Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Acces restricționat pentru samsarii de bonuri și chibiții candidaților la șoferie

 

Deși în decembrie 2016, atât la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) au fost implementate sisteme de e-ticketing prin care se atribuie electronic bonuri de ordine, în și pe lângă clădirea care adăpostește cele două servicii aflate în subordinea Instituției Prefectului continuă să fie „nebunie”.

Teoretic, cetățenii își iau bon de ordine, iar pe afişajul de deasupra ghişeelor, dar și vocal se anunță numărul solicitantului, atunci când acestuia îi vine rândul. Sistemul de e-ticketing a fost introdus astfel încât pentru brașovenii care apelează la aceste servicii durata de aşteptare să se reducă în mod considerabil. Reprezentanții celor două servicii care împart clădirea de pe Turnului spun însă că nu toată lumea a înțeles cum funcționează sistemul, astfel că cei mai mulți vin și se așază la coadă cu noaptea în cap, ignorând faptul că programul cu publicul începe la ora 8.30. Printre cei care se așază printre primii la rând se numără și așa-zișii „samsari” care iau bonuri de ordine și apoi le vând celor care ajung mai târziu la coadă. „De mai bine de o lună eu am supravegheat emiterea bonurilor de ordine și am depistat persoane, în general în vârstă, care au venit mai multe zile la rând pentru a lua bon, invocând că au venit pentru un nepot, a doua zi tot pentru un nepot, dar de fapt iau bonurile pentru a le valorifica, pentru că nu depun nici un document. Noi nu încurajăm traficul sau vânzarea de bonuri. Noi eliberăm tichete celor prezenți, dar putem limita. În cazul celor care au fost recunoscuți că au venit de mai multe ori dimineața să ia bon, le-am limitat accesul. De fapt acestea sunt și persoanele care s-au declarat în ultima perioadă nemulțumite de activitatea pe care o prestăm, deoarece nu i-am mai lăsat să ia bonuri. Pe de altă parte sunt acești «însoțitori» ai candidaților la examenul pentru permis de conducere, care vin în număr mare, motivând că acel candidat e timid, are emoții, dar nu se justifică prezența lor, iar unii chiar încearcă să facă trafic de influență, presiuni asupra examinatorilor”, a subliniat comisarul șef Oriana Albert Ani (video 1), șeful interimar al SPCRPCIV, într-o conferință de presă susținută astăzi la Prefectura Brașov. Brașovenii se pot programa și online la acest serviciu în limita a 40 de programări, pe o perioadă de cel mult două luni, dar o altă mare problemă – care generează cozile și așteptarea cu zilele, chiar săptămânile – este că Serviciul are 21 de angajați și ar fi nevoie de 45.

„Nu putem permite să intre oricine oricând dorește”

Șeful de la Înmatriculări face un apel către brașoveni ca aceștia să se prezinte la ghișee după ora 8.30, când acestea se deschid. „Nu putem permite intrarea în sediu înainte de această oră, deoarece există coduri de acces, este vorba de protecția bazelor de date. Nu putem permite să intre oricine oricând dorește. În cadrul serviciului am făcut o medie a bonurilor eliberate în ultimele două săptămâni și a reieșit o medie zilnică de 350 – 370, iar numărul zilnic de documente și examinări trece 1.100 – 1.200 pe zi. Pentru a evita aglomerația, le solicităm celor care se prezintă la proba de examinare pentru permisul auto să nu mai vină însoțiți decât în cazul în care au nevoie, respectiv în cazul minorilor, al femeilor însărcinate sau al persoanelor cu dizabilități. Nu vom mai permite accesul cu însoțitor celor care nu au nevoie”, a subliniat comisar-șef Oriana Albert Ani.

Ce măsură propune prefectul

În paralel, prefectul Marian Rasaliu (video 2) a decis să meargă la Bucureşti şi să ceară crearea, la Făgăraș, a unui serviciu integrat de eliberare a paşapoartelor şi prelucrare a datelor, împreună cu serviciul de înmatriculări şi permise auto.
„Am fost de două ori la Bucureşti, la Ministerul de Interne, special pentru acest lucru. Am predat un raport al celor doi şefi de servicii, iar doamna ministru Carmen Dan a apreciat inițiativa noastră, şi sperăm ca în scurt timp să avem posibilitatea ca la Făgăraş să se deschidă acest birou integrat. Acesta ar prelua 40% din solicitările de la Braşov şi ar rezolva problema aglomeraţiei de la ghişeele acestor servicii de la Braşov. Este și în folosul cetățenilor, că ne ducem mai aproape de ei, nu să bată calea atâta până la Brașov, dar și în folosul colegilor, pe care i-am degreva de aproape jumătate din volumul de muncă”, a afirmat prefectul. La Făgăraş ar urma să meargă cetăţenii din zonă şi cei din zona Rupea. Primăria Făgăraş s-a oferit să acorde şi un sediu pentru punctul de lucru, însă principala problemă este personalul. Marian Rasaliu spune că ar fi nevoie de 6-7 persoane.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare