Expres

Update. BRAŞOV. Salarii din spitale diminuate şi cu 700-800 de lei! (FOTO „fluturaşi”)

  • fluturas1_250396.jpg
  • fluturas_250395.jpg
 

Așa cum se anticipase, astăzi a fost ziua adevărului în Sănătate, când angajații au văzut negru pe alb cât au de încasat pentru luna martie. Cei care sunt considerați personal auxiliar – infirmiere, îngrijitoare, brancardieri – au primit salarii mai mici cu 400-500 de lei (foto 2 şi 3), după ce li s-au redus sporurile. Conform prevederilor legale, sporurile acordate nu pot depăşi 30% din bugetul de salarii la ordonatorul principal de credite şi nivelul de maxim 85% pentru fiecare angajat din sistem.

Acest lucru a generat un protest spontan la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie Braşov – secţia de pe Strada Mihai Eminescu. Oamenii sunt indignaţi şi spun că nu vor salarii ca medicii şi asistenţii, dar nici să plece cu sute de lei mai puţin acasă, când ei muncesc în condiţii grele, la care puţini rezistă. „Să vină doamna ministru să lucreze cu bolnavii noştri, să vadă cum este să fii lovit când încerci să-i speli, să-i schimbi, să-i despăduchezi când sunt aduşi”, ne-a spus o infirmieră. Diminuări salariale s-au produs și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, unde angajaţii aveau un spor de 100%, iar acum li se mai acordă doar 70%. În fiecare zi lucrează cu pacienţi contagioşi, de la care pot oricând lua boala. O infirmieră cu peste 30 de ani vechime de la Spitalul TBC a pierdut aproape 700 de lei, aşa că acum are un salariu de 2.300 de lei. O asistentă de farmacie de la acelaşi Spital de Pneumoftiziologie s-a trezit cu o diminuare de 800 de lei.  
Proteste similare față de scăderea veniturilor salariale au avut loc astăzi și la Craiova și București, iar vineri au protestat angajații Spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni Vrancea. Aceștia s-au plâns că au primit salarii diminuate și cu 800 de lei. Angajaţii de la celelalte spitale braşovene, infirmieri şi brancardieri, nu au încetat lucrul şi nu au ieşit în stradă (deși cei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă  Braşov anunţaseră inițial că vor protesta mâine, însă la scurt timp au revenit asupra deciziei). Liniște nu va mai fi prea mult timp, dacă situația nu se rezolvă. 

Cum s-a ajuns la scăderi salariale

Potrivit noilor prevederi legale, la nivelul ordonatorului principal de credite, în cazul de faţă (spitalele din municipiul Brașov) Consiliul Judeţean, „suma sporurilor, compensaţiilor premiilor, indemnizaţiilor, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite, trebuie să nu depăşească 30% din suma salariilor de bază, (…) şi a indemnizaţiilor lunare, după caz”.
Pentru a putea respecta aceste reglementări, președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, a precizat că administraţia judeţeană avea două opţiuni: să acorde cei 30% tuturor instituţiilor sau să facă mai multe calcule, astfel încât aceste sporuri să fie acordate diferenţiat, în funcţie de specificul posturilor, și s-a ales a doua variantă. „Am discutat cu toţi  managerii de spitale şi directorii economici şi am încercat să facem o repartizare astfel încât să ne încadrăm în plafonul total de 30%. Ei trebuie ca la nivelul unităţilor să stabilească exact cum se repartizează aceste sporuri, luând în calcul specificul activităţii pentru fiecare post în parte. Cred că am reuşit să facem o împărţire oarecum echitabilă. De exemplu, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, sporurile vor fi de maxim 31%, la cel de Psihiatrie de 40%. Bineînţeles că nu vor ajunge aceşti bani, astfel că am făcut o solicitare către Prefectura Braşov, dar şi către şi către Ministerul Muncii şi către cel al Sănătăţii şi sperăm ca printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului să se modifice articolul prin care este impusă limita de 30% pentru întreg aparatul ordonatorului principal de credite. Altfel, vor apărea probleme”, a menționat Veștea. 

Unde sunt cele mai mari sporuri

Articole asemănătoare

Concret, în urma calculelor, de cele mai mari sporuri, respectiv 74%, beneficiază salariaţii Unităţii de Asistenţă Medicală de Pneumoftiziologie de la Sânpetru, urmaţi de cei ai Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie – 70%. Angajaţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov vor primi 31%, cei ai Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie – 40%, cei ai Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii – 37%, cei ai Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie – 32%, cei ai Spitalul Clinic de Boli Infecţioase – 33%. De asemenea, pentru angajaţii Direcţiei Sociale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului a fost stabilit un spor de 15%.
Aceste sporuri vor putea fi acordate doar pentru o perioadă limitată pentru că, a precizat Adrian Veştea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este în curs de acreditare, iar după ce se va finaliza procedura, sporurile salariaţilor acestei instituţii vor trece de 70%.

Sporurile au fost puse „în aceeaşi oală” și plafonate 
 
Chemat să discute cu angajații nemulțumiți, liderul Sindicatului Medisan-Sanitas Braşov, Paul Negoescu, le-a spus că le va da un răspuns în legătură cu situaţia lor la finele săptămânii. Asta pentru că joi va fi o întrunire la București a Consiliului Naţional Sanitas, iar pentru vineri prefectul Brașovului, Marian Rasaliu, a convocat o întâlnire la care va invita și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății. Este pentru prima oară când într-un regulament de aplicare a sporurilor sunt amestecate toate sporurile care se dau în Sănătate. Ca lumea să înţeleagă despre ce e vorba, în Sănătate s-au dat întotdeauna două categorii de sporuri, care întotdeauna s-au separat. Un spor este cel pentru cei care asigură continuitatea actului medical, adică gărzi, ture, un alt spor este cel pentru condiţii deosebite de muncă, periculoase, vătămătoare, cum sunt cele pentru cei de la TBC, Infecţioase ATI etc.”, a explicat Paul Negoescu, lider sindical Medisan Sanitas Braşov, precizând că protestul nu a fost organizat de sindicat, ci unul spontan, chiar dacă la nivelul Sanitas se discută un calendar de manifestări revendicative. 
Ca și noi, liderul sindical este convins că Legea 153 a salarizării unice (vorba vine! – nota red.) este făcută după principiul „Divide et impera”/Dezbină și stăpânește: Nu poţi să zici că va creşte calitatea actului medical, când trei sferturi din echipă este nemulţumită. Cum să crești calitatea actului medical cu asemenea decizii, actul medical nu-l fac doar medicii, medicii cu asistenţii, asistenţii, îl face toată echipa în care intră tot personalul ăla auxiliar, infirmiree, îngrijitoare, şi muncitori şi TESA şi tot”. 
 
Citiţi şi:


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button