Expres

UPDATE BRAŞOV. 55 de profesori au renunţat la examenul de definitivat

  • IMG_1122_188865.JPG
  • IMG_1125_188866.JPG
  • IMG_1126_188867.JPG
 

41 dintre ei au ieşit din sală la o oră după primirea subiectelor, iar 14 nici nu s-au prezentat.

55 dintre cele 235 de cadre didactice înscrise în județul Brașov pentru examenul de definitivat în învăţământ nu au mai participat astăzi la proba scrisă. Potrivit prof. Ariana Bucur, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Braşov, 14 nu s-au prezentat, iar 41 s-au retras, după o oră de la primirea subiectelor. Examenul a fost susţinut la Colegiul Naţional „Aprily Lajos” şi s-a desfăşurat fără incidente. „Nu au fost probleme la examenul de definitivat. Subiectele s-au transmis la timp şi nu a fost eliminat nici un candidat, pentru fraudă sau tentativă de fraudă”, a declarat șefa IȘJ. Pentru a obţine gradul didactic definitiv, candidaţii trebuie să ia minimum nota 8.

Subiecte „neaşteptate, inabordabile”

Candidaţii cu care am stat de vorbă spun însă că este o misiune imposibilă pentru majoritatea. Mulţi dintre cei care au rezistat tentaţiei de a se retrage au ieşit cu ochii în lacrimi. „Au fost subiecte foarte grele, inabordabile. Extrem de abstracte şi fără a avea nici o legătură cu ceea ce facem noi cu copiii zi de zi. La literatură, pastelul, care nu are nimic de-a face cu literatura pentru copii, mai ales preşcolari. La psihopedagogie conceptul de proiectare didactică (planul de lecţie – nota red.), nu proiectarea unei lecţii. La metodică şi gramatică am făcut, a fost OK, dar temele astea nu le-am abordat nici la pregătirea pe care am făcut-o la Casa Corpului Didactic. De ce am mai făcut-o? M-am uitat la subiectele date acum zece ani, era multă metodică, foarte bine, pentru că sunt chestiuni de care te izbeşti la clasă. Dar aşa? Cui foloseşte teoria sofisticată, dacă nu ştii cum să lucrezi cu copiii? Chestiile astea te îndepărtează de meserie. Degeaba au venit şi m-au lăudat la inspecţii că sunt model, dacă ne dau asemenea subiecte”, ne-a spus în lacrimi o profesoară de învăţământ preşcolar (educatoare cu studii universitare) dintr-o comună braşoveană, susţinută de colegele sale.

„Au fost tematici formulate într-un fel pe care nu ştiai de unde să-l apuci. Au fost grele şi neaşteptate”, ne-a spus alt profesor, de la specializarea Consiliere psihopedagogică.

Altă educatoare s-a plâns de faptul că nu a putut renunţa la examen, conform metodologiei, care prevede un timp de minimum o oră, maximum trei, de la primirea subiectelor: „La 12 şi 10 am vrut să predau lucrarea pentru a fi considerată retrasă, dar mi s-a spus că am depăşit timpul, deşi ei spuseseră intervalul de trei ore. Alte şapte colege au apucat să iasă din sală înaintea mea”.

Miza retragerii e dată de faptul că se consideră ca nerparticipare şi astfel nu este afectat profesorul respectiv. Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege (în maximum trei sesiuni susţinute în cinci ani de la ocuparea postului) i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar. Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

 Citiţi şi:

BRAŞOV. 235 de profesori dau examen pentru a-şi păstra postul


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button