Expres

[ViDEO] BRAȘOV. 15 noiembrie va fi zi de sărbătoare a orașului

  • ceremonie troita (4)_243975.jpg
  • IMG_5916_243968.JPG
  • IMG_5919_243970.JPG
  • IMG_5932_243971.JPG
  • IMG_5935_243973.JPG
  • IMG_5912_243976.JPG
 

La 30 de ani de la 15 Noiembrie 1987, revolta anticomunistă a brașovenilor care a pus România pe harta anticomunismului european, momentul istoric și cei care l-au făurit au fost onorați cum se cuvine de autorități și de brașoveni. 

Evenimentele aniversare au început din această dimineață din ședința Consiliului Local, care a decis ca în fiecare an, de 15 Noiembrie, instituţiile publice să arboreze drapelul naţional ca în zilele de sărbătoare națională, pentru a marca solemn revolta muncitorilor de la Uzina Steagul Roşu din 1987, devenită a brașovenilor. Astfel, Consiliul Local a aprobat proiectul de hotărâre iniţiat de istoricul brașovean Marius Oprea, prin care ziua de 15 Noiembrie este declarată în mod oficial „Ziua revoltei anticomuniste a braşovenilor”, care va fi celebrată în mod oficial de instituţiile publice şi autorităţile vor arbora drapelul naţional. De asemenea, forul deliberativ se obligă în mod oficial – deşi a făcut asta şi în anii trecuţi – de a sprijini în fiecare an din punct de vedere material evenimentele dedicate zilei de 15 Noiembrie 1987. În acest sens, cu cel puțin 90 de zile înainte de desfășurarea evenimentelor, Asociația 15 Noiembrie 1987, ONG-uri sau instituții de cultură vor depune proiecte la Primărie, iar fondurile vor fi acordate în urma analizei comisiilor de specialitate și aprobării Consiliului Local.

Patru noi cetățeni de onoare

În cadrul aceluiaşi eveniment, Consiliul Local a acordat diploma de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov pentru Şerban Victor, Voicu Ioan, Paveliuc Laurenţiu şi Şerban Monica Anişoara, membri ai Asociaţiei „15 Noiembrie 1987 Braşov”, în semn de recunoştinţă pentru curajul de care au dat dovadă în confruntarea cu regimul opresiv comunist. Tot astăzi, la împlinirea a 30 de ani de la revolta muncitorilor braşoveni, primarul George Scripcaru a oferit preşedintelui asociaţiei, Marius Boeriu, în numele tuturor novembriştilor, o plachetă omagială, „în semn de recunoştinţă şi profund respect”. 10.000 de oameni au ieşit atunci în stradă și au dat semnalul că „se poate”, coșmarul poate avea un sfârșit. 540 de oameni au fost anchetați arestaţi, iar 61 au fost condamnaţi şi deportaţi, alții au primit arest la domiciliu sau au fost obligați să-și schimbe locul de muncă. Reprimarea revoltei nu a putut opri scânteia care avea să devină vâlvătaie în Decembrie 1989, dar nimeni nu a fost încă pedepsit pentru torturile şi umilinţele la care au fost supuşi oamenii arestaţi.
Primăria Municipiului Braşov a mai acordat şi în anii 1997, 2002 şi 2012 membrilor Asociaţiei „15 Noiembrie 1987 Braşov” titlul de cetăţeni de onoare, dovedind în acest mod respectul şi recunoştinţa pe care le are faţă de cei care au avut curajul de a manifesta împotriva regimului comunist.

„Un monument atât de mic pentru o faptă atât de mare”

Ca de obicei în ultimii 20 de ani, eroii acelor zile plecați dintre noi, măcinaţi de boli şi de suferinţe, au fost comemoraţi la Troiţa (Monumentul-Cruce) de la Spitalul Judeţean, monumentul închinat braşovenilor care au fost persecutaţi pentru curajul lor de a se revolta împotriva dictaturii comuniste. Ceremonia a început cu intonarea cântecului reamintit în 1987 și devenit după ’90 Imnul Național și a continuat cu slujba religioasă de pomenire a eroilor dispăruți în anii ce au urmat revoltei – 19 „novembrişti”, deja, oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu mitropolitul Ardealului. Şi anul acesta, eroii au primit onoruri militare, din partea gărzii Brigăzii 2 Vânători de Munte și a fanfarei Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”. A urmat momentul depunerii de coroane şi jerbe de flori, deschis de reprezentanții Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 Braşov, cei ai Asociației Foștilor Deținuți Politic din România (AFDPR), conduse de brașoveanul Octav Bjoza, totodată subsecretar de stat (al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989), instituţie care de asemenea a depus o coroană, cei ai asociațiilor de revoluționari. Au urmat reprezentanții autorităților centrale, județene și locale, ai altor instituții civile și militare şi cei ai partidelor politice, dar și Etelka Babeş, văduva eroului-martir anticomunist Liviu Corneliu Babeş, care de data aceasta a fost onorată ca atare, fiind însoțită de „novembriști”. „A fost un eveniment de răsunet în Europa, și nu numai, unul care a aprins acea scânteie parcă anunțând ceea ce urma să se întâmple în decembrie 1989. Nu pot decât să le port un respect deosebit celor de la 15 noiembrie 1987 și pot spune că îi consider ca și cum ar fi copiii mei. Le mulțumesc pentru tot ce au făcut în acea zi de noiembrie și să le dea Dumnezeu sănătate. Aș vrea să cer iertare în fața tuturor oficialităților care s-au perindat la putere în acești 28 de ani care au trecut, pentru că mă aflu în fața unui monument atât de mic față de o faptă atât de mare săvârșită de brașoveni”, a spus Octav Bjoza (video 1).

„E un eveniment care ne reprezintă pe noi, braşovenii”

„Populația nu a mai putut suporta foametea care era atunci. Știu ce a fost atunci, pentru că am trăit acele momente, le respect și am un foarte mare respect față de cei care, atunci, în acei ani de teroare au avut curajul să iasă în stradă. Unii dintre ei nu mai sunt. Și-au luat viața în propriile mâini și au încercat să schimbe sistemul”, a spus prefectul Brașovului, Marian Rasaliu.

Consiliul Judeţean şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, prin directorul său, Nicolae Pepene, au dezvoltat un întreg proiect cultural menit să valorizeze la nivel național și internațional momentui istoric 15 Noiembrie 1987, cu scopul de a asigura o aniversare care să onoreze comunitatea brașoveană și statul român, după cum a ţinut să sublinieze Adrian Veştea (video 2), preşedintele CJ: „E un eveniment care ne reprezintă pe noi, braşovenii. Mă bucur că la aniversare a 30 de ani avem acel film documentar «Braşov 1987. Doi ani prea devreme» (nota red. – film care în versiunea extinsă, a fost prezentat în această seară, în premieră, la Gala Brașov 1987), realizat de Muzeul Judeţean de Istorie cu sprijinul Consiliului Judeţean, în care «actorii» sunt cei care au făcut istorie, un film care a fost deja prezentat la Ambasada SUA. Îi felicit pe cei care au participat atunci, le doresc sănătate şi să dea Dumnezeu să ne întâlnim tot la asemenea aniversări”. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare