Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Centrul Hospice Casa Speranței a fost reabilitat cu 200.000 de euro

  • IMG_0443_259486.JPG
  • IMG_0469_259545.JPG
  • IMG_0450_259546.JPG
  • IMG_0453_259550.JPG
  • IMG_0463_259551.JPG
  • IMG_0466_259552.JPG
 

O colaborare de succes între Hospice Casa Speranței, Habitat for Humanity România și o companie din domeniul energiei a făcut posibilă reabilitarea Centrului Hospice din Braşov, clădirea încadrându-se acum ca eficiență energetică la clasa A. Acest lucru aduce o economie de 60.000 de lei pe an la facturile de energie, echivalentul a 140 zile de spitalizare sau a 395 de vizite de îngrijire la domiciliul pacienților. Investiția se ridică la 200.000 de euro.

În ultimele 12 luni, Habitat for Humanity România a coordonat lucrările de reabilitare și eficientizare energetică a centrului, cu sprijinul financiar al companiei. Acum, centrul HOSPICE are o centrală termică performantă și un acoperiș nou, cu panouri solare (care asigură vara energia pentru producerea apei calde), iar fațada clădirii a fost refăcută complet și izolată termic. Centrul de zi pentru copii și camerele cu paturi, degradate masiv în urma unor infiltrații de apă, au fost de asemenea renovate. Lucrările s-au făcut fără a afecta activitatea zilnică a Centrului. „Pentru colegii noștri de la HOSPICE, prioritatea vor fi întotdeauna pacienții. Ne bucurăm că am putut să le venim în ajutor și să contribuim la îmbunătățirea condițiilor în care aceștia se tratează aici. Știm că resursele sunt limitate și orice sumă economisită și orice grijă în minus se vor transforma în mai multe servicii gratuite de îngrijire paliativă oferite de HOSPICE Casa Speranței”, spune Roberto Pătrășcoiu, directorul național Habitat for Humanity România.

Renovări mult așteptate

Clădirea cu o suprafață de 1.280 metri pătrați nu mai fusese renovată de la deschiderea din 2002. Acoperișul avariat și izolația precară au avut un impact considerabil atât asupra confortului pacienților, cât și a cheltuielilor de întreținere. La lucrările de reabilitare au contribuit și 25 de angajați ai companiei finanţatoare, care au fost voluntari pe șantier. „Acest proiect oglindește perfect cât de important este să ne unim forțele pentru ca binele să ajungă la momentul potrivit acolo unde este cea mai mare nevoie de el. Le mulțumim partenerilor pentru că au înțeles importanța misiunii noastre, de a fi alături de oamenii grav bolnavi în cele mai dificile momente ale vieții lor”, susține Mirela Nemțanu, directorul executiv al fundației Hospice Casa Speranței.

Probleme cu subvenționarea

La evenimentul de inaugurare a centrului reabilitat au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, şi primarul George Scripcaru, care şi-au exprimat aprecierea, în primul rând, pentru rolul esenţial şi misiunea pe care şi-o îndeplineşte strălucit fundația Hospice Casa Speranței. „Am ajuns aici în urmă cu 12 ani ca aparţinător al unui pacient, care a fost îngrijit exemplar, la fel ca toţi ceilalţi şi am putut să văd ce faceţi pentru oamenii bolnavi şi pentru familiile lor. Astfel de proiecte sunt extrem de importante şi vreau să felicit pe această cale Hospice Casa Speranţei şi să mulţumesc partenerilor care s-au implicat. Este cunoscută activitatea pe care o desfăşoară Hospice Casa Speranţei în judeţul nostru, sunt foarte multe situaţii, cred că sunt mulţi beneficiari, foarte multe persoane legate emoţional de această zonă şi vreau să vă spun că din partea noastră, a autorităţilor locale şi noi facem eforturi pentru implementarea cât mai multor proiecte în sănătate. Vă felicit şi sper să aduceţi în continuare cât mai multă speranţă şi alinare. De aceea, şi noi investim pe cât putem de mult în unităţile sanitare din Braşov, în reabilitarea, modernizarea şi dotarea lor”, a spus preşedintele CJ Braşov. Primarul George Scripcaru (video 3) şi-a exprimat regretul că modificările aduse legislaţiei nu mai permit municipalităţii să subvenţioneze activitatea Hospice, dar a promis că va căuta o soluție legală pentru a sprijini în continuare activitatea. „Suntem de mulţi ani în parteneriat cu HOSPICE. În fiecare an, Hospice beneficiază de o subvenţie din partea municipalităţii, sumă pe care o alocăm la început de an, când elaborăm bugetul. Din motive procedurale, juridice, legislative, acum este o situaţie care ne creează nouă probleme – şi să mai subvenţionăm activitatea de aici, şi ei să poată utiliza această subvenţie. Am discutat cu cei de la Hospice să găsim o modalitate prin care să alocăm – poate pe o altă procedură – o sumă fixă la Hospice şi aceşti bani să fie justificaţi la finalul anului. E o chestiune pe care cred că o vom rezolva în acest mod şi practic să ne asumăm această responsabilitate”.

Cei doi oficiali și reprezentanții celor ce au contribuit efectiv la realizarea reabilitării au fost invitați să participe la așezarea plăcii (foto 2 și video 2) ce va reaminti momentul de reînnoire a centrului.

Prima unitate de îngrijire paliativă din România

Clădirea HOSPICE Casa Speranței din Brașov este prima unitate de îngrijire paliativă din România. Peste 2.000 de adulți și copii care suferă de boli incurabile beneficiază gratuit de servicii de îngrijire paliativă. Centrul include secții de internare pentru adulți și copii, centre de zi, săli pentru kinetoterapie, cu o cameră de stimulare senzorială (video 1), cabinet de consiliere psihologică și unitate pentru îngrijiri în regim ambulatoriu și oferă și servicii de îngrijire paliativă la domiciliul pacienților. HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip.
Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 25 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 22.000 de copii și adulți cu boli incurabile.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button