Expres

[ViDEO] BRAȘOV. A mai plecat la Ceruri un Cetăţean de Onoare care a făcut istorie

  • general Mircea Vlaicu_244995.JPG
  • cetatean de onoare_244996.jpg
 

„Am iubit şi iubesc mult!”, ne spune acum patru ani când l-am întrebat care este secretul longevității sale. După comandorul în retragere Pavel Verdeş, stins din viață în luna mai, un alt erou din cel de-Al Doilea Război Mondial a trecut la cele veșnice. Generalul-maior Mircea Toma Vlaicu, președintele Asociației Veteranilor de Război – filiala județului Brașov, a fost  îngropat ieri în cimitirul Bisericii Sfânta Treime din Șcheii Brasovului.
Mircea Toma Vlaicu a absolvit Liceul Andrei Şaguna, Şcoala Militară de Ofiţeri de Cavalerie Sibiu, după care, deși era student la Facultatea de Drept, a plecat pe front, având gradul de sublocotenent, unde a luptat atât în ţară (Blaj, Turda, Mirăslău) cât şi în străinătate, participând la luptele de la Debrecen – Miskolc din Ungaria, apoi în munţii Tatra, localităţile Brno şi Praga până la capitularea Germaniei naziste, fiind decorat cu numeroase ordine şi medalii, pentru faptele de vitejie pe câmpul de luptă. A fost trecut în rezervă pe motive politice în 1945 şi reactivat în 1952 când situaţia politică s-a mai relaxat, iar după opt ani, din nou trecut în rezervă, ca urmare a epurărilor politice (video). De altfel, acum patru ani, când a fost sărbătorit de colegii mai „tineri” din Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice, ne-a spus că această prigonire din partea comuniștilor a rămas cea mai dureroasă amintire, generalul nonagenar rememorând episodul petrecut în 1945, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial: „Eram la graniţă, întorşi de pe front, din Cehoslovacia şi ardeam de nerăb­dare să intrăm în ţară, mai ales că urma să defilăm triumfal prin Arad. Pentru asta, fiecare soldat şi fiecare ofiţer a încercat să-şi pregă­tească ţinuta cât mai bine. Dar peste noapte, nouă, ofiţe­rilor care lupta­serăm alături de militarii din subor­dine până în Cehos­lovacia, ni s-a spus că nu mai cores­pundem din punct de vedere politic şi, de aceea, vom fi tri­mişi acasă pe din dos şi nu vom participa la defilare. În locul nostru au fost aduşi romi şi alte categorii sociale care «cores­pundeau», îmbră­caţi în uniformele noas­tre de gală! Când am ajuns acasă, ca nişte paria, am şi fost îndepărtat din arma­tă pen­tru prima oară. Am fost apoi reche­mat, dat din nou afară şi rechemat, de alte două ori, tot din motive politice. Dar uite că am supravieţuit şi am ajuns la peste 90 de ani!”.
Și la vârsta înaintată, în calitatea sa de preşedinte al filialei ANVR a judeţului Braşov, generalul Vlaicu s-a implicat în acordarea de facilităţi ce revin prin lege veteranilor de război, făcând lobby în faţa autorităţilor locale sau centrale. De asemenea, în cadrul Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice Braşov şi al Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice, a susţinut drepturile şi problemele persoanelor vârstnice, indiferent dacă sunt sau nu veterani sau văduve de veterani. În iunie 2014, itlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Braşov” i-a fost acordat în semn de recunoaştere pentru întreaga activitate. Întrebat care este secretul longevităţii sale în condiţiile în care a trecut printr-o conflagraţie mondială, prin foamete şi prigoana comu­niştilor, ca mai toţi ofiţerii de carieră, pre­şedintele veteranilor de război braşoveni ne-a declarat atunci că gimnastica zilnică şi activitatea pe care o desfăşura aveau un rol. Dar secretul este altul: „Am iubit şi iubesc mult!”, după care a adăugat hâtru: „Mai ales fetele fru­moase”.

Ultima sa apariție publică a fost în aprilie, la sărbătorirea Zilei Veteranilor de Război, iar declarația sa (video) de atunci  o găsiți aici:

BRAŞOV. „Pe front noi nu ne-am făcut decât datoria”

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button