Expres

Veste bună pentru pensionari!

Veste bună pentru pensionari!

Orele suplimentare, primele în bani și cel de al 13-lea salariul vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.
Casa de Pensii a finalizat normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor, care ar urma să intre în vigoare din toamnă.
Peste 95 la sută din dosarele celor aproape 5 milioane de pensionari au fost introduse până acum în sistemul electronic. Cu o formula nouă de calcul, autoritățile promit că vor elimina toate diferențele care există în prezent între pensionari.
Conform noii legi, pensia va fi determinată prin multiplicarea punctului de referință, evaluat la 81 de lei, cu numărul total de puncte acumulate de salariat pe parcursul carierei sale. Aceasta include contribuțiile plătite la bugetul de asigurări sociale, sporurile și orele suplimentare, acolo unde este cazul.


Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a declarat Daniel Baciu, președinte Casa de Pensii, pentru Stirile ProTV.

De asemenea, se vor acorda puncte în plus pentru persoanele care depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an peste 35 ani.

Deocamdată, autoritățile de la Casa de Pensii cunosc veniturile brute ale tuturor angajaților începând cu aprilie 2001. Adică salariile de bază, bonusurile și primele pe care angajatorii sunt obligați să le transmită lunar către ANAF.

Cei din 2001, vorbim de acele sporuri care sunt suplimentar față de salariul de bază pe care noi deja îl avem, ele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea, este vorba despre o adeverință care este foarte clar stipulate în lege prin anexa de la lege – prin care să se facă acea mențiune că s-a contribuit la sistem”, a spus Daniel Baciu.

În situațiile excepționale, în care s-a pierdut carnetul de muncă sau angajatorul nu mai există, legea prevede că datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii.

Recalcularea programată în septembrie ar urma să aibă un impact de aproximativ 10 miliarde de lei, susțin oficialii de la Ministerul Muncii.

Nu există modificări față de legislația din prezent pentru pensia de urmaș sau pentru cea de invaliditate, însă schimbări apar la pensia anticipată. Aici, autoritățile au scăzut penalizările aplicate pentru cei care vor să iasă mai repede din câmpul muncii.

Viitoarea pensie anticipată o pot avea cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button