Expres

[ViDEO] BRAŞOV. Autorităţile judeţene şi municipale spun că iarna nu le va lua prin surprindere

 

În ultimele zile, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări cod galben de ploi şi vânt puternic, iar astăzi chiar o avertizare cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol, ce intră în vigoare la ora 20.00.

După cum ne-au asigurat atât vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Prefectura Braşov, cât şi astăzi, când am cerut informaţii suplimentare despre pregătirile cu privire la intervenţia de deszăpezire dacă va fi cazul, autorităţile judeţene şi municipale sunt pregătite pentru vreme rea. 

Sperăm ca şi în acest an să trecem de iarnă fără probleme. Iarna trecută nu am avut incidente majore, deşi a fost una dintre cele mai lungi, de aproape şase luni. Cu siguranţă şi în acest an vom face faţă iernii. Utilajele sunt deja în bazele de pe raza judeţului – Făgăraş, Rupea, Valea Bogăţii, precum şi pe DN 13. Avem avatajul că deszăpezirea pe drumurile judeţene va fi făcută de aceeaşi firmă contractată şi la nivel naţional, astfel că sincronizarea ar trebui să fie bună. Din punctul meu de vedere, iarna nu ne va lua prin surprindere, indiferent cât de grea ar fi”, a declarat Adrian Gabor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov. 

Baze de deszăpezire sunt la Brașov, cu punct sprijin Bran-Zărnești, Rupea şi Făgăraș. 

Prefectul Marian Rasaliu este la fel de optimist, cu menţiunea că în perioada actuală se fac reevaluări cu privire la starea utilajelor şi a stocurilor de material antiderapant, iar acolo unde sunt identificate probleme să fie rezolvate de urgenţă. 

Peste 12.000 tone nisip şi sare  

Directorul de la Direcţia Drumuri şi Poduri Braşov, Adriana Nicula, a spus că firma care va asigura serviciul de dezăpezire este SC Consal SRL. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere mizează pe cele 67 de utilaje şi pe stocurile de sare suficiente. De asemenea, urmează să fie montate parazăpezile, care sunt instalate deocamdată pe un tronson de 1.070 de metri, din cei 3.244 de metri liniari de şosea expusă viscolului. Drumarii se plâng că întâmpină probleme cu proprietarii terenurilor private pe care trebuie montate parazăpezi, conform OG 43. 

Pentru drumurile judeţene, sunt acum şapte utilaje, dar până la 1 decembrie vor fi 26, care vor acţiona pe 700 de kilometri de drum.

În prezent, stocurile sunt de 5.000 de tone de nisip şi 500 de tone de sare, iar până în 31 decembrie, vor fi suplimentate cu 6.000 de tone de nisip și 600 de tone de sare.

Costurile serviciului de deszăpezire
 
Deocamdată autorităţile nu pot preciza cât va costa deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţul Braşov. Contractul încheiat pentru serviciul de deszăpezire pentru judeţul Braşov, până în 31 decembrie deocamdată, este în valoare de 4.378.000 de lei, fiind cuprinşi în judeţ circa 700 de kilometri de drumuri judeţene. De la 1 ianuarie 2018, contractul va fi reînnoit pentru următoarele trei luni. 

La nivelul municpiului Braşov, contractul pentru serviciul de deszăpezire pe străzile oraşului este în valoare de aproximativ 2.500.000 de lei, fiind cuprinşi circa 500 de kilometri de drumuri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, municipalitatea este în aceasstă perioadă în faza de validare a documentaţiei la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), pentru acordul cadru de salubrizare şi deszăpezire a domeniului public. Propunerea este pentru şase luni. Până la finalizarea acestei proceduri, s-au semnat contracte pe perioadă determinată, cu firmele Comprest (valoare maximală a contractului 1.308.000 lei cu TVA) şi Euro Strada (valoare maximală a contactului 785.000 de lei cu TVA).  

Foto: Arhiva TEX


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button