Vaticanul interzice pâinea fără gluten în cadrul slujbelor, dar acceptă organismele modificate genetic
Pâinea (azima) folosită pentru Euharistie (Împărtăşanie) în timpul Liturghiei Romano-Catolice nu trebuie să fie lipsită de gluten – deşi poate fi făcută din organisme modificate genetic, a decis Vaticanul. Într-o scrisoare adresată episcopilor, cardinalul Robert Sarah, de la la Congregaţia pentru Cultul Divin al Vaticanului, a spus că pâinea poate avea conţinut scăzut de gluten, dar că trebuie să existe suficientă proteină în grâu pentru a o face fără aditivi. Cardinalul a declarat că aceste noi reguli sunt necesare, deoarece pâinea este vândută acum în supermarketuri şi pe internet. Catolicii (nu doar ei, ci toţi credincioşii Bisericilor apostolice) cred că pâinea şi vinul de la Euharistie devin trupul şi sângele lui Hristos printr-un proces cunoscut sub numele de transsubstanţiere. De asemenea, vinul folosit trebuie să fie „natural, din struguri, pur şi neamestecat cu alte substanţe”, a spus cardinalul Robert Sarah. Hotărârea a fost emisă la cererea Papei Francis, se mai arată în scrisoarea cardinalului. În prezent, există circa 1,2 miliarde de romano-catolici în întreaga lume.
Celiachia – intoleranţa la gluten
Glutenul este un termen cumulativ, inexact definit, pentru diferite componente proteice. Este de origine vegetală, prezent în cereale (grâu, orz, ovăz, secară și hibrizii acestora. Elasticitatea unui aluat frământat din făina cerealelor este dată de către gluten. Ultimii ani au arătat însă că un număr tot mai mare de oameni suferă de intoleranță la gluten. Proteinele acestor cereale sunt toxice pentru persoanele care au dezvoltat această intoleranță alimentară. Celelalte cereale (porumb și orez), precum și pseudocerealele mei, hrișcă, quinoa etc. sunt tolerate fără probleme.
Organismul persoanei cu intoleranță, numită și celiachia, se apǎră de gluten prin formare de anticorpi. Celiachia nu se vindecă, boala odată apărută rămâne pe toată durata vieții. Pot dispărea în timp doar anticorpii și simptomele bolii, care însă reapar atunci când se consumă iar cereale cu gluten . Tratamentul și evoluția bolii presupun evitarea totală a glutenului și înlocuirea cerealelor cu gluten prin produse fabricate din cereale fără gluten toxic, la care se adaugă aditivi alimentari capabili să înlocuiască proprietatea de liant al glutenului. Etichetarea alimentelor de larg consum din comerţ obligă producătorii din toată lumea să declare prezenţa glutenului.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.