Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Biserici pline și cozi „distanțate” la Boboteaza 2021

  • IMG_0081_285587.JPG
  • IMG_0087_285584.JPG
 

Biserici aproape la fel de pline ca în anii trecuți, cozi nu prea mari și „distanțate” și agheasmă îmbuteliată, sigilată și etichetată. Așa a arătat la Brașov, în acest an, sub starea de alertă, praznicul Botezului Domnului, Boboteaza.

Creștinii ortodocși și greco-catolici au sărbătorit ieri praznicul împărătesc al Botezului Domnului, cunoscut în popor ca Boboteaza, ziua în care Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului de Sfântul Proroc Ioan. Credincioșii romano-catolici au sărbătorit Epifania (Revelarea Domnului), doar una dintre simbolisticile evenimentului de acum 2.000 de ani, iar duminică vor celebra Botezul Domnului.

La temperaturi de câteva grade Celsius peste zero, destul de departe de gerul Bobotezei, oamenii s-au adunat în jurul bisericilor unde au aprins lumânări, s-au rugat și s-au închinat. Sărbătoarea a adunat în curțile lăcașurilor de cult brașovene sute de credincioși care au luat agheasma pentru sfințirea caselor și păzirea de rele. Lumea s-a strâns în fața lăcașurilor de închinăciune încă de la primele ore ale dimineții, formând cozi pentru a putea lua apa sfințită. Bisericile au fost aproape la fel de pline ca în anii trecuți, iar cozi au fost peste tot, și au ținut până după miezul zilei, au mai apărut ici-colo și câteva momente de nervozitate, dar ca de obicei brașovenii nu s-au îmbulzit. Mulți au venit din dorința de a asista plini de evlavie la liturghia oficiată în această zi, unul dintre cele mai mari praznice din an, care încheie, după tradiția românească, sărbătorile de înnoire a anului, de fapt, cele de Naștere a Domnului, începute la Crăciun. Pe alții i-a adus puterea tradiției, un soi de superstiție mistică, ce i-a făcut să se înghesuie, convinși că vor lua mai mult har, o dată cu sticla plină de apă sfințită, luată înaintea altora. De data aceasta, cei animați de pietism superstițios, care au venit cu peturi de la 2 litri în sus, îndesate în sacoșe au fost nevoiți să se mulțumească cu agheasmă mare gata îmbuteliată, în sticluțe de plastic, de 0,5 litri, sigilate și cu o etichetă specială, care reproduce icoana Botezului Domnului, imaginea bisericii și are înscris ce anume reprezintă. Fiecare a plătit cât a socotit sau deloc.

După cum se știe, ceremoniile religioase prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului s-au desfăşurat ţinând cont de regulile sanitare care au fost impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Astfel, pentru a fi evitată aglomeraţia, nu au mai existat vase mari cu apă, ca în anii precedenţi. În rest, doar măștile și soluțiile cu dezinfectant puse peste tot în biserici au arătat că Boboteaza 2021 a fost altfel.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button