[ViDEO] BRAŞOV. Cel mai mare exerciţiu NATO cu „focus medical” (FOTO şi VIDEO)
Vigorous Warrior 19 – VW19, cel mai mare exercițiu cu focus medical din istoria Organizaţiei Alianței Nord-Atlantice (OTAN/NATO), se desfășoară în perioada 1-15 aprilie în mai multe unități ale Armatei României, pe cele trei componente – terestră (activități care vor avea loc, în majoritate, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu), aeriană (în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii) și navală (în zona Constanța și la Marea Neagră).
Componenta practică a exercițiului (LIVEX) se desfăşoară, între 7 și 12 aprilie, la Centrul de Instruire din Cincu – judeţul Braşov, ultima zi fiind dedicată Distinșilor Vizitatori.
Potrivit reprezentanţilor MApN, scopul exercițiului VW19 îl reprezintă instruirea în comun în vederea acordării suportului medical multinațional în operațiile desfășurate de NATO. Astfel, se exersează procedurile necesare oferirii îngrijirii medicale continue, evacuării medicale strategice, creșterii nivelului de pregătire și răspuns la un posibil incident chimic, biologic, radiologic sau cu dispozitive improvizate. De asemenea, se are în vedere dezvoltarea conceptelor, experimentarea și încorporarea sistemelor de pregătire avansată pe bază de tehnologie în acest domeniu.
Reprezentanţi a 38 de naţiuni
La exercițiul medical întrunit multinivel și multinațional al NATO, organizat de Statul Major al Apărării în colaborare cu Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale și Centrul de Excelență NATO pentru Medicină Militară, iau parte peste 1.000 de oameni, reprezentanți din 38 de națiuni, majoritatea fiind membre ale NATO. De asemenea, VW19 are și o componentă civilă, în cadrul căreia participă 10 organizații diferite. Printre acestea, Societatea Naţională de Cruce Roşie. „Obiectivele exerciţiului sunt multiple: pregătirea şi evaluarea cooperării forţelor medicale multinaţionale, pregătirea interacţiunii între forţele militare şi civile, pregătirea şi capacitatea de răspuns în cazul a diverse tipuri de incidente (biologice, chimice, nucleare etc.), pregătirea capacităţii de căutare-salvare şi multe altele. În cadrul acestui exerciţiu, implicarea Crucii Roşii Române are două direcţii: 1. Iimplicarea prin prisma atribuţiilor ce revin Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România conform Hotărârii nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc şi a protocolului încheiat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Crucea Roşie va participa cu voluntari pentru ajutoarea «persoanelor afectate», cu restabilirea legăturilor familiale şi suport psihologic în baza militară de la Cincu – judeţul Braşov; 2. Sprijinirea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă cu specialişti în machiaj – efecte speciale, solicitare venită în urma contribuţiei determinante pe care S.N.C.R.R a avut-o din acest punct de vedere la exerciţiile SEISM 2018 şi MODEX 2018”, se arată într-un comunicat al Crucii Roşii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.