Expres

Update. BRAŞOV. Calul a fost în sfârşit ridicat din drum şi dus la Protan

 

În această după-amiază, cadavrul calului eutanasiat noaptea trecută la marginea drumului, în satul Cărpiniş, judeţul Braşov, a fost ridicat de lucrătorii de la Protan şi transportat la Codlea, pentru incinerare. 

În ştirile anterioare de astăzi am promis că revenim cu declaraţii oficiale referitoare la acest caz. 

Astfel, potrivit comisarului şef al IJP Braşov, comisarul şef Liviu Naghi, în jurul orelor 20.00, calul a ieşit în faţa unei maşini, şoferul nu l-a putut evita şi l-a lovit: „Imediat după eveniment, un bărbat în vârstă de 34 de ani a anunţat la 112. O echipă a Poliţiei s-a deplasat la faţa locului, a evaluat situaţia şi a anunţat Direcţia Sanitar Veterinară, conform procedurilor. În privinţa conducătorului auto, s-au făcut demersurile care se impun în astfel de situaţii, fiind luate declaraţii, iar conducătorul auto a fost testat pentru alcoolemie”.

Şoferul a fost lăsat să-şi vadă de drum, întrucât el nu a comis nici o infracţiune, potrivit poliţiştilor, iar ceea ce s-a întâmplat în Cărpiniş este considerată doar o întâmplare nefericită. 

Dar, poliţiştii îl caută pe proprietarul calului. Dacă va fi identificat, ar putea fi sancţionat pentru nesupravegherea animalului, mai ales că nu era microcipat conform legii. 

Cu asta, misiunea Poliţiei pare că s-ar fi încheiat. Animalul a fost lăsat în drum, în aşteptarea altor autorităţi, care întârziau să apară. Pentru că nu mai puteau de mila calului, unii oameni au sunat la Asociaţia Milioane de Prieteni (AMP). 

„Polițiștii au ajuns la fața locului, au constatat impactul și au plecat cu toții liniștiți. La locul accidentului a rămas doar calul. În stare critică, cu trei picioare rupte, dintre care unul cu fractură deschisă, sângerând și căzut la pământ. A fost abandonat fără milă, lăsat să moară lent, în dureri groaznice, în ploaie și frig, la marginea drumului, unde putea să mai fie și atacat de câinii satului. S-a târât, cu singurul picior întreg, până la câțiva metri depărtare de șosea. A stat așa, în agonie, ore în șir, până aproape de ora 23.00, când un localnic cu mai mult suflet ne-a anunțat”, au povestit cei de la AMP.

Când echipa organizaţiei pentru protecţia animalelor a ajuns la fața locului, scena era una de coșmar. Calul tremura, era în stare de șoc și durerile îl chinuiau peste măsură. S-au întors și oamenii legii, însă nu a fost de găsit nici medicul veterinar zonal și nici măcar vreo autoritate locală ce ar fi avut obligația să se ocupe de caz.

„Este inadmisibil să lași o ființă să zacă într-o baltă de sânge, pe caldarâm, fără asistență veterinară, fără supraveghere, în ploaie și frig. Indiferent că este om sau animal, este o ființă care simte durere și suferă. Dincolo de asta, dacă se târa înapoi spre stradă, nu spre iarbă? În noapte, oricând s-ar fi putut întâmpla o altă tragedie, cu o altă mașină”, a spus Cristina Lapis, președinte AMP.

Pentru a scurta suferința și agonia calului, medicul colaborator al Asociației Milioane de Prieteni, Ciprian Cocianu, a luat decizia să îl eutanasieze.

„Poate dacă autoritățile ar aplica legea și i-ar amenda pe proprietarii care își lasă animalele pe străzi în loc să le țină în curți, pe cei care nu își microcipează animalele din curți, ba chiar să le confiște animalele lăsate libere pe drumuri, în timp am reuși să mai reducem din numărul de accidente în care sunt implicate și animale. Acest cal nu avea mai mult de 6 ani și era castrat. Așadar, a trecut pe la un medic veterinar, care însă nu l-a și microcipat. Cum va fi găsit acum proprietarul ca să fie tras la răspundere pentru suferința animalului și chiar și pentru plata pagubelor mașinii care este făcută praf?”, a întrebat retoric președinta AMP.

citeşte şi

BRAŞOV. Un cal rănit într-un accident a fost abandonat la marginea drumului

 Update. BRAŞOV. Calul rănit în accident a fost eutanasiat. FOTO şi VIDEO


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button