Update BRAŞOV. Biroul Vamal a fost blocat de greva poştaşilor
Ştirea publicată pe portalul myTEX.ro ieri, referitoare la acţiunea de protest a poştaşilor a generat o reacţie, intitulată „drept la replică”, din partea şefului Biroului Vamal de Interior Braşov, Alexandru Mesaroş, birou care are sediul alături de Oficiul Poştal 3 de Bulevardul Griviţei şi care era ieri închis, deşi este subordonat ANAF, afirmaţia noastră fiind că este grevă prin „solidarizare”.
Deşi ghilimelele ar fi trebuit să indice că nu acuzam pe nimeni, am primit umătoarele precizări: „Vă aducem la cunoştinţă faptul că activitatea de vămuire nu s-a putut desfăşura, datorită unor factori externi activităţii specifice a autorităţii vamale. Precizăm faptul că activitatea de vămuire a coletelor externe sosite/ expediate se face doar în măsura în care acestea sunt prezentate organelor vamale de către oficianţii Poştei Române, instituţie care are calitatea de transportator şi gestionar ale acestora.
În conformitate cu prevederile Regulamentului Vamal al României aprobat prin HG 707/2006, art.661, «în situaţia în care titularii operaţiunilor vamale, transportatorii sau comisionarii în vamă, solicită efectuarea operaţiunilor de vămuire în afara birourilor vamale, aceştia au obligaţia de a asigura autorităţii vamale, fără plată, spaţii de lucru, magazii pentru depozitarea mărfurilor şi instalaţii pentru cântărirea acestora».
Lucrătorii vamali se deplasează zilnic la acest oficiu poştal pentru a-şi «exercita, în cadrul politicii vamale a statului, atribuţiile conferite prin reglementările vamale pentru realizarea controlului vamal al mărfurilor introduse sau scoase din ţară» ( art. 9 din Codul Vamal al României – Legea nr.86/2006).
Având în vedere prevederile legale prezentate mai sus, facem precizarea că oficiul de vamuire colete externe, de lângă Oficiul Poştal nr.3 de pe bulevardul Griviţei este un spaţiu de câţiva metri pătraţi pus la dispoziţie de către Oficiul Poştal nr.3 pentru desfăşurarea de către lucrătorii vamali a activităţii de vămuire şi care nu are intrare separată.
Activitatea vamală poate fi desfăşurată doar în condiţiile în care personalul poştal eliberează/ prezintă coletele spre vămuire. Personalul vamal nu are atribuţii în domeniul poştal.
Precizăm, de asemenea, faptul că pe parcursul întregii perioade în cauză, lucrătorii vamali desemnaţi pentru a activa la locaţia respectivă au fost în permanentă legătură cu personalul poştal, fiind în orice moment disponibili pentru a-şi desfăşura activitatea.
Dorim în final să menţionăm că nu este cazul unei solidarizări a Biroului Vamal de Interior Braşov cu protestele salariaţilor Poştei Române, personalul vamal fiind în permanenţă disponibil pentru îndeplinirea atribuţiilor sale şi satisfacerea în cele mai bune condiţii a solicitărilor contribuabililor”.
Precizăm şi noi că, ulterior postării ştirii, am contactat purtătorul de cuvânt al ANAF Braşov, de fapt al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice, care are în subordine Direcţia Regională Vamală, iar cele scrise mai sus s-au regăsit în declaraţia pe care am consemnat-o doar în varianta de print a articolului cu titlul „Poştaşii continuă greva, blocând şi activitatea Biroului Vamal”, pe care o puteţi citi aici, titlul fiind suficient de sugestiv.
Iată fragmentul: „Mădălina Hintea, purtător de cuvânt al ANAF Braşov, ne-a explicat că, într-adevăr, biroul este subordonat Direcţiei Regionale Vamale, din cadrul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice, dar partea de distribuire colete o face Poşta, iar lucrătorii sunt în grevă. «În aceste condiţii, colegii din Biroul Vamal lucrează la sediul central, de pe Stadionului», a precizat Hintea”.
Citiţi şi:
BRAŞOV. Oficiile poştale s-au redeschis, deşi oferta de majorare salarială e mai mică
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.