Expres

Unde se pot produce cutremure puternice în Europa / România – vizată

Unde se pot produce cutremure puternice în Europa.

Conform celor de la Meteo&Radar, pe lângă Turcia, cele mai multe cutremure se produc în Europa de Sud-Est, mai ales în Grecia, Albania și România. Cutremure au loc destul de frecvent și în Italia, Croația, dar și în unele zone din Spania ori Portugalia. Și în Islanda, unde sunt, de obicei, de origine vulcanică.

În România, în special cutremurele din 10 noiembrie 1940 (magnitudine – moment de 7,7 grade grade pe scara Richter) și 4 martie 1977 (magnitudine – moment de 7,4) au provocat distrugeri substanțiale și pierderi mari de vieți omenești, mai ales în Muntenia și Moldova.

Dar, cel mai puternic cutremur cunoscut pe teritoriul României a avut loc pe 26 octombrie 1802. Denumit „Cutremurul cel Mare”, acesta s-a produs în zona Vrancea la o adâncime de 150 km. A avut o magnitudine estimată de 7,9 grade.

Unde se pot produce cutremure puternice în Europa

Majoritatea seismelor din Europa se produc din cauza tensiunilor apărute în scoarța terestră, în urma tectonicii plăcilor. În sudul Europei, placa africană avansează spre placa eurasiatică, La scară geologică, acest proces este răspunzător și pentru apariția mai multor lanțuri montane în această regiune.

Conform sursei citate, de-a lungul numeroaselor zone de fractură și falii din zona granițelor de plăci, presiunea în creștere se poate acumula, uneori timp de zeci de ani, până când tensiunile se eliberează brusc. Și eliberează cantități enorme de energie. Cu cât energia acumulată este mai mare, cu atât mai violente sunt cutremurele declanșate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
1 an în urmă

In asa zisa capatana a latraului putinist barbughe se mai petrec cutremure. Altfel nu pot fi explicate deviatiile latrate zilnic pe aici. Bine ca are unde, la brosurica.

1 an în urmă

[…] stagnări și ușoare scăderi pentru apartamentele mai vechi. Îngrijorările au sporit după cutremurul din Turcia, semnala și Asociația Brokerilor […]

Back to top button