Expres

Update BRAȘOV. Ceremonie întârziată pentru Ziua Deținuților Politici Anticomuniști

  • ceremonie_3.jpg
  • ceremonie2_278712.jpg
 

Actualizare

Instituția Prefectului județului Brașov, în colaborare cu Garnizoana Brașov, a organizat astăzi, cu o zi mai târziu, la solicitarea AFDPR, un ceremonial militar și religios pentru a marca Ziua Deținuților Politic Anticomuniști (9 Martie).

La comemorare participat prefectul Mihai Cătălin Văsii, președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, reprezentanți ai Asociației Foștilor Deținuți Politic și ai Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, reprezentanți ai altor instituții publice, militari și cetățeni ai Brașovului.

Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți de diferite confesiuni – ortodoxă, greco-catolică, evanghelică germană.  

În cuvântul său, prefectul Mihai-Cătălin Văsii a afirmat: „Suntem aici astăzi pentru a-i comemora pe cei căzuți victime celei mai negre perioade din istoria modernă a României. Suntem aici pentru a ne pleca frunțile, cu adânc respect și cu recunoștință, atât în fața memoriei celor care nu mai sunt, cât și în fața celor puțini care mai trăiesc printre noi ca niște icoane vii.

Sighet, Gherla, Aiud, Jilava, Râmnicu-Sărat, Pitești, Mislea, Poarta Albă, Salcia, Periprava și celelalte închisori, lagăre și colonii de muncă, centre de anchetă sau de triere și locuri de domiciliu obligatoriu unde au suferit cei deținuți politic sunt tot atâtea puncte pe harta terorii instaurate în România de regimul comunist.

Sunt, însă, și mult mai mult de atât. Aceste locuri, precum și cele în care au luptat și au murit membrii rezistenței anticomuniste din munți, reprezintă dovezi că au existat mulți, foarte mulți români care s-au împotrivit comunismului. Că au existat oameni care – așa cum scrie în testamentul politic al Grupului Carpatin Făgărășan – cu sângele și suferința lor «au spălat fața României, pătată de lașități și trădări». Că acești oameni au pus mai presus de orice, chiar de propria viață, onoarea, dorința de libertate, dragostea de neam și țară.

Îi comemorăm astăzi pe cei ce nu mai sunt, ne înclinăm în fața supraviețuitorilor, dar noi toți – și mai ales generația tânără – trebuie să rămânem fideli valorilor și principiilor care i-au călăuzit în lupta și în suferința lor. Pentru ca orori precum cele comise de regimul comunist să nu se repete”.

Știrea inițială

Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia – 9 martie este din 2011, prin lege, şi Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989. În fiecare an, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi din România (AFDPR) organizează în această zi, cu sprijinul instituțiilor publice civile și militare, comemorarea eroilor care s-au jertfit în anii grei ai terorii comuniste în închisorile şi lagărele de muncă comuniste. Deocamdată, pentru astăzi, la Brașov, nu a fost anunțat nimic oficial. Pe de altă parte, este posibil ca, la fel ca în ultimii doi ani, comemorarea de la Brașov, de la Monumentul Luptătorilor din Rezistența Anticomunistă (foto), amplasat în Piața Teatrului, să fie decalată.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare