Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Cinci militari răniți ar putea participa la Invictus Games Toronto 2017

  • img-4405.jpg
 

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, au organizat luni o videoteleconferință  la sediul MApN cu militarii răniși în misiuni și comandanții lor din cinci garnizoane: Cluj-Napoca, Buzău, Craiova, Constanța şi Brașov – Comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte, pentru a-i informa și a le propune să ia parte la jocurile paralimpice „Invictus Games Toronto 2017”, alături de militari răniți din celelalte armate NATO.
„Pe mulți dintre voi am avut ocazia să-i întâlnesc de fiecare dată, mărturisesc, cu strângere de inimă, dar întotdeauna mai ales și mai întâi cu respect. Respect din două motive: respect pentru ceea ce v-ați asumat și ceea ce ați făcut dobândind aceste răni. Eu vreau să vă asigur că voi contrazice și voi combate întotdeauna pe cei ce refuză să admită că mai există eroism, pe cei ce refuză să admită că ceea ce v-a motivat pe voi să mergeți în luptă este în primul rând și înainte de toate eroismul. (…) Al doilea motiv de respect este acela că ați ales să vă depășiți suferința”, le-a transmis Mihnea Motoc celor 30 de militari răniți în misiuni interne sau internaționale care au participat la videoconferință.

Potențialii paralimpici au fost informați că cinci militari se află deja în pregătire, ei formând nucleul în jurul căruia se va închega echipa cu care țara noastră va participa la Toronto. Ministrul Mihnea Motoc a spus că militarii români nu vor merge în Canada doar să facă „figurație”, ci vor arăta că nu au fost înfrânți pe câmpul de luptă de răni sau de dureri. La rândul său, șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, i-a încurajat pe militarii răniți să participe la procesul de selecție pentru crearea echipei Invictus România. „Nu ne rămâne decât să cultivăm tot acest spirit competițional, spirit de sprijin, astfel încât peste un an, când ne vom întoarce din Canada, să putem raporta, cum am raportat de fiecare dată: misiune îndeplinită”, a subliniat șeful Statului Major General.

Inițiate de prințul Henry al Marii Britanii

„«Invictus Games» este un eveniment sportiv internațional dedicat în exclusivitate militarilor invalizi și răniți în teatrele de operații sau în acțiuni militare interne. Cuprinde mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu dizabilități, respectiv: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la aparat special, haltere, ciclism, volei din poziția șezând, înot, baschet și rugby din scaunul cu rotile, golf și hochei”, a precizat col. Dorinel Cotea (video 2), ofițer de relații publice al Brigăzii 2 VM.
Jocurile au fost organizate pentru prima dată în 2014 la Londra, sub patronajul prințului Henry de Wales, din dorința de a încuraja și sprijini recuperarea fizică și reabilitarea militarilor răniți în teatrele de operații. La prima ediție au participat 400 de competitori din 13 țări. A doua ediție a jocurilor a fost organizată în 2016 în Statele Unite ale Americii, cu participarea a 500 de militari din 14 țări. România a participat doar ca observator.

Brașovenii au propus și „Invictus Games România”

Jocurile Paralimpice Invictus sunt organizate după criterii stricte. Sportivii acceptați în concurs trebuie să parcurgă proceduri de certificare riguroase, după standardele paralimpice, atât în ceea ce privește starea de sănătate și compatibilitatea dizabilității cu proba sportivă dorită, cât și îndeplinirea baremelor sportive de calificare în probă. Acest proces complex de certificare se va face prin secția paralimpică a CSA Steaua București, cu sprijinul Comitetului Paralimpic Român. Selecția în vederea constituirii echipei Invictus România se va desfășura în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017, sportivii selectați urmând să intre în programul strict de antrenament ce va dura până în septembrie 2017.

La Comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte Brașov au fost prezenţi, alături de general dr. Tudorică Petrache, comandantul Brigăzii, opt veterani răniţi, dintre care trei aparţinând altor structuri, de la Făgăraş şi de la Cincu, dar și familiile lor. Militarii şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la competiţiile sportive şi au propus organizarea „Invictus Games România”, ca modalitate de selecţie a lotului pentru Canada.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button