Expres

Update BRAŞOV. „Aţi înfrânt, domnilor susţinători ai amendamentului «regional»!”

 

Aşa cum v-am informat deja, Senatul României s-a pronunțat luni după-amiază, în ședința de plen, în favoarea acordării unei suprafețe de 11,45 hectare de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr, municipiului Brașov, pentru construirea unui spital. Proiectul de lege a fost inițiat de toți parlamentarii brașoveni și a fost aprobat cu un amendament propus de senatorul PSD Florin Orțan, ca în textul de lege să fie prevăzut că spitalul va fi „clinic regional de urgență”, în ciuda solicitării făcute de colegul său de Senat, Allen Coliban, de a renunța la cuvântul „regional”, întrucât ar restrânge posibilitățile de realizare, de finanțare, punând autoritățile județene și locale la cheremul celor centrale.

Şi medicul Dan Grigorescu (fost membru PSD şi coleg de spital cu dr. Orţan), care de doi ani s-a dedicat luptei pentru acest obiectiv, înfiinţând chiar Asociaţia Noul Spital al Braşovului, ce a atras deja ca parteneri Consiliul Judeţean şi Primăria Braşov, este decepţionat şi revoltat: „De data asta ați înfrânt, domnilor susținători ai amendamentului «regional»! Ziceți pe toate căile că e mai bine ca Noul Spital Clinic de Urgență să se numească și Regional. Dar singurul argument pe care îl aduceți în favoarea acestei aserțiuni este acela al unei finanțări „mai favorabile”. Asta însemnând că se ia de la toată lumea câte ceva: și de la municipiu, și de la județ, și de la minister, și ceva împrumuturi de-pe-la-te-miri-cine, mai mult sau mai puțin garantate de stat. Prilej perfect pentru construirea Noului Spital de către firme de casă, care nu au mai construit „never-ever” un spital modern. Pe baza unor studii de fezabilitate având aceeași origine, pe principiul «eu centrez, tu dai cu capul, el marchează!».  Nimeni nu vrea să înțeleagă că noțiunea de „Regional” a fost înfiptă ca o pană de lemn în trunchiul Noului Spital Clinic de Urgență Brașov, cu scopul de a intoduce în acest proiect un intermediar: Ministerul Sănătății. Acesta, reprezentat de funcționari prăfuiți care nu au știința construirii de spitale moderne, va fi un factor toxic în procesul de ridicare nu numai a spitalului brașovean, ci și a oricărui alt spital asemănător. Nimeni nu vrea să înțeleagă că pentru ca un spital regional să fie edificat, Ministerul Sănătății și-a stabilit rolul de decizie supremă, față de care comunitatea nu mai are nici o putere!
Cum? Simplu! A cerut și a obținut drepturi depline asupra terenurilor pe care se construiesc aceste spitale. Războinicul senator Orțan, propovăduitorul „amendamentului Regional” are senzația falsă că terenul intră în proprietatea Municipiului Brașov. Dar după aceea? Pentru că modelul este ALTUL! Priviți-l!
Priviți cum terenul identificat trece din proprietatea comunității în proprietatea statului român și în administrarea Ministerului Sănătății!”, afirmă dr. Grigorescu într-o postare pe Facebook, dând ca exemple proiectele similare din Craiova, Iaşi şi Cluj.
„În aceste condiții, cine se va mai încumeta să fie „stăpânul inelului”? Municipiul? Județul? Regiunea? Ministerul? Guvernul? Și uite așa vom ajunge cu copilul nemoșit, deși înconjurat de mai multe moașe! Felicitări, domnilor! Ați găsit calea perfectă pentru a-i face pe alții să-și frece cu satisfacție nedisimulată mâinile! Nu dezinteresat, evident!”, încheie medicul.

Dr. Dan Grigorescu a reamintit că atunci când lansase prima dată în comunitatea brașoveană ca denumire a Noului Spital al Brașovului aceea de „Spital Regional Clinic de Urgență”, „pe parcursul proiectului, am considerat înțelept să renunțăm la atributul de «Regional». Am și explicat la vremea respectivă de ce.
Iată că acum, cu mare întârziere, altcineva preia „brandul” neștiind că nu face decât să pornească pe un drum început și defrișat de adevărații „inițiatori ai proiectului”, reprezentați de cei peste 60 de membri fondatori ai Asociației Noul Spital al Brașovului.
Problema e că pentru noi, abia acum începe adevăratul urcuș al Golgotei. Cu dezamăgirea că ne sunt deturnate eforturile, dar și cu convingerea că proiectul este și trebuie să rămână al nostru, al tuturor.
Nu al politicienilor «de viță nouă»”.

Citiţi şi:

Legea noului spital al BRAȘOVULUI: Una caldă, alta rece de la Senat

BRAȘOV. Dispută USR-PSD pe marginea sintagmei „spital regional”

Veste uluitoare de la Guvern: spital regional la BRAŞOV!

BRAŞOV. Referendum local pentru un spital regional


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button