Expres

[ViDEO] BRAŞOV. Cu 10 lei mâncaţi un prânz cald şi hrăniţi un nevoiaş

  • IMG_4687_223675.JPG
  • IMG_4683_223674.JPG
  • IMG_4667_223670.JPG
  • IMG_4663_223671.JPG
  • IMG_4673_223672.JPG
  • IMG_4679_223673.JPG
  • IMG_4681_223676.JPG
 

„Noi luptăm în fiecare zi pentru eradicarea sărăciei!”. Spun, râzând, dar rostind un adevăr, cei care se ocupă zilnic ca 300 de oameni, pe puţin, să aibă un prânz cald, dar şi unde să spele, unde să adăpostească de intemperii pe timpul zilei şi să primească haine şi încălţări curate, dar şi unde să le asculte cineva oful şi să le ofere o vorbă bună.

17 octombrie este Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei, iar cei mai oropsiţi dintre cei care sunt victimele acestui fenomen sunt fără îndoială „oamenii străzii”. I-am întâlnit pe unii dintre ei astăzi la Cantina „Mulţumesc”, proiect al Fundaţiei „Bucuria Darului”, create de câţiva oameni cu dare de mână, care doresc să rămână anonimi. Alături de fundație a venit și părintele Pavel Stoica şi din ce în ce mai mulţi voluntari.
Aşa se face că în aproape trei ani de la înfiinţare, cantina socială a devenit un centru de servicii complexe pentru nevoiaşi. Aici, chiar şi cei care au cât de cât un adăpost deasupra capului beneficiază zilnic de o masă caldă. Mai nou, primesc şi un pachet pentru cină. „Nu am făcut nimic deosebit astăzi, fiindcă noi luptăm în fiecare zi pentru eradicarea sărăciei! În medie noi asigurăm masa pentru 300 de persoane care au adăpost și pe lângă ei avem 40 de persoane la centrul de zi pentru persoanele fără adăpost. În plus, oferim un prânz cald și pentru cei aflaţi în evidenţa Direcţiei de Servicii Sociale a Primăriei Braşov, încă 100 de porții, deci noi gătim în medie cam pentru 400 de persoane zilnic. Pot beneficia de ajutorul nostru persoanele care au un venit mai mic de 500 de lei pe membru de familie. Mai sunt bătrâni singuri cărora le ducem o masă caldă în fiecare zi”, explică Sânziana Vatră (video 1), proiect manager al Fundației „Bucuria Darului”.
Fundația nu asigură doar o masă caldă celor nevoiași. Oamenii găsesc aici un loc unde să stea pe timpul zilei, unde să se spele, primesc haine şi încălţăminte. În plus, ei sunt ajutați să-și rezolve problemele de zi cu zi, începând de la actele de identitate pe care unii nu le au sau să-și caute un loc de muncă. Ori să ajungă la o consultaţie şi la îngrijire medicală, chiar dacă nu au asigurare de sănătate. Mulți dintre ei au găsit în părintele Pavel un adevărat sprijin. „Le acoperim nevoile primare, dar au şi nevoi spirituale. Îi botezăm, am botezat copii de 12 ani, îi cununăm, îi spovedim sau măcar le dăm şansa să fie ascultaţi într-un loc mai retras”, ne spune părintele, arătându-ne paraclisul amenajat într-o încăpere.
Pentru că în foarte multe cazuri cei fără adăpost nu știu nici să scrie, nici să citească, Fundația încearcă să le ofere o șansă la educație. O învățătoare din Brașov s-a oferit voluntar să susțină lecții de alfabetizare pentru nevoiași. Şi cei aproape 90 de copii ai asistaţilor beneficiază de meditaţii, de două ori pe săptămână. Vin profesori, studenţi, dar şi elevi de liceu să facă lecţiile cu copiii care sunt astfel încurajaţi să nu părăsească şcoala. Dar sunt şi oameni mai răsăriţi, pentru ei fiind biblioteca, şi ea din donaţii, la centrul de zi (neacreditat ca atare, deocamdată).
Serviciile oferite nu se opresc însă aici, dar pentru a-i ajuta și mai mult Fundația „Bucuria Darului” are nevoie și de sprijinul nostru. Pentru că toate fondurile sunt colectate din donaţii, evenimente, parastase sau din mesele pe care le plătesc (inclusiv în regim de catering) cei care pot să facă acest lucru. Pentru 10 lei primiţi două feluri de mâncare şi hrăniţi şi un nevoiaş. Tot 10 lei costă un borcan cu zacuscă sau dulceaţă, preparate tradiţional, fără conservanţi. La cinci borcane, acestea vă sunt livrate gratuit.
Mai puteţi ajuta donând haine sau încălțăminte (mai ales de bărbaţi) la sediul fundației din strada Gospodarilor nr. 5 (telefon 0368.465.348). Sau puteţi merge oricând să daţi o mână de ajutor. „Sunt mulţi oameni care vor să ajute, dar nu le permite timpul. Aici pot ajuta ţintit, sunt cazuri reale, cu probleme mai grave decât pare la prima vedere”, spune părintele Pavel, care nu vrea să apară în poze şi despre care vecinii cantinei spun că rămâne la fel de blajin chiar şi când este înjurat de beneficiari, atunci când aceştia vin băuţi şi nu sunt primiţi. 

Mai multe despre proiect puteţi citi în reportajul de mai jos, din februarie 2015:

BRAȘOV. Cantina „Mulțumesc”, crâmpeiul de viață bună pentru 300 de oameni


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button