Expres

Update. Șoferii agresivi pot fi reclamați online printr-o aplicație a MAI

Update. Șoferii agresivi pot fi reclamați online printr-o aplicație a MAI

Așa cum anunțam aici, de astăzi, Codul Rutier a fost modificat, una dintre principalele schimbări fiind că șoferii care circulă agresiv vor putea fi raportați rapid și direct pe o aplicație special creată de Ministerul Afacerilor Interne, accesibilă pe platforma hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (Sesizări Abateri Rutiere). Aceasta permite cetățenilor să trimită informații și imagini despre comportamentul periculos în trafic, contribuind la reducerea violențelor și a incidentelor rutiere, fiind necesară o declarație pe propria răspundere privind veridicitatea faptelor, alături de detalii despre incident. Astfel, pot fi raportate manevrele riscante, cum ar fi schimbările bruște de bandă, frânarea agresivă pentru intimidare sau utilizarea abuzivă a semnalelor luminoase și sonore.

După introducerea datelor personale de identificare, trebuie descrisă, pe scurt, fapta surprinsă. Autoritățile spun că ar fi de preferat să atașăm fișiere audio – video sau doar video. Important este să și localizăm cât mai exact locul în care s-a întâmplat acea faptă, pentru ca oamenii legii să știe cu exactitate despre ce sector de drum vorbim sau despre ce intersecție este vorba.

Faptele pentru care participanții la trafic pot fi de astăzi amendați în urma acestor sesizări online se referă în general la comportamente agresive în trafic. Comportamentul agresiv în traficul include manevre precum: deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare; circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia.
Tot în categoria manevrelor considerate comportament agresiv sunt incluse şi folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie; conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi; mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia sau realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia şi conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Sancţiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei). În plus, şoferilor cu comportament agresiv li se reţine permisul de conducere pentru 30 de zile.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
24 zile în urmă

Sa dea Dumnezeu Dragutu si Maicuta Domnului nostru Isus Cristos sanatate la domnii bugetari politai ca si-au facut pomana cu portalul asta, de cand astept sa ii fac pietoni pe cocalarii pe doua roti! Ha! Ha! Ha! Gata cu cocalarii… Citeşte mai mult »

Back to top button