Expres

Update BRAŞOV. Ce spun autorităţile despre „noua groapă” de gunoi

  • IMG_5139_241381.JPG
  • IMG_5133_241382.JPG
  • IMG_5143_241383.JPG
  • IMG_5151_241384.JPG
  • IMG_5125_241386.JPG
  • IMG_5126_241387.JPG
  • IMG_5128_241389.JPG
 

O porţiune de lângă cel mai nou drum din Braşov, care leagă cartierul Noua de centura municipiului, a devenit noua groapă de gunoi a oraşului, plină cu deşeuri de la construcţii şi de la service-uri auto în principal. Ce este cu adevărat strigător la cer este că printre resturile de moloz se găsesc cruci şi monumente funerare ale unor oameni decedaţi nu cu mulţi ani în urmă.

Un cititor braşovean ne-a semnalat pe pagina de Facebook Mytex- Stiri Online Brasov situaţia.

Ne-am dus pe urmele sesizării şi am constatat că e cel puţin la fel de rău precum ni s-a descris. Pe zeci de metri sunt mormane de gunoaie de tot soiul, dar mai ales cărămizi, ţigle, moloz, WC-uri, resturi de maşini, peturi, pungi, tot felul de recipiente şi obiecte din plastic. Dar chiar în apropierea drumului sunt pietre funerare, multe făcute bucăţi, şi cruci care provin tot de pe morminte. Pe unele plăci se mai pot distinge numele şi anii în care s-au născut şi au murit, ca şi mesajele îndurerate lăsate de cei dragi: „Nu te vom uita niciodată, tăticule drag!”. Chiar dacă mesajul este adresat celui care a murit în 1958, pe aceeaşi placă este numele cuiva din familie decedat în 1999. Altă placă de monument funerar aparţine unei familii ai cărei membri au murit în 2001 şi 2006. Întrebarea este ce s-a întâmplat cu locurile lor (teoretic) de veci şi cu rămăşiţele celor decedaţi.

Câteva amenzi după pândă în zonă

Reprezentanţii Gărzii de Mediu şi cei ai Poliţiei Locale Braşov spun că situaţia durează de ceva vreme şi este drept că după cum arată unele mormane par să fie ani de când s-au sedimentat. Probabil ar fi rămas nedescoperite încă mult timp dacă nu se croia drum pe acolo. „Din păcate, nu este recentă situaţia. S-au mai dat sancţiuni şi avem încă două fotografii în care au fost surprinse autovehicule din care se descărcau resturi. Urmează să fie identificaţi cei vinovaţi şi să fie sancţionaţi. Suntem zilnic pe acolo şi sperăm ca amenzile să-i dezveţe să mai arunce tot felul de deşeuri”, ne-a declarat Mircea Paraschiv, comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Braşov. Potrivit lui Paraschiv, amenda pentru persoane fizice este de 5.000 de lei, iar pentru firme este de 15.000 de lei. Şi Poliţia Locală a dat două amenzi celor surprinşi că descărcau acolo gunoaie. Şi, la fel ca Garda de Mediu, poliţiştii stau la pândă pentru a-i prinde în flagrant. „De câteva luni am descoperit ce este acolo şi s-au dat amenzi când au fost prinşi cei care aruncau deşeuri. Se vor mai da, pentru că se face «pândă» şi avem acţiuni împreună cu Garda de Mediu”, a precizat Anca Lăutaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Braşov.

Terenul este privat, gunoaiele rămân

Dincolo de amenzi, trebuie rezolvată problema pe termen lung, începând cu „asanarea” zonei, ceea ce ar putea fi un prim pas spre descurajarea celor care tratează oraşul ca pe groapa lor de gunoi. „Din fericire, sunt deşeuri inerte. Dar sigur că nu e normal să fie aruncate acolo. O soluţie ar fi ca ele să fie duse la balastierele dezafectate, dar asta implică nişte cheltuieli, pe care ar trebui să le facă firme private. Primăria este cea care trebuie să intervină acolo”, a mai spus şeful Gărzii de Mediu.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, spune însă că terenul respectiv nu aparţine domeniului public al municipiului, ci este proprietate privată, drept care autorităţile locale nu pot interveni. „Nici măcar nu este pe teritoriul municipiului Braşov, ci pe cel al municipiului Săcele şi are proprietar privat. Nici Garda de Mediu nu îl poate constrânge, doar să-l amendeze şi să îi impună să nu depoziteze, eventual, dar mai mult de atât nu se poate face. Nu am putea să justificăm intervenţia acolo, cheltuielile de salubrizare”, a afirmat Toarcea.
Reprezentanţii autorităţilor sunt sceptici şi în ceea ce priveşte descoperirea celor care au aruncat crucile şi monumentele funerare. Bănuiala este că ar proveni de la cele două cimitire (cunoscute ca fiind „cel de la Micşunica”), însă li se pare imposibil de găsit făptaşul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare