Update BRAȘOV. Ce spune managerul Spitalului Clinic de Copii despre taxa de internare pentru mame
După ce a cerut un răgaz pentru a formula un comunicat, managerul Spitalului Clinic de Copii, ec. Monica Săbăduşi, ne-a precizat telefonic că taxa de internare pentru mamele copiilor de peste trei ani este de multă vreme percepută, la valoarea de 50 de lei, iar de anul trecut, a fost majorată la 80 de lei, „cu acordul Consiliului de Administraţie și la solicitarea personalului spitalului”.
Monica Săbăduşi a explicat că este o „taxă normală”, fiind singura sursă de venituri proprii a spitalului, din aceasta fiind susţinute şi parte din costurile suplimentare cu tratamentele necesare copiilor. Asta cu atât mai mult cu cât spitalul braşovean este unul care deserveşte mai multe judeţe, din care vin cazuri grave a căror îngrijire este costisitoare. „Prefer să se spună că ar fi un lux să fii internat ca mamă la noi, decât să nu avem bani pentru tratarea copiilor. Ei au gratuitate, spitalul asigură tot ce este nevoie pentru ca micuţii să se facă bine. Anul trecut, am dat 700 de milioane de lei pentru copiii bolnavi de cancer. Salariile au crescut și reprezintă aproape 70% din fond, cu 30% nu poţi funcţiona. La noi vin copii ai străzii, copii din familii foarte sărace, unii din alte județe. Sunt mulţi copii grav bolnavi, sunt unele boli care nu se găsesc în programele de sănătate, deci Ministerul nu suportă tratamentele, le suportăm noi, prioritară pentru noi este sănătatea copiilor”, a subliniat managerul spitalului. Monica Săbăduși mai spune că nu toate mamele cu copii mai mari de patru ani plătesc, chiar dacă își dau consimțământul la internare, „pentru că unele nu pot, este evident că nu au de unde, dar nu s-a pus problema să nu fie primite”. Managerul a mai subliniat că sunt eronate calculele deputatului USR.
„7 lei pentru trei mese este suma dată de stat, restul completăm noi, inclusiv pentru copii. Dezinfectanții de spital costă mult mai mult. Părintele însoţitor stă într-o rezervă, are apă caldă, lumină, internet, căldură, aşternuturi schimbate ori de câte ori este nevoie, zilnic, chiar și de două ori pe zi în funcţie de secţie. Puteți merge oriunde în spital, se muncește non stop la curățenie, pentru că acum se face, acum nu mai e. Și asta pentru că unele mame ies cu papucii igienici în stradă și aduc de acolo mizerie, dar se grăbesc să acuze că sunt infecții în spital. Sunt mame care nu se dezlipesc de copil până nu-l văd că e mai bine, iar altele se plimbă toată ziua, la cafea, la țigări, la cumpărături, nu le găsești niciodată lângă copil”, a mai spus Monica Săbăduşi.
„Acesta este un spital pentru copii, avem doar 80 de locuri pentru însoțitori, le asigurăm gratuitate celor care au copii sub trei ani, iar din taxele plătite de ceilalți ne asigurăm că sunt bani suficienți pentru ca pacienții noștri să fie tratați corespunzător, să aibă tot ce le trebuie”, a încheiat managerul spitalului.
Citiți și:
BRAȘOV. Scandal în jurul taxei de internare pentru mame în Spitalul Clinic de Copii
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.