Expres

Update BRAȘOV. „Petiţie pentru evitarea desființării Spitalului Clinic de Boli Infecțioase”

 

Așa cum au promis, reprezentanții salariaților Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov ne-au transmis textul petiției prin care aduc argumente în favoarea păstrării unității sanitare ca structură independentă, cu personalitate juridică, și nu „anexă” a Spitalului Clinic Județean de Urgență și a Spitalului de Pneumoftiziologie (secția de Infecțioase copii).

Această măsură e parte a planului de reorganizare spitalicească pregătit de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov (detalii aici: BRAȘOV. „Leacul” deficiențelor din spitale, reorganizarea: TBC la Mârzescu, Psihiatrie la Sânpetru, Infecțioase la Județean și aici: BRAȘOV. Tensiuni la Spitalul de Boli Infecțioase. Angajații acuză că se vrea desființarea unității).

Redăm petiția:

În atenția

Conducerii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov,

Consiliului Județean Brașov – D.S.A.M.,

Prefectura Județului Brașov,

Direcția de Sănătate Publică Brașov,

Ministerul Sănătății – Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică

Petiție pentru evitarea desființării Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov și de reconsiderare a rolului și importanței sale în cadrul asistenței medicale a județului Brașov

În plină pandemie COVID-19, când personalul medico-sanitar al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov  acordă asistență medicală de înalt nivel pacienților infectați Sars-Cov2, conducerea interimară a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, numită în 13 martie 2020, odată cu începerea epidemiei COVID-19 în județul Brașov, comunică verbal la raportul de gardă din dată de 14.05.2020 medicilor și asistentelor șefe, planul de desființare a Spitalului, întocmit în urmă ședințelor cu managerii de spitale, Consiliul Județean, Prefectura, plan regăsit în comunicatul DSP apărut în presă online din aceeași zi. În perioada această grea, prin deciziile luate s-au creat tensiuni suplimentare, total nepotrivite în aceste momente.

Menționăm că, în cadrul ședințelor consiliului medical al SCBIBv, nu a fost dezbătut niciodată acest plan, Sindicatul Federația Sanitas, reprezentantul personalului medical, nu a fost consultat, nu au existat dezbateri sau propuneri legate de această temă.

Misiunea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase este de a oferi servicii de sănătate de înalta calitate pacienților în domeniul bolilor infecțioase, iar pandemia COVID a arătat tuturor necesitatea dezvoltării acestui domeniu.
Județul Brașov nu poate rămâne fără un Spital Clinic de Boli Infecțioase , având o adresabilitate foarte mare, permanent existând diverse epidemii (gripă, rujeolă, hepatite, actual COVID), iar desființarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase nu aduce nici un beneficiu pacientului infecțios atât adult cât și copil.

Centrul Regional Brașov, între cele 9 centre ale țării, a acționat unitar cu celelalte centre de-a lungul anilor în situații critice:

– debutul pandemiei HIV ( 1985-1990)

– epidemii sezoniere: gripă, meningită meningococica, rujeolă, hepatite virale

– extinderea îmbolnăvirilor cu Clostridium difficile

– diagnosticul și controlul unor boli infecțioase emergente și remergente ( Zika, Ebola, Coronavirus)

– suportul afecțiunilor severe de granița cu alte specialități – sepsis, endocardită, discite etc.

– pandemia COVID 19

Personalul medical vine cu următoarele argumente pentru susținerea păstrării SCBIBv unitar  și pentru  dezvoltarea sa:

  • Este în curs de  finalizare igienizarea unei aripi a clădirii (secția de pediatrie și camera de garda/CBI) începută în ianuarie 2020, și va crește numărul de paturi cu aproximativ 20
  •  Serviciu de radiologie modernizat
  •  SCBIBv este unul dintre spitalele care nu plătește chirie pentru a funcționa în locația actuală.
  • Deținem paturi ATI, obținute prin sponsorizare, nefuncționale prin lipsa de ventilatoare și personal medical de specialitate.

Împărțind Unitatea Medicală în 2 secții de boli infecțioase separate, cu management separat pot apărea nereguli:

  • Programul de gărzi va fi imposibil de realizat, necesitând 2 linii de gardă, unul pentru secția de adulți și altul pentru secția de copii (și până la urmă suntem medici specialiști boli infecțioase, nu specialiști pe adulți și specialiști pe copii)
  • Programul național HIV/SIDA va fi perturbat, medicii care tratează pacienții HIV nemaifiind în aceeași locație (laboratorul deține 2 aparate RT-PCR, unul pentru investigațiile pacienților HIV și unul pentru investigațiile altor afecțiuni infectocontagioase, ce deservește pacienții cu infecție HIV a trei județe aservite Centrului Regional Brașov – Covasna, Harghita și Brașov)
  •     Programul de tratament al Hepatitelor cronice ar fi de asemenea perturbat din aceleași motive
  •     Prin fragmentarea celor 2 secții de boli infecțioase împiedicăm efectuarea unui act medical de calitate.

Se ridică probleme:

– cine va asigura continuitatea serviciilor medicale pediatrice?

– pacienților pediatrici cu plăgi produse prin mușcătura de animale unde li se va asigura administrarea tratamentului?

– în epidemia de gripă unde  se internează familia bolnavă, mama la un spital și copilul la alt spital?

– investigațiile paraclinice virusologice, bacteriologice, imunologice,  necesare pentru precizarea diagnosticului și implicit tratamentul pacientului pediatric, unde se vor efectua?

Legat de factor cost/eficiență mult prea mare și indicatori reduși de utilizare a serviciilor medicale unde am fost dați exemplu, menționăm că pentru anul 2019 și trim I al anului în curs, indicatorii de performanță a SCBIBv au fost îndepliniți, deși calculul s-a efectuat la nr de 107 paturi, care în fapt nu au existat. Valoarea asumată de utilizare a paturilor a fost de 60%, iar valoarea realizată a fost de 59,33%. La numărul real de paturi încărcarea spitalului a fost maximă. Ni s-a impus nu doar locații, ci și conduceri diferite care ne divizează, fără putință de comunicare și fără precedent în managementul medical din țară.

Dacă spațiul actual nu corespunde normelor din ordinul 914/2007 (nu înțelegem cum a corespuns până acum?), personalul spitalului propune următoarele:

  • Relocarea spitalului în altă clădire din patrimoniul Consiliului Județean Brașov, care să permită menținerea unui număr cât mai mare de paturi și îndeplinirea normelor din ordinul 914/2007
  • Relocarea secției de Pediatrie Infecțioase în altă locație, cu menținerea secției în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase – aceeași unitate administrativă
  •  Preluarea întregului spital (cu cele 2 secții, compartiment HIV, Hepatite Cronice, Antirabic, Ambulatoriu de Boli Infecțioase, laborator, farmacie, radiologie) în cadrul Spitalului Clinic de Pneumologie Brașov. 

 

Foto: arhivă (protest din august 2019 față de deciziile vechii conduceri)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare