Expres

Update. Eveniment istoric în Cuba! „Sperăm ca întâlnirea noastră să restabilească unitatea dorită de Dumnezeu!”

 
Întâlnirea istorică dintre papa Francisc și patriarhul rus Kiril, care a avut loc ieri în incinta aeroportului Havana, timp de două ore, s-a încheiat cu o declarație comună care pledează pentru coexistența în pace și comuniune a membrilor celor două comunități creștine, enumerând priorități comune precum încetarea conflictului din estul ucrainei și a persecuțiilor din Orientul Mijlociu, conform presei internaționale. 
Documentul pastoral mai adoptă poziții comune în favoarea apărării valorilor creștine fundamentale, inclusiv a familiei trafiționale și critică secularismul, comunismul și avortul, denunțând totodată ilegalitățile economice din lume, care forțează oamenii să migreze spre țări dezvoltate.
 
„Am avut o discuţie deschisă, fiind conştienţi în mod deplin de responsabilitatea pe care o avem pentru viitorul creştinismului şi al civilizaţiei umane”, a declarat patriarhul Kiril, după întrevedere. „Suntem preocupaţi în primul rând de acele regiuni ale lumii unde creştinii sunt victime ale acţiunilor de persecutare. În multe ţări din Orientul Mijlociu şi din Africa, familii întregi, sate şi oraşe ale fraţilor noştri întru Hristos sunt exterminate. Bisericile din aceste zone sunt distruse şi jefuite în mod barbar, obiectele sacre sunt profanate, monumentele sunt distruse”, se menționează în declaraţia comună.
El și papa Francisc au declarat că au vorbit „sincer, ca frații” și au pledat pentru intensificarea legăturilor celor două biserici. 
 
„Dragă frate, în sfârșit”, au fost cuvintele patriarhului Kiril, însoțite de o îmbrățișare, cu ocazia întâlnirii. Evenimentul istoric a avut loc în prezența Mitropolitului Hilarion, consilierul pentru Relaţii Externe al Patriarhiei de la Moscova, a cardinalului Kurt Koch, preşedintele Consiliului pontifical pentru Unitatea creştinilor, şi a interpreţilor. La conferinţa de presă din aeroport a fost prezent şi preşedintele Cubei, Raul Castro. Amintim că a fost prima întâlnire dintre liderii celor două comunități creștine de la Marea Schismă din anul 1054.
 
„Sperăm că întrevederea noastră contribuie la restabilirea unităţii dorite de Dumnezeu”, se menționează în declaraţie.
 
Înainte de întâlnirea cu patriarhul rus, papa Francisc a scris pe Twitter că „este o zi de har. Întâlnirea cu patriarhul Kiril este un dar de la Dumnezeu” și i-a îndemnat pe oameni să se roage pentru ei. Dinainte de eveniment, Patriarhia rusă a subliniat că întâlnirea nu are tentă politică. 
 
În prezent, papa Francisc se află în vizită în Mexic. 
 
CITIȚI ȘI:
 
 
 
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button