Expres

Update. Ministerul Finanţelor neagă naţionalizarea pilonului II de pensii

 

Ministerul Finanţelor neagă că ar exista o intenţie de naţionalizare a fondului de pensii private, după ce fondul de pensii private NN Pensii le-a trimis clienţilor o informare privind o astfel de decizie. Iar în timp ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră poziţia NN Pensii „excesivă şi neavenită”, reprezentanţii companiei susţin că nu au avut intenţia de a crea panică.

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a negat, astăzi, în debutul şedinţei Executivului, informaţia privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private, precizând că „nici o raţiune politică, economică, financiară, bugetară” nu ar putea să determine o astfel de decizie „de-a dreptul aberantă”. „Această informaţie nu are niciun temei de niciun fel. Nici o raţiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcţionarea pilonului II de pensii. Deci pilonul II de pensii e o schemă financiară de succes, administratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de 7 milioane de cetăţeni, în fiecare an se consolidează chiar dacă această cotă de transfer de la fondul public de pensii către pilonul administrat privat a rămas la nivel de 5,1%, la fel ca în anul 2016. Datorită creşterii numărului de contributori prin creare de noi locuri de muncă, fondul va încasa în cursul anului 2017 un plus de peste 1,3 – 1,4 miliarde de lei, ceea ce e un indiciu că acesta se consolidează, funcţionează bine şi va asigura atunci când primele generaţii vor beneficia de pensii din acest pilon va asigura nişte pensii în completarea pensiilor din sistemul public destul de consistente”, a declarat ministrul Finanţelor. Viorel Ştefan a precizat că în cursul dimineţii a avut consultări cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, „în ideea că vehicularea unor astfel de informaţii ar putea să influenţeze negativ funcţionarea pe pieţele financiare a plasamentelor pe care le realizează acest fond”. „De aceea am promisiunea din partea conducerii ASF că va avea consultări în cursul zilei de azi cu administratorii de fond pentru a clarifica şi închide definitiv acest subiect. Deci, nu există niciun indiciu în legătură cu intenţia cuiva să naţionalizeze pilonul II de pensii”, a spus ministrul.

„Intenţia companiei a fost de a ţine oamenii informaţi”

Raluca Ţintoiu, director general NN Pensii, a declarat pentru „Adevărul” că mesajul transmis clienţilor a fost un mesaj de informare, cum sunt numeroase mesaje de informare pe care le trimite de obicei acestora. „Am primit o serie de întrebări de la participanţi, pentru că în ultimele săptămâni au fost discuţii în spaţiul public pe tema aceasta. Şi ştim, din diverse sondaje, că participanţii îşi doresc să îi ţinem informaţi cu privire la evenimentele care au loc în spaţiul public şi care ar putea avea impact asupra pensiilor private, motiv pentru care am trimis o informare exclusiv cu scop informativ şi obiectivă”, a spus Ţintoiu. Reprezentanta NN Pensii a precizat că mesajul prin care ministrul de Finanţe a negat planurile de naţionalizare a Pilonului II i-a bucurat. „Suntem foarte bucuroşi să ascultăm aceste declaraţii şi să vedem că autorităţile susţin sistemul de pensii cu trei piloni”, a precizat Ţintoiu. Ea declară că intenţia companiei nu a fost să creeze panică, ci dimpotrivă, a fost de a ţine oamenii informaţi.

ASF: Poziţie „excesivă şi neavenită”

Autoritatea de Supraveghere Financiară susţine că nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe subiectul naţionalizării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II). Autoritatea susţine că „poziţia recentă a societăţii NN Pensii, care a avut o intervenţie în spaţiul public pe această temă, este excesivă şi neavenită”. Potrivit ASF, nu pot fi introduse subiecte în discuţia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaraţii politice. „Sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creştere şi care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanţii la sistem. În acest context, ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii”, mai arată Autoritatea. Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a declarat marţi că transformarea fondurilor de pensii din pilonul II nici măcar nu trebuie discutată. Ion Giurescu, vicepreşedinte al ASF, a precizat, de asemenea, că a discutat situaţia cu reprezentanţii pieţei şi că au existat discuţii informale cu reprezentanţii Guvernului, ai Băncii Naţionale, dar nu sunt asemenea temeri. Naţionalizarea „nu se va întâmpla, de ce să vedem drobul de sare?”, a spus Giurescu. El a menţionat că a discutat cu oficialii NN care au lansat informaţiile de zilele trecute şi că aceştia „se vor replia, pentru că sunt garanţii că nu se va întâmpla aşa ceva”.

PSD: „Fake news”

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, susţine, într-un comunicat de presă, că social-democraţii nu intenţionează să naţionalizeze sistemul de pensii private din România, aceasta fiind doar „fake news (o ştire falsă)” şi „o acţiune iresponsabilă” care creează tensiuni „nejustificate”.PSD dezminte categoric că actuala majoritate parlamentară sau actualul Guvern ar intenţiona să naţionalizeze sistemul privat de pensii din România. Această ştire este falsă (fake news) şi a fost deja infirmată de Ministrul Finanţelor Publice şi de către Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale”, a subliniat Adrian Dobre. Social-democratul a mai spus că „o astfel de măsură nu se regăseşte nici în programul prezentat de PSD în timpul campaniei electorale, nici în programul de guvernare asumat de Guvernul Grindeanu şi aprobat de Parlamentul României”. „Dimpotrivă, ca partid aflat la guvernare, PSD îşi doreşte să dezvolte un parteneriat cu mediul de afaceri şi consideră că pensiile private reprezintă un pilon important în sistemul asigurărilor sociale din România”, a completat el. Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, social-democraţii consideră că „răspândirea de informaţii false în legătură cu astfel de subiecte reprezintă o acţiune iresponsabilă, care creează tensiuni nejustificate şi provoacă îngrijorări în rândul beneficiarilor sistemului privat de pensii”.

Pe de altă parte, deputatul USR Claudiu Năsui, membru în Comisia de Buget, susţine însă că există discuţii privind naţionalizarea. „Avem ecouri şi din zona guvernamentală şi din zona privată că se pregăteşte această mişcare. Din păcate setea de bani este foarte mare. După cum ştiţi cheltuielile bugetare sunt total ieşite de sub control”, spune Năsui, potrivit Digi24.

Citiţi şi:

Avertisment oficial: pensiile private ar putea fi naţionalizate!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare