cereri pentru bilete de tratament.
„În cazul în care cei cărora li s-au repartizat bilete de tratament nu le ridică cel târziu cu trei zile înainte de plecare, acestea se scot în vânzare celor care au deja cerere depusă ”, a mai spus reprezentanta CJP Braşov.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare