Expres

Veste tristă pentru lumea artistică din România

Veste tristă pentru lumea artistică din România. Regizoarea de teatru Sanda Manu a încetat din viață chiar în Săptămâna Luminată. Tristul anunț a fost făcut de actrița Oana Pellea pe pagina sa de Facebook.

Când îți pleacă o parte din suflet îl petreci în Tăcere. Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu…Tăcere. Rugă. Multă Iubire. Enormă recunoștință. Și iar…Iubire. Și iar…tăcere. Sanda …Un bici cu vârful muiat în iubire. A învăţat generaţii la rând rigoare şi emoţie, inteligenţa actului scenic, bunul-simţ pe scenă şi bunul-simţ în viaţă, eleganţa, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal. Dumnezeu să-i țină sufletul în Pace și Lumină!”.
Sanda Manu s-a născut în anul 1933. Aceasta a urmat cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București. După absolvirea facultății, a lucrat ca regizor de teatru și de televiziune și profesor universitar la UNATC. Și-a încheiat cariera pedagogică (și universitară) la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret.

A regizat aproximativ 120 de spectacole de teatru și de televiziune. A montat spectacole în teatre din Germania și S.U.A., efectuând turnee în străinătate, la Belgrad, Varșovia, Moscova, Riga și Berlin. În 1972 a fost într-o călătorie de studii, ca visiting teacher, în Cuba.
Veste tristă pentru lumea artistică din România. A fost distinsă cu Premiul de Excelență al UNITER 1992 și cu Premiul pentru regia spectacolului „Bolnavul închipuit“ (de Moliere) de la Teatrul Național din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galați 2003. Un alt spectacol longeviv și de mare succes este „Cum iubește cealaltă jumătate“ de la Teatrul Mic din București. În 2011 a montat pentru Teatrul Metropolis din București textul lui Jean Cocteau, „Vocea umană”, cu Oana Pellea ca protagonistă.
În 2008 i s-a decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
multumit
11 luni în urmă

Marea regizoare se numeste SANDA Manu,nu Sandu Manu ! Sa ne concentram si noi putin !

Citeşte şi...
Close
Back to top button