Update BRAȘOV. Un grup de părinți acuză Primăria că obstrucționează reluarea cursurilor la „Meșotă” / REACȚIA Primăriei…
Într-un final și reprezentanții Primăriei Brașov au oferit un punct de vedere asupra situației. „Având în vedere că au apărut o serie de informații legate de stadiul lucrărilor la Colegiul Meșotă, facem următoarele precizări: Conform contractului de lucrări, termenul pentru finalizarea lucrărilor este martie 2022. Suntem în etapa în care mai sunt necesare o serie de lucrări, pentru a respecta reglementările ISU în vigoare. În urma discuțiilor cu executantul lucrărilor și estimărilor Serviciului Investiții, recepția va fi semnată în această vară, astfel încât în noul an școlar, 2021-2022, corpul A va fi accesibil elevilor, ceea ce înseamnă ca lucrarea va fi recepționată cu cel puțin 6 luni înainte de termen. Ordinul a fost dat la 1 octombrie 2020, iar durata lucrărilor este de 18 luni”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt.
………………………………………………………………………………………………….
Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă” este singurul din municipiu care continuă cursurile în scenariul 2, deși rata de incidență COVID-19 este sub 1 la mie, corespunzătoare scenariului 1, unde toți elevii pot reveni la școală (detalii: CORONAVIRUS BRAȘOV. Excepția „Meșotă”).
Însă, la „Meșotă”, cursurile continuă online pentru majoritatea elevilor și numai cei de clasa a VIII-a și a XII-a vin fizic la școală, din cauza infrastructurii. Spațiul nu permite pentru că disponibil este doar corpul B, cel nou, pentru cursuri. De altfel, într-o sesizare trimisă presei, semnată doar cu „un grup de părinți”, aceștia susțin că problemele pleacă, în fapt, de la Primărie.
Redăm scrisoarea părinților:
„Datorită (nota red. – din cauza) faptului că Primăria Brașov nu a procedat la recepționarea lucrărilor de modificare constructivă a corpului A al Colegiului Dr. Ioan Meșotă, conducerea colegiului a transmis în 18 mai, profesorilor și elevilor, următorul comunicat:
«Stimați colegi,
În urma întrunirii consiliului de administrație de astăzi, s-au hotărât următoarele :
1. Săptămâna aceasta vom continua online.
2. Începând de luni, 24.05.2021, activitatea se va desfășura numai în corpul nou, în două schimburi: clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a, a XII-a și 4 clase de-a XI-a vor veni dimineața iar clasele a IX-a, a X-a și 2 clase de-a XI-a (care au cele mai multe ore predate de profesori online) vor veni după-amiaza.
Orele vor fi de 40 de minute și pauza de 10 minute.
Dacă până la sfârșitul săptămânii ni se va preda corpul A, atunci va rămâne același orar și vom continua dimineața.
Vă dorim o săptămână minunată!
Direcțiunea»
Vineri, 21 mai, conducerea colegiului, însoțită de inspectorul școlar general (nota red. – prof. Ovidiu Tripșa, fost director la „Meșotă”) și președintele Asociației de părinți au avut o întâlnire cu primarul Brașovului pentru a solicita primăriei să procedeze la recepția lucrărilor astfel încât cursurile să poată fi reluate în condiții normale. Urmare a refuzului primarului de a soluționa problema, Consiliul de Administrație a revenit către profesori și elevi cu un nou comunicat, și anume:
«Dragi colegi,
În urma adresei 632/12.05.2021 către Primăria Municipiului Brașov, am participat la o întâlnire cu domnul primar Allen Coliban, cu domnul inspector școlar general Ovidiu Tripșa și cu doamna președinte a Asociației de Părinți Adina Durbacă. La această întâlnire s-au discutat problemele școlilor care nu dețin infrastructura necesară de începere fizică a cursurilor.
În urma Consiliului de Administrație de azi s-a votat continuarea cursurilor claselor a VIII-a și a XII-a fizic, iar celelalte clase vor continua online.
Argumentele pentru această alegere au fost:
1. Întocmirea noului orar al școlii.
2. Timpul foarte scurt pentru igienizarea claselor între schimburi.
3. Necesitatea folosirii unor laboratoare pe post de clasă.
4. Cereri de activitate online atât din partea profesorilor cât și din partea elevilor.
5. Necesitatea modificării programului extrașcolar al elevilor care este deja stabilit.
6. Evenimente de sfârșit de an școlar pentru clasele a XII-a și a VIII-a care ar fi perturbat orele celorlalți elevi.
7. Beneficiile cursurilor fizice pentru o perioadă atât de scurtă ar fi fost minime.
Din partea primăriei am primit asigurarea că anul școlar următor va începe cu toate clădirile funcționale.
Direcțiunea»
Acest comunicat ne determină să evidențiem câteva aspecte:
1. În 18 mai exista un orar alternativ.
2. Igienizarea o fac elevii cu resurse proprii
3. Laboratoarele se utilizează sporadic.
4. Ordinul M.E. de reluare a cursurilor suspendă aceste cereri.
5. Programul extrașcolar (probabil orele de meditație) este mai important decat cursurile școlare.
6. Evenimentele în discuție au avut loc și în anii anteriori si activitatea orelor a supraviețuit.
7. Cum au fost măsurate aceste beneficii?
Considerăm ca atât Primăria cât și Consiliul de administrație al colegiului au tratat cu superficialitate acest aspect foarte important din viata elevilor.
Din păcate, din motive de protecție a elevilor suntem nevoiți să semnăm: UN GRUP DE PĂRINȚI”.
Corpul de clădire va fi redat înainte de termen
La corpul A, cel vechi, plus sala de sport, din toamna anului trecut au început lucrările de reabilitare energetică. S-au încheiat de câteva săptămâni, dar mai este nevoie de ceva care ține în loc reluarea activității.
„Lucrările s-au încheiat, urmează partea de semnături – partea birocratică, să zic – să semneze firma constructoare și Primăria. Până când nu se va definitiva acest lucru, noi nu putem să facem recepția lucrărilor și să intrăm în corpul de clădire vechi. În corpul nou avem 12 săli de clase și noi avem 28 de clase, în total. În Consiliul de Administrație am luat decizia să se meargă cu clasele a VIII-a și a XII-a fizic, pentru că oricum am împărți, nu putem să aducem 28 de clase în 12 săli”, a declarat drectorul Colegiului Național „Dr. Ioan Meșotă”, prof. Dorin Frîncu, pentru Radio România Brașov FM.
Inițial s-a stabilit ca elevii să vină în două schimburi, de luni, dar, între timp, direcțiunea, reprezentanții Inspectoratului Școlar și ai Primăriei au mai avut o întâlnire, vineri, în care s-a discutat această problemă. După aceea, părinții susțin că au primit mesajul că doar cei de a VIII-a și a XII-a vor veni la școală. În total, sunt șase clase de a 12-a și o clasă de a VIII-a.
Directorul de la Colegiul Meșotă a spus că a fost asigurat că în maximum o lună va fi făcută recepția lucrărilor, dar atunci va fi deja vacanță.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.