[ViDEO] BRAȘOV. Cât de pregătite sunt unitățile de învățământ pentru noul an școlar
Luni, 10 septembrie, mai devreme ca niciodată, clopoțelul va anunța începerea noului an școlar, în unități cu aceleași probleme legate de avizele sanitare sau de la ISU, cu clădiri care vor rămâne în şantier, cu manuale vechi sau greşite pentru cei care intră în clasa a VI-a, care ar fi trebuit să primească din nou cărţi şcolare unice.
Totuși, dacă este să ne luăm după conducerea Inspectoratului Şcolar al Județului (IȘJ) Brașov, care ieri a organizat o întâlnire cu directorii de şcoli din tot judeţul, anul de învăţământ începe în cele mai bune condiţii sau, acolo unde acestea nu sunt întrunite, sunt totuşi pe calea cea bună.
În premieră, bătaie mare pe catedrele libere
Potrivit prof. Ion Negrilă (video), inspector şcolar general adjunct, în cele 411 de unităţi de învăţământ din judeţul Braşov, dintre care 177 au personalitate juridică, sunt aşteptaţi luni circa 81.000 de elevi. 6.070 de cadre didactice sunt deja pe catedrele şi posturile lor, dar astăzi Inspectoratul Şcolar va mai organiza o „licitaţie” pentru locurile neacoperite încă. Însă nu există emoţii în privinţa acoperirii lor, întrucât, în premieră, a fost bătaie (peste 300 de candidați) pe catedrele vacante după repartizarea titularilor, a suplinitorilor calificaţi şi a pensionarilor. Aceştia din urmă au fost reprimiţi nu pentru că nu ar avea cine să-i înlocuiască, ci pentru că metodologia le dă prioritate, imediat după cei titularizaţi prin concurs, în defavoarea colegilor mai tineri. Negrilă mai spune că nu există cadre didactice necalificate în sensul comun acceptat, ci doar în cel restrâns al legii educaţiei, studenţi în specialitate sau absolvenţi fără licenţă .
Doar două şcoli cu WC în curte
Potrivit inspectorului general şcolar, toate unităţile de învăţământ din judeţ au autorizaţie sanitară de funcţionare (ASF) sau sunt în curs de obţinere a unui nou aviz, dând exemplu şcolilor din Ungra şi Şinca Nouă. Pe de altă parte, ASF au şi două dintre şcolile comunei Caţa, singurele unităţi dintre cele şapte din anul şcolar trecut care au rămas cu WC-urile în curte.
„Directorii de şcoli au spus că au reuşit să facă reparaţii curente, igienizări, dar nu peste tot vor fi gata până luni, însă nu va fi afectat procesul de învăţământ”, a spus Negrilă.
Mai sunt şi şcoli care vor începe cursurile în şantier pentru lucrări ample de reabilitare, fiind vorba de Colegiul Naţional de Informatică, Colegiul Naţional „Unirea”, Şcoala Gimnazială 4 din Braşov (care e închisă), un corp al Liceului Teoretic Johannes Honterus, astfel că aici cursurile se vor face în dpuă schimburi.
135.000 de manuale aduse la Braşov
În depozitul IŞJ Braşov au ajuns şi au fost distribuite în şcoli, pe parcursul lunilor de vară, 100.000 de manuale. Alte 35.000 de manuale, pentru clasa a VI-a, au venit în ultima săptămână, dar cele de istorie, biologie şi geografie, care au făcut obiectul unui scandal imens din cauza greşelilor flagrante, au rămas în depozit, urmând a fi returnate Editurii Didactice şi Pedagogice, singura care se ocupă din acest an de producţia de cărţi destinate şcolilor, după ce a intrat în vigoare legea manualului unic. „În paralel s-au dat şi se dau comenzi de manuale, astfel încât, încet-încet, să fie toate înlocuite”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct.
Unii profesori fac naveta pe banii lor
Negrilă a mai spus că şcolile din mediul rural stau bine la capitolul microbuze şcolare, chiar dacă acestea ar mai avea nevoie de „întinerire”, pentru a putea fi aduşi elevii din satele izolate.
„Toate sunt funcţionale, avem şoferi, cheltuielile sunt acoperite”.
În schimb, cadrelor didactice care fac naveta la Colegiul Tehnic „Aurel Vijoli” din Făgăraş şi la Beclean nu li s-a decontat transportul, oamenii fiind nevoiţi să suporte din salariu deplasarea la şi de la şcoală.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.