Unde a avut loc prima bătălie robotică din istorie / Se schimbă dinamica războiului
Unde a avut loc prima bătălie robotică din istorie.
Forțele de Apărare Ucrainene au orchestrat o operațiune fără precedent, folosind doar sisteme robotizate, atât terestre, cât şi aeriene, pentru a elibera pozițiile ocupate de ruşi în apropierea satului Liptsi din regiunea Harkov. Această bătălie – care a avut loc în luna decembrie 2024 – este o premieră mondială, potrivit Breaking Defense.
La o conferință de apărare din Marea Britanie, un oficial ucrainean a descris această bătălie ca fiind „un moment decisiv în natura conflictului”, subliniind importanța inovației tehnologice în contextul în care Ucraina se confruntă cu un inamic cu superioritate industrială.
Unde a avut loc prima bătălie robotică din istorie
Paul Clayton, directorul Milrem Robotics, a evidențiat tacticile ucrainene de utilizare a dronelor terestre în timpul vizitei sale la Kiev. El a explicat că acestea sunt adesea folosite în atacuri succesive, unde mai multe drone atacă aceeași țintă până când obiectivul este atins. Respectivul a subliniat, însă, că „sezonul de noroi de iarnă” afectează sever mobilitatea dronelor terestre, limitând eficacitatea lor în condiții de teren dificile.
Conform puterea.ro, de la începutul războiului, Ucraina a început să folosească drone pentru transport și evacuare, iar acum există cereri pentru drone capabile de atacuri antitanc, foc indirect și direct, precum și pentru misiuni de recunoaștere și sprijin ingineresc.
De asemenea, Ucraina a fost pionieră în utilizarea dronelor purtate de avioane, iar acum se pregătește să implementeze un sistem de drone pe trei niveluri, care include drone marine, drone zburătoare și drone FPV.
Unde a avut loc prima bătălie robotică din istorie
De partea cealaltă, concernul rus de apărare Kalashnikov a anunțat dezvoltarea unui complex de drone de atac „KUB-SM” capabil să lanseze simultan 15 drone.
Analiştii militari au apreciat că această evoluție în tehnologie militară ar putea marca un alt punct de cotitură în strategia războiului modern, cu posibile implicații de anvergură pentru viitoarele confruntări globale.
Photo credit should read Pavlo Bagmut / Ukrinform/Future Publishing via Getty Images
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
hUcraina, împreună cu NATO, sunt învinse de mult doar că spectatorii nu realizează. acum doar se mai testează arme noi și atât. Occidentalii mai puține, mujicii mai multe.
Du-te latrau putinist pe front sa te aranjeze un pic ucrainienii asa cum ii aranjeaza pe tovarasii tai de faradelegi. Dupa aia sa vedem, mai latri ca un prostan ce esti?