Expres

Update BRAȘOV. Salvamontiștii din Bran au intervenit cu mașinile personale, după ce au fost evacuați de Primărie!

 

Nu e păcăleală de 1 Aprilie! După ce autorităţile locale din Bran au decis că nu vor finanţa de la bugetul local Formația Salvamont, practic punându-i pe liber pe cei cinci angajați, ieri i-au executat silit din cabana pe care, susţin membrii Serviciului Salvamont Bran, au construit-o cu bani din propriile buzunare. Şi asta pentru că se află pe terenul Primăriei.

Vineri a fost ultima zi de lucru pentru cei cinci salvamontiști, cărora le-a expirat preavizul de concediere. Au predat mașina de intervenție, iar sâmbătă au fost evacuați și din cabană. „Au venit fără să ne anunțe, fără nici o somație. Avem toate lucrurile personale, ne-au încetat contractele de muncă, am predat autoturismul”, a declarat telefonic pentru B1 TV Sorin Mălușelu, șef Salvamont Bran. 

Așa se face că vineri noapte – când o familie cu un copil de un an și jumătate a fost la un pas de tragedie după ce s-a rătăcit pe un drum forestier şi apoi a ajuns cu maşina într-o râpă -, salvamontiştii au intervenit cu resursele proprii. „Au scăpat – să zicem – într-o zonă mai urâtă, într-o prăpastie și n-au mai putut să pornească nici mașina, au intrat în panică. Am fost cu mașinile noastre personale, că mașina am predat-o ieri. Și totuși am ajuns și i-am găsit, a mai spus șeful Salvamontului Bran, pentru aceeași sursă.

Echipă nouă, neacreditată pentru salvare montană, finanțată din donații

Echipa Salvamont din Bran răspundea de peste 200 de kilometri pătraţi de pădure, păşune şi abrupt din Masivul Bucegi. Din cele 18 trasee montane de aici, 15 sunt foarte periculoase. Zona este frecventată de turişti atât vara, dar şi iarna, iar numărul intervenţiilor de salvare este de ordinul sutelor, anual. De la începutul anului, salvamontiștii brăneni au participat la 37 de intervenții în zona montană și pe pârtia de schi de la Zănoaga.

De sâmbătă, Consiliul Local din Bran a semnat un contract cu o echipa montană sponsorizată din donaţii. Potrivit primarului din Bran, echipa afiliată la Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), care va fi finanţată din sponsorizări, este acreditată. Însă chiar asociaţia la care este afiliată susţine că noii „salvamontişti” nu sunt acreditaţi pentru salvare montană. „Această activitate, în momentul de faţă, este asigurată de asociaţia de salvatori montani din România – filiala Bran, care este acreditată ANSMR. Dânşii sunt acreditaţi, au acreditare ANSMR. În cazul unui eşec al unei acţiuni, răspunderile sunt ale acestei asociaţii pentru că ei au semnat un contract prin care s-au obligat să asigure acest serviciu de salvare montană”, a declarat pentru Stirile Pro TV Rareş Rădăcină, primarul comunei Bran.

Preşedintele ANSMR îl contrazice însă pe primarul din Bran. Formaţiunea care de sâmbătă ar trebui să salveze turiştii aflaţi în dificultate în zonă nu este acreditată. „Branul nu are acreditare ca formaţie de salvare montană şi noi nu putem să girăm pentru aşa ceva. Noi ne ocupăm de pregătirea salvatorilor montani, de atestarea lor, dar în clipa de faţă nu avem nici o informaţie prin care să vă confirmăm că această asociaţie are într-adevăr oamenii cu care să facă salvarea montană”, a declarat Sabin Cornoiu, preşedintele ANSMR, pentru sursa citată.

Unele voci susțin chiar că noua „echipă” ar fi formată dintr-un singur om…

Salvamontiștii din Bran au lansat pe Facebook un apel: „Cei 5 salvamontiști angajați își vor pierde serviciul din cauza incompetenței Primăriei Comunei Bran care a eliminat acest serviciu montan vital de pe ordinea de zi a bugetului local, sub pretextul inexistenței suficientor fonduri.
Posibilitatea introducerii de către primăria comunei Bran a taxei Salvamont, care este o taxă normală pentru o stațiune turistică montană, este respinsă de către domnul primar Rareș Rădăcină pe considerentul că turismul ar putea fi afectat.
Cu această decizie a primăriei Bran, siguranța turiștilor pe traseele montane este în pericol, perioada de intervenție a unei alte echipe salvamont dublând timpul necesar salvării lor.
Cu această postare adresăm un semnal de alarmă și rugăm pe toți cei care vor să susțină cauza noastră să transmită mesajul mai departe! Vă mulțumim!”

Citiți și:

Update. BRAȘOV. Șapte salvatori montani au acționat pentru a ajuta familia rătăcită în zona Fundățica

BRAȘOV. Familie rătăcită în zona Fundățica

BRAȘOV. Pericol de moarte în Bucegi. Avocatul Poporului s-a autosesizat

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button