Expres

Vechimea la pensie se mai cumpără încă doi ani

 

Legea care prevedea un termen-limită până la 31 august 2021 pentru cei ce vor să cumpere vechime în muncă (completarea stagiului de cotizare la pensia de stat) a fost modificată.

Acest lucru înseamnă că, până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (Legea 127/2019), respectiv 1 septembrie 2023, românii vor avea posibilitatea să îşi umple golurile pe care le au în vechimea în muncă necesară pentru stabilirea pensiei. În lipsa acestei măsuri, cumpărarea vechimii pentru pensie n-ar mai fi posibilă între septembrie 2021 şi septembrie 2023.

Potrivit AvocatNet.ro, dacă nu ar fi apărut această lege, cei interesaţi în a cumpăra vechime în muncă ar mai fi putut face asta doar până la 31 august 2021, conform prevederilor OUG 163/2020. După această dată, mecanismul ar fi trebuit să fie accesibil prin noua lege a pensiilor, însă Guvernul a decis amânarea intrării acesteia în vigoare până la 1 septembrie 2023.

Cumpărarea vechimii pentru pensie este o facilitate care a mai existat în ultimii ani, dar de fiecare dată s-a aplicat pe o perioadă limitată. Mai precis, facilitatea a fost disponibilă în perioada noiembrie – decembrie 2010, în baza OUG 94/2010, şi în perioada octombrie 2016 – decembrie 2018, în baza Legii 186/2016.

Vârsta de pensionare şi stagiul complet de pensionare sunt condiţii ce trebuie îndeplinite pentru ieşirea la pensie la limită de vârstă. Ținând cont de faptul că un pensionar îndeplineşte deja aceste condiţii, nu mai poate contribui pentru a-şi completa stagiul de cotizare.

Articole asemănătoare

Apoi, în ceea ce priveşte majorarea veniturilor din pensie, vorbim de două situaţii diferite: de persoane care sunt deja la pensie şi pentru care aceasta este singura sursă de venit şi de persoane care sunt la pensie, dar mai câştigă bani şi din alte activităţi.

Legea nr. 263/2010 permite în prezent cumularea cu pensia pentru limită de vârstă a veniturilor obţinute atât din activităţi dependente, cât şi din activităţi independente, indiferent de mărimea acestor venituri. În cazul celorlate tipuri de pensii (pensia anticipată, anticipată parţială, de invaliditate sau de urmaş), veniturile în plus pe care legea le permite sunt limitate.

Aşadar, pensionarii care obţin venituri suplimentare, în condiţiile prevăzute de lege pentru categoria de pensie pe care o primesc, plătesc, oricum, pe lânga celelalte taxe, şi contribuţia la sistemul public de pensii. Pentru pensionarii care nu au alte venituri, legea nu prevede o astfel de posibilitate.

De altfel, OUG nr. 163/2020, care stabileşte modul în care se poate cumpăra vechime în muncă, prevede, printre alte condiţii, şi pe aceea că pot beneficia de acest tip de contract persoanele care nu au calitatea de pensionar. Deci, pensionarii nu pot face plata contribuţiei suplimentare prin contract de asigurat.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button