[ViDEO] BRAŞOV. Contestarea licitaţiilor, un „sport” nociv
Licitaţia pentru studiul de fundamentare privind Aeroportul Internaţional Braşov Ghimbav a fost contestată. Studiul trebuie să indice soluţia cea mai potrivită pentru finalizarea investiţiei: fie concesionare de către Consiliul Judeţean către un investitor, de preferinţă o firmă care să şi opereze zborurile de pe aeroport, fie parteneriat public-privat, fie o asociere între unităţi ale administraţiei publice locale din regiune (Braşov, Covasna, Harghita). Însă CJ trebuie să mai aştepte cel puţin o lună, până când Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) se va pronunţa, asta în cazul în care cel nemulţumit nu va apela şi la instanţă. Pentru a câştiga timp, celelalte proceduri privind proiectul Aeroportului se desfăşoară în paralel. De exemplu, după ce ieri a fost recepţionat proiectul tehnic privind celelalte suprafețe de mișcare, iluminatul și canalizarea Aeroportului, următorul pas în vederea continuării investiției, este autorizarea proiectului de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română și lansarea licitației în vederea desemnării constructorului. „În paralel, până vine avizul, vom posta pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice anunţul de intenţie pentru acest proiect, iar apoi vom iniția procedura de achiziție publică în vederea selectării constructorului care va executa proiectul”, a declarat Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov.
Veştea a subliniat faptul că demararea lucrărilor depinde de finalizarea licitației, existând riscul să apară un nou blocaj cauzat de contestații. „În cazul elaborării studiului de fundamentare, care ne va spune modul cum vom continua această investiție – concesionare, parteneriat public – privat sau asociere cu alte autorităţi ale administraţiei publice – la licitaţie am avut doar doi participanți, dar unul dintre ei a depus contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, deși se afla în afara perioadei de depunere. Acum suntem nevoiți să mai așteptăm 20 de zile, iar apoi, ofertantul nemulţumit poate depune o contestație în instanță, astfel că procedura va mai întârzia”, a explicat Adrian Veștea.
Adrian Veştea s-a declarat nemulţumit de faptul că oricine, oricând poate bloca sau întârzia foarte mult proiecte de investiţii printr-o simplă contestaţie, pentru care, chiar dacă se dovedeşte că nu are dreptate, reclamantul nu are de suferit consecinţe. „O licitaţie poate fi contestată de oricare dintre ofertanţi, fiecare având libertatea de a face ce crede de cuviinţă. Eu aş mi-aş fi dorit să dau drumul licitaţiei de lucrări pentru proiect încă din iarnă, după ce a fost rezolvată situaţia juridică a terenului, dar, înainte de face acest lucru trebuiau urmaţi anumiţi paşi. Sper ca în cazul acestei licitaţii să nu mai avem parte de contestaţii, iar procedura să nu se prelungească mai multe luni, aşa cum s-a întâmplat în cazul drumurilor judeţene”.
El a precizat că în paralel se vor realiza și alte studii necesare continuării proiectului, cum ar fi de exemplu procedurile pentru aterizare și zbor, fără de care nu poate fi proiectat turnul de control și sistemul de balizaj, pentru a câştiga cât mai mult timp.
Citiţi şi:
BRAŞOV. Proiectul Aeroportului mai face un mic pas înainte
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.