Expres

Usturoiul românesc, în pericol

Producția de usturoi românesc este în pericol, din cauza caniculei. Ar putea fi cea mai mică producție din ultimii trei ani, cu o scădere de până la 60% față de un an normal, susțin cultivatorii care au început recent recoltarea.


Usturoiul a fost afectat de secetă și de vremea capricioasă din ultima perioadă. Usturoiul de Copălău (jud. Botoșani), proaspăt scos din pământ, este lăsat de fermieri pe câmp timp de trei zile, pentru a se usca, apoi este împletit și depozitat. Din cauza vremii prea calde, urmate de ploi abundente și târzii, plantele au rămas mici, riscând să se strice în pământ. Producătorii estimează o recoltă cu 40% mai mică față de anul trecut.


„Nu prea ne-a ajutat vremea, ploile venind doar în ultima clipă, aproape de recoltat, grăbind inclusiv această manoperă de recoltare cu aproximativ două săptămâni”, a spus Ciprian Ivanov, primarul comunei Copălău, citat de stirileprotv.ro.
În zona Buzăului, unde sunt mai mult de 350 de cultivatori de usturoi, producătorii speră să recolteze măcar trei tone la hectar, condiția pentru a primi subvenția de stat.


„Vom înregistra o producție undeva la 60% mai mică față de un an normal. A fost o perioadă de trei luni de zile în această primăvară în care nu a venit nicio picătură de apă”, a explicat Valentin Jecu, cultivator. Astfel, și prețul din piață va fi mai mare, posibil cu cinci lei / kg, comparativ cu anul trecut.
Potrivit Institutului Național de Statistică, un român consumă în medie 2,5 kg de usturoi pe an. Cel cultivat la noi urmează să ajungă pe piață în aproximativ două săptămâni.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button