Universitatea Transilvania, pe un nedorit loc în topul cazurilor de hărțuire sexuală
Universitatea Transilvania, pe un nedorit loc în topul cazurilor de hărțuire sexuală
O analiză realizată de Biroul Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) la solicitarea Ministerului Educației, citată de EduPedu, arată că în 22 de universități de stat și private din România au fost cazuri de hărțuire sexuală. Documentul a fost publicat luni pe site-ul Ministerului. Toate cele 22 de universități au înregistrat cazurile după ce a intrat în vigoare legea Educației nr.1/ 2011, se mai precizează în document.
Victimele au fost cu preponderență de genul feminin, provenind atât din rândul studentelor, cât și din personalul didactic, mai scrie în analiza CEMU.
Au fost analizate date din 76 de universități de stat și private din țară. Universitatea București a avut cele mai multe sesizări înregistrate și discutate în Comisia De Etică. De menționat, numărul mare de sesizări se referă la numărul de plângeri depuse.
Pe următoarele două locuri se află Universitatea Transilvania din Brașov, cu 12 sesizări, și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj- Napoca, cu 7 plângeri depuse pe perioada analizei CEMU.
Conform documentului citat, pe scurt, datele arată astfel:
„Din 76 de universități (52 de stat şi 24 private) care au trimis note-explicative – la 22 de universități au existat cazuri de hărţuire sexuală;
Din cele 22 de universități care au avut cazuri, toate acestea au avut loc după aparitia Legii 1/2011. Răspunsurile au avut în vedere doar situația de după apariția Legii 1/2011 (sau chiar perioade mai recente), deci toate cazurile semnalate de cele 22 de universități au avut loc după data apariției acestei legi.
Victimele au fost cu preponderență de genul feminin, provenind atât din rândul studentelor, cât și din personalul didactic”.
Potrivit raportului CEMU, Universitatea din București a avut cele mai multe sesizări în discuția încălcat Comisiei de Etică, 66, dintre care 6 cazuri de hărțuire sexuală, din care 3 care au elemente Codul de etică universitară. „Statistica priveşte toate cazurile care au vizat de hărțuire sau alte aspecte ce pot fi asimilate acesteia (utilizarea unui limbaj Etică ofensator, a Universității bullying etc.), aferente perioadei 2017-2024, soluţionate de către Comisia de din Bucureşti sau de către instanțele judecătoreşti”.
În ceea ce privește Universitatea Transilvania din Brașov, instituția a avut 12 sesizări admise. Acestea s-au soldat cu „9 avertismente, 1 desfacere a contractului de muncă, 1 exmatriculare, 1 destituire din functia didactică”, potrivit documentului.
Pe locul al treilea se află Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca cu 7 sesizări depuse.
De remarcat, în unele situații, la diverse universități, sesizările nu au putut fi soluționate din lipsă de dovezi. În alte cazuri, plângerile au ajuns în instanță. Au fost și situații în care reclamații de hărțuire au fost și între studenți, unele soluționându-se cu exmatricularea studentului considerat agresor.
În alte situații au fost date sancțiuni cadrelor didactice universitare, cum ar fi diminuarea salariului.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Acum,vorba aia,cum ar zice Decebal Popescu,pensionar din Berceni,intervievat pe strada de o pipitza,cu blugii pe kr,de la scursura RTV: “nici cu studentele nu-mi e rusine,domne’,că vorba aia,in camin la Medicina,nici o studenta nu-i virgina.Si-n plus,stiti cum cantau baietii aia “ai… Citeşte mai mult »