[ViDEO] BRAŞOV. A fost lansat Fondul Ştiinţescu, program la a doua ediţie, pentru susţinerea proiectelor educaţionale în științele exacte
Fundația Comunitară Brașov a lansat a doua ediție a programului Fondul Științescu, pentru finanțarea proiectelor educaţionale în științele exacte. Prin acest program se dorește încurajarea pasiunii pentru științe și tehnologie a copiilor şi tinerilor între 8 şi 18 ani.
„Ne dorim ca, prin oferirea unor alternative inovatoare, elevii brașoveni să devină interesați de domeniul STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) și să urmărească din pasiune să-și dezvolte o carieră în inovație și tehnologie. Căutăm proiecte creative, inovatoare, care arată că ştiinţele precum matematica, informatica, chimia, fizica, biologia, tehnologia, robotica, astronomia, aeronautica, arhitectura pot fi interesante şi incitante pentru tineri, facilitându-le înţelegerea unor fenomene simple, cu care intră în contact în viaţa de zi cu zi. Cu această ocazie, tinerii pot descoperi cum funcţionează legile naturii, cum pot folosi tehnologiile moderne şi cum se pot implica în proiecte care le oferă posibilitatea unei viziuni creative asupra viitorului”, a declarat Mihaela Andrieş, director executiv al Fundației Comunitare.
Dacă la prima ediţie, fondul alocat întregului proiect s-a ridicat la 100.000 de lei, în acest an a fost suplimentat, valoarea financiară totală a ediției 2018 a Fondului Științescu Braşov fiind de 140.000 lei. Suma maximă care poate fi accesată de către un candidat pentru un proiect este de 14.000 lei, în funcție de complexitatea proiectelor.
„Încurajăm 10-15 proiecte pe care să le susținem cu sume cuprinse între 7.000 și 14.000 de lei. Propunerile pot fi făcute de către profesori și învățători, echipe compuse din elevi, profesori sau studenți, pasionați ai științelor din medii profesionale diverse și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale”, a adăugat sursa citată.
Programul Științescu este implementat în Brașov de Fundația Comunitară, alături de Romanian-American Foundation şi mai mulţi parteneri locali, dar se desfăşoară și în alte oraşe, precum București, Iași, Ploieşti, Odorheiul Secuiesc, Tg. Mureș, Cluj-Napoca, Galați, Oradea, Sibiu, Făgăraş şi Bacău, prin fonduri similare gestionate de fundațiile comunitare locale.
În perioada 2017 – 2018, la ediția pilot a fondului Științescu, 10 echipe care au implicat 1.480 de elevi, ghidați de 54 de părinţi, profesori şi oameni pasionaţi de STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică) au dezvoltat împreună proiecte care explorează lumea fascinantă a ştiinţelor: laboratoare interdisciplinare de matematică, programe de robotică, ateliere şi târguri de ştiinţe, maşini de curse şi dispozitive de studiu al fenomenelor meteorologice.
Cele 10 proiecte participante au fost: ROBO PlayLABS, Brasov Goes STEAM, Project Phoenix, ESPRIT (Educatie în Spirit Practic Realist Inovativ și Tehnic), Viața e știință, INFO CAR RACE, Laboratorul interdisciplinar de matematică și științe – Maths&Science, Descoperă, imaginează, creează, Laboratorul de vacanță, Inquire&Investigate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.