[ViDEO] BRAȘOV. CJ trebuie să ia bani de la investiții pentru a acoperi deficitul bugetar
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea (video), a tras un nou semnal de alarmă privind subfinanţarea autorităţilor locale, ca o consecinţă a „revoluţiei fiscale”.
Acesta a precizat că previziunile sumbre anunţate încă din ianuarie 2018 în legătură cu consecinţele subfinanţării judeţului Braşov prin bugetul de stat se adeveresc încă o dată. În condiţiile în care bugetul judeţului Braşov din acest an a fost diminuat cu aproximativ 90.000.000 de lei comparativ cu 2017, administraţia judeţeană se confruntă cu dificultăţi în funcţionarea Consiliului Judeţean Braşov şi a instituţiilor din subordine, provocate tocmai de acest deficit însemnat. Pentru ca activitatea să nu se blocheze şi salariile să poată fi plătite în continuare, conducerea CJ Braşov a fost nevoită din nou să rectifice bugetul judeţean, cu preţul redistribuirii de la secţiunea de dezvoltare – sume destinate proiectelor de investiţii, către cheltuieli de funcţionare, printre care şi cele de salarizare a personalului.
Nu ajung banii pentru salarii până la finele anului
„Aşa cum am ştiţi cu toţii, am pornit în acest am cu un deficit bugetar de 90 de milioane, prin diminuarea sumelor pe care trebui să le primim de la Guvern. Nu am reuşit să acoperim sumele necesare salarizării din acest an. Sperăm ca la rectificările bugetare pe care o să le facă Guvernul ni se vor restitui aceste sume. Pentru noi este o mare problemă, pentru că asta înseamnă o diminuare a sumelor pentru investiţii. A trebuit să luăm bani de acolo, ca şi lunile trecute şi să-i dăm către Direcţia de Protecţie a Copilului, pentru că altfel oamenii aceia nu îşi luau salariile”, a declarat Veştea. Reprezentantul administraţiei judeţene a mai spus că nu ajung banii pentru salarii până la finele anului. În plus, dificultăţi mari sunt şi pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene. „În fiecare lună aproape noi aprobăm proiecte pe care le depunem pentru a cere bani europeni, dar în aceste condiţii nu reuşim să mai asigurăm cofinanţarea şi nici să achităm cheltuielile neeligibile. Avem şi un contract subsecvent pentru un drum judeţean, ar trebui să-l pregătim pentru iarnă, dar ne izbim de aceste neajunsuri, se creează blocaje, practic o întreagă bulversare a bugetului judeţului Braşov”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean.
Dezechilibre bugetare
Şi cu rectificarea de acum, asigurarea fondurilor necesare funcţionării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov rămâne o proelmă presantă. Conform prevederilor legale, judeţul Braşov ar trebui să primească de la bugetul de stat, din cote defalcate de TVA, 90% din totalul cheltuielilor de funcţionare a acestei instituţii (excluzând investiţiile), iar Consiliul Judeţean Braşov să acopere din bugetul propriu diferenţa de 10%. La momentul aprobării bugetului judeţului pe anul 2018, DGASPC a primit din TVA pentru cheltuieli descentralizate doar suma de 25.750.000 lei. Pentru a nu bloca activitatea Direcţiei, Consiliul Judeţean Braşov a alocat din bugetul propriu suma de 22.518.000 lei. Astfel, faţă de cota legală de 90% fonduri alocate de la bugetul de stat şi 10% bani din bugetul judeţului, s-a ajuns în situaţia ca finanţarea DGASPC să se constituite din 53% fonduri de la bugetul de stat şi 47% din bugetul judeţului.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.