Expres

[ViDEO] BRAȘOV. 800 de șomeri pe 2.000 de locuri de muncă

  • Bursa-locuri-munca_265708.jpeg
  • Bursa-locuri-munca6_265709.jpeg
  • Bursa-locuri-munca9_265713.jpeg
  • Bursa-locuri-munca12_265714.jpeg
  • Bursa-locuri-munca3_265710.jpeg
  • Bursa-locuri-munca15_265716.jpeg
  • Bursa-locuri-munca13_265715.jpeg
 

De câțiva ani, imaginea şomerilor care îngroşau rândurile la coadă pentru un loc de muncă aproape că a dispărut, chiar dacă la Bursa organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov, de la Casa Armatei, s-au arătat ceva mai mulți brașoveni decât în 2018. Numărul mare de braşoveni plecaţi în străinătate, şomerii mai puţini, dar fără studii şi celelalte târguri de joburi organizate în această perioadă au făcut ca evenimentul de astăzi să se prezinte doar 800 de brașoveni. Asta deşi 85 de angajatori au venit cu peste 2.000 de locuri de muncă.

Cei mai mulți dintre angajatori spun că Braşovul se confruntă cu o criză a locurilor de muncă, mai ales în domeniul tehnic şi HoReCa. „Dificultăţi avem mai mult pe partea de producţie, aş putea spune. Găsim foarte mulţi care vor să fie manageri sau economişti sau ingineri, dar foarte puţini care vor să lucreze efectiv în producţie”, a explicat reprezentantul unei companii. Un alt angajator susţine că societatea la care lucrează oferă angajaţilor pachete salariale motivante, plăteşte orele suplimentare dublu, oferă şi sporul de noapte de 25%. Chiar şi aşa, nu-şi găseşte personal. „Am venit cu mai multe posturi pentru această bursă, mai mult pe partea de producţie: sudori, operatori CNC, muncitori necalificaţi. Cele mai mari provocări le avem pe partea de schimburi, oamenii îşi doresc să lucreze doar schimbul I, la partea financiară nici nu mai ajungem să discutăm pentru că ei vor un job uşor, plătit bine şi cât mai aproape de casă. Există, din păcate, în ultimul timp  mai ales pe partea de angajaţi necalificaţi,  reticenţă de a lucra în program, într-un ritm şi pe cerinţele angajatorului”, afirmă reprezentantul unei alte companii. „Nu am avut prea mari așteptări, pentru că știu că cei mai mulți dintre cei care se prezintă la Bursă sunt șomeri indemnizați, care au fost chemați pentru viza pe carnet, că altfel pierd banii. Dar sunt mulțumită că am reușit să găsim patru persoane pe care sperăm să le angajăm: un economist cu experiență, un laborant, un instalator și un muncitor necalificat. Am venit cu ofertă de 12 locuri de muncă și vom continua recrutarea, dar nu este o problemă acută, nu avem fluctuație mare de personal, deci nici deficit, pentru că oferim condiții bune de muncă, salarizare bună, bonuri de masă, transport asigurat, asigurare privată de sănătate şi, dacă e cazul, calificare la locul de muncă”, spune Ana-Maria Țîrcă (video 2), reprezentanta unei alte companii de producție cu sediul în Hărman.

Braşovenii se plâng în continuare de salarii mici

De cealaltă parte, cei care sunt în căutarea unui loc de muncă se plâng de salariile mici, de condiţiile de lucru sau de program. „Nu cred că sunt deficienţe în ce vor angajatorii, normal, fiecare îşi face socoteala cât pot oferi, cât profit de pe urma muncii tale. Dar nici eu nu pot lucra pe salariul unui muncitor necalificat sau al unui începător”, ne spune un braşovean. Este şomer de un an şi spune că, în ciuda experienţei de peste 30 de ani, în logistică şi transporturi nu găseşte o ofertă corespunzătoare pregătirii şi experienţei sale. „Am experienţă în domeniul turismului, dar nu pe postul pe care îl caut. Am experienţă în recepţie. Problema cea mai mare, cel puţin în domeniul în care îmi caut eu, nu există şanse de avansare. Ei spun că pot oferi 1.800 de lei, eu, cu naveta și cu chiria, la prețurile care sunt acum, îmi trebuie cel puțin dublu”, ne spune o tânără.
La sfârșitul lunii februarie 2019 în evidențele AJOFM Brașov erau înregistrați 5.967 șomeri, rata șomajului fiind de 2,28%, sub valoarea înregistrată la finele aceleași luni a anului 2018. Doar 1.017 persoane erau beneficiare de indemnizaţie de şomaj. Cei mai mulți şomeri sunt persoane cu vârsta peste 45 de ani, din mediul rural şi care nu au nici măcar studii medii.

Facilităţi pentru angajatori

Statul încearcă să ofere cât mai multe facilităţi angajatorilor. „Au venit la Bursă peste 800 de persoane, dar nu putem acoperi toate solicitările angajatorilor, mai ales că vor oameni calificați și cu experiență. Însă, în vederea stimulării ocupării forţei de muncă există posibilitatea ca orice angajator să primească o subvenție, după ce încheie convenție cu noi. Astfel, angajatorii care doresc să angajeze ucenici, absolvenţi, persoane cu risc de marginalizare socială, persoane care sunt unici întreţinători de familie, persoane peste 45 de ani, persoane care mai au 5 ani până la pensie, primesc 2.250 de lei pe lună”, a explicat Liliana Dragomir, (video 1), director executiv AJOFM Braşov.
Cu oferte de locuri de muncă la Bursa de vineri au venit şi reprezentanţii Centrului Militar Zonal (CMZ), iar 20 deținuți de la Penitenciarul Codlea și-au căutat un loc de muncă. La Casa Armatei a fost amenajat și un stand unde consilierul Eures din cadrul AJOFM Braşov a oferit informaţii persoanelor care doresc să lucreze în străinătate, inclusive îndrumări despre modalitatea de a completa CV-ul online pe portalul EURES. Și în acest an au fost invitați elevi din clasele a XII-a, de la liceele din municipiul Brașov, ca să cunoască piața forței de muncă, să afle cerințele angajatorilor, pentru a fi pregătiți să ocupe un loc de muncă dupa terminarea studiilor. O noutate a fost la participarea societăților care au accesat fonduri europene și care prin activitățile proiectelor pot sprijini șomerii precum și alte categorii de persoane să-și deschidă o afacere.

12 angajaţi pe loc

Reprezentanții Agenţiei au contactat peste 642 agenţi economici din judeţul Braşov care au oferit 2.005 de  locuri de muncă vacante, dintre care 94 pentru persoanele cu studii superioare. Locurile de muncă au acoperit o paletă de 223 meserii (31 pentru studii superioare si 192 pentru studii medii). Meseriile în care au fost anunţate cele mai multe locuri de muncă vacante sunt, pentru studii superioare: inginer (diverse specializări), agent de vânzări, contabil, contabil șef, economist, funcționar administrativ, funcționar logistică, inspector în domeniul securității și sănătății în muncă, operator suport tehnic, proiectant inginer mecanic, referent marketing, șef depozit, specialist în domeniul calității, specialist în relații publice iar pentru studii medii: agent comercial, agent securitate, agent servicii client, agent vânzări, agent intervenție, ajutor bucătar, ajutor cofetar, ambalator manual, asamblor-montator profile aluminiu și geam termopan, asistent manager, asistent/referent marketing, barman, bucătar, bufetier, cameristă, carmangier, casier, coafor, cofetar, conducător troleibuz, confecționer articole din piele și înlocuitori, confecționer circuite integrate, controlor calitate, croitor, dispecer centru alarmă, dulgher, electrician, electrician auto, electrician de întreținere și reparații, electrician în construcții, electromecanic, faianțar, femeie de serviciu, fierar betonist, finisor lăcuitor lemn, funcționar administrativ, funcționar informații clienți, gestionar depozit, gipsar, grădinar, grafician calculator, instalator apa, canal, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, instructor auto, izolator, laborant chimist, lacătuș mecanic/lăcătuș montator, lăcătuș mecanic de reparații universale, legător manual, lăcătuș mecanic, lucrător comercial, lucrător gestionar, măcelar, magaziner, maistru construcții, maistru electrician în construcții, manichiurist, manipulant mărfuri, mecanic agricol, mecanic auto, menajeră, mecanic de întreținere și reparații, montator subansamble, motostivuitorist, muncitor necalificat, operator  calculator, operator calitate, operator inspecție, operator la prelucrarea maselor plastice, operator ambalare, operator la mașini-unelte semiautomate și automate, operator mezeluri, operator producție, operator recepție lapte, operator strung CNC, ospătar, patiser,  personal curățenie, portar, recepționer marfă, rectificator, referent administrativ – limba germană, reglor mașini unelte, reprezentant vânzări, rigipsar, secretar, secretar economic – contabilitate primară, șef restaurant, șef schimb, șef formație, șofer autobuz, șofer autocamion, spălător vehicule specialist în achiziții, specialist resurse umane, stivuitorist, strungar, sudor, tehnician electromecanic, tehnician reparații, țesător, tinichigiu carosier, tipograf-tiparitor, tranșator, ucenic, vânzător, zidar, zugrav – vopsitor, vopsitor industrial etc.
În urma Bursei, la care au participat 811 brașoveni, 12 candidaţi au fost angajaţi pe loc, în urma interviului cu angajatorul: patru vânzători (lucrători comerciali), un mecanic auto, un inginer, un agent de securitate, un asistent medical, un operator calculator, un montator și doi instalatori. Alți 387 au fost selectați pentru interviuri și/sau probe de lucru.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button