Expres

Update BRAȘOV. Șantierele „de sănătate” intră în linie dreaptă (GALERIE FOTO)

  • IMG-20201120-WA0069_284613.jpg
  • IMG-20201120-WA0071_284614.jpg
  • IMG-20201120-WA0073_284616.jpg
  • IMG-20201120-WA0060_284617.jpg
  • IMG-20201120-WA0074_284618.jpg
  • IMG-20201120-WA0062_284619.jpg
  • IMG-20201120-WA0067_284620.jpg
  • IMG-20201120-WA0066_284621.jpg
 

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, alături de prefectul judeţului, Cătălin Văsii, a trecut astăzi în revistă cele mai importante lucrări de investiţii al căror beneficiar este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov.

Vorbim despre trei şantiere ajunse în fază finală de execuţie: extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe – proiect al Ministerului Sănătăţii finanţat prin Banca Mondială; reabilitarea şi modernizarea Corpului B al Staţionarului Central – proiect demarat de Consiliul Judeţean şi transferat din punctul de vedere al execuţiei şi al finanţării către Compania Naţională de Investiţii; creşterea capacităţilor de terapie intensivă pentru pacienţii COVID din judeţul Braşov prin amenajarea unei noi secţii, cu 20 de paturi, în cadrul Staţionarului Tractorul – proiect realizat cu fonduri asigurate din bugetul CJ Braşov (detalii: CORONAVIRUS BRAȘOV. 20 de paturi ATI la Spitalul Tractorul!)

La această vizită au participat managerul SCJU Braşov, dr. Călin Cobelschi, şi directorul medical, dr. Cătălin Mişarcă, pentru a furniza date tehnice cu privire la stadiul lucrărilor.

Dacă primele două proiecte menţionate au ca termen final de execuţie sfârşitul lunii decembrie 2020, noua secţie de ATI din Spitalul Tractorul va fi gata chiar la sfârşitul săptămânii viitoare. Totuşi, ea nu va putea fi pusă în funcţiune înainte de angajarea în regim de urgenţă a personalului medical specializat în anestezie-terapie intensivă. „Toate echipamentele sunt pregătite pentru montarea paturilor de ATI, recent a fost montat un stocator de oxigen, s-au amenajat instalaţiile necesare şi sper ca în cel mai scurt timp să găsim personal calificat pe care să-l angajăm, în aşa fel încât să asigurăm un serviciu medical de calitate pentru pacienţii care ajung în situaţie critică, la terapie intensivă”, a spus preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.

Cele 20 de noi paturi de terapie intensivă aduc o creştere cu peste 40% a capacităţilor de îngrijire a pacienţilor COVID din judeţul Braşov ajunşi în stare gravă, ele venind în completarea celor 28 de paturi din unitatea modulară care funcţionează în curtea Spitalului Judeţean.

Este nevoie de 49 de angajați, personal specializat ATI

Amenajarea acestei secţii de ATI s-a realizat în timp-record, aproximativ o lună. Managerul Spitalului Judeţean, dr. Călin Cobelschi, a precizat că montarea paturilor va începe chiar de astăzi (vineri, n.r.), astfel încât secţia să fie complet funcţională la sfârşitul săptămânii viitoare. „Ne-am ţinut de cuvânt în privinţa lucrărilor de amenajare, care s-au realizat rapid. Problema principală o reprezintă personalul medical. Prin adăugarea acestor 20 de paturi, noi vom funcţiona cu un total de 68 de paturi (48 de paturi COVID şi 20 de paturi non-COVID, n.r), astfel că avem nevoie de medici, asistente, infirmiere, brancardieri. Rugămintea noastră adresată Direcţiei de Sănătate Publică, Prefecturii şi Ministerului Sănătăţii este să ni se pună la dispoziţie personal de specialitate măcar în primă fază, până când vom reuşi să facem angajări. Am comunicat tuturor instituţiilor abilitate necesarul minim pentru aceste 20 de paturi, astfel încât permanenţa să fie asigurată, respectiv 5 medici anestezişti, 25 de asistente, 15 infirmiere şi 4 brancardieri. Personalul de ATI care lucrează la Spitalul Judeţean este epuizat, fiind angrenat atât pe frontul COVID, cât şi pe cel non-COVID, Unitatea de Primiri Urgenţe este şi ea copleşită, de aceea se impune să dăm cât mai repede în folosinţă această secţie de la Tractorul”, a afirmat managerul SCJU Braşov. El a anunţat că în perioada următoare, la Staţionarul Tractorul vor mai fi amenajate saloane destinate bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus, toate paturile urmând să fie dotate cu staţii de oxigen.

La rândul său, directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Cătălin Mişarcă, a remarcat faptul că, în ciuda dificultăţilor, cea mai importantă instituţie medicală din judeţul Braşov a ţinut permanent pasul cu evoluţia pandemiei. „Am făcut paşi înainte în dezvoltarea spitalului şi am găsit deschidere totală la Consiliul Judeţean pentru proiectele noastre. Am reuşit să terminăm într-un timp record spitalul modular de ATI, care funcţionează din septembrie la capacitate maximă, iar acum mărim cu 20 de paturi terapia intensivă. Căutăm personal de specialitate şi avem scoase la concurs 9 posturi de medici, 25 de posturi de asistenţi şi 24 de posturi de infirmieri. Concursurile sunt în derulare şi sperăm să vină în echipa noastră oamenii de care avem atâta nevoie. Facem tot ce se poate pentru locuitorii judeţului Braşov şi sperăm să trecem împreună peste această perioadă dificilă”, a menţionat directorul medical.

Extinderea UPU și modernizarea corpului B sunt interconectate

Extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul SCJU Braşov a ajuns în fază finală de execuţie şi înseamnă construirea unei clădiri cu două niveluri, subsol şi parter, alipite de corpul principal existent, realizându-se conexiunea lor. Astfel, vor fi create spaţii suplimentare care să asigure în mod corespunzător funcţiunile pe care le are o unitate de Primiri Urgenţe la nivel judeţean şi regional. Acest proiect, care reprezintă mult mai mult decât o dublare a spaţiului alocat UPU, va crea condiţii foarte bune din punctul de vedere al intervenţiilor de urgenţă de care vor beneficia pacienţii. Nu doar clădirea UPU va fi una modernă, funcţională şi care respectă toate cerinţele actuale de siguranţă, ci şi dotarea ei cu aparatură şi echipamente medicale, aspect deja rezolvat de Consiliul Judeţean printr-un proiect cu finanţare europeană accesat în 2019, în valoare de peste 6,7 milioane de lei.

În ceea ce priveşte reabilitarea şi modernizarea Corpului B al Spitalului Judeţean, aceasta a ajuns la nivelul parterului şi la subsol, după ce cele cinci etaje ale clădirii au fost finalizate şi date în folosinţă gradual, începând din august 2019. În prezent se lucrează la partea de finisaje interioare. Construcţia noii Unităţi de Primiri Urgenţe şi modernizarea Corpului B sunt lucrări interconectate, având în vedere că parterul va asigura legătura dintre UPU şi spital, iar la subsol vor fi amenajate vestiarele destinate personalului medical şi alte spaţii tehnico-administrative.

„Investiţiile de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă sunt majore, sunt foarte importante şi vor veni în sprijinul tuturor celor care au nevoie de asistenţă medicală. Având în vedere presiunea imensă care este pusă pe secţiile de ATI din întreaga ţară, amenajarea secţiei de la Tractorul înseamnă o «gură de oxigen» pentru sistemul sanitar braşovean. Dacă resursa materială a fost asigurată de Consiliul Judeţean, important este să identificăm şi resursa umană de care avem nevoie pentru a funcţionaliza cele 20 de paturi noi de terapie intensivă. Deşi este foarte greu, sperăm să găsim în ţară personalul sanitar care să lucreze aici. Sperăm să reuşim acest lucru şi cu sprijinul rezidenţilor, cu studenţii medicinişti care au dat examenele finale şi cu personal detaşat din judeţ”, a spus prefectul Cătălin Văsii.

„În acest an, Consiliul Judeţean Braşov a alocat spitalelor din subordine 60 de milioane de lei din bugetul propriu, bani care reprezintă aproximativ 30% din fondurile care au venit la nivelul judeţului fără o anumită destinaţie. Am făcut în aşa fel, încât să aplicăm pe fonduri europene, iar unităţile medicale de interes judeţean au astăzi în implementare proiecte destinate modernizării ambulatoriilor şi unităţilor de primiri urgenţe sau eficientizării energetice a clădirilor. Am atras finanţări şi de la Compania Naţională de Investiţii, şi am primit sprijin guvernamental atât în ceea ce priveşte extinderea UPU de la Spitalul Judeţean, cât şi pentru cumpărarea mai multor echipamente medicale la nivelul judeţului Braşov. De asemenea, este foarte important faptul că avem două proiecte pe care le-am depus pe ghidul de finanţare destinat gestionării crizei COVID. Un proiect în valoare de 46 de milioane de lei este în implementare, iar cel de-al doilea, în valoare de aproximativ 26 de milioane de lei, este în etapa de evaluare, iar aceşti bani vor veni ca infuzie în sănătatea braşoveană”, a susţinut preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.

Și despre Spitalul Regional

Şeful administraţiei judeţene a amintit, cu acest prilej, despre obiectivul asumat de Consiliul Judeţean, acela al construirii unui spital regional la Braşov, adaptat vremurilor actuale. „Vom face toate demersurile pentru ca în perioada următoare, alături de toate celelalte instituţii care sunt implicate în această activitate să depunem un proiect pe fondurile de recuperare şi rezilienţă disponibile la nivelul Uniunii Europene şi să construim noul spital regional. Am discutat în acest sens cu ministrul Fondurilor Europene şi cu ministrul Sănătăţii şi am toată convingerea că dezideratul nostru de a construi un spital adaptat vremurilor noastre se va realiza”, a încheiat Adrian-Ioan Veştea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare