„Un nou început pentru Eurocopter România”
Adunarea Generală a Acționarilor a început sub semnul presiunii sindicale. În timp ce acționarii intrau la ședință, 80% dintre cei circa 330 de angajați ai IAR Ghimbav s-au adunat sub geamuri, pentru a-și spune punctul de vedere în privința deciziilor aflate pe ordinea de zi. AGA a avut ca scop aprobarea Amendamentului la Acordul Acționarilor, privind participarea SC IAR SA la majorarea capitalului social al SC Eurocopter România SA, cu un aport în natură, constând din terenuri, clădiri, mijloace fixe, pregătire de fabricație, documentația tehnică aferente elicoptereor IAR 316 B Alouette III și IAR 330 Puma. Printre acestea, și hala montaj general a IAR Ghimbav, adică practic scoaterea IAR din rândul fabricanților de elicoptere. „Noi am întrebat oamenii democratic ce părere au și, din 330, unul singur a ridicat mâna și a zis că este de acord. Ceilalți au zis nu. Eu acest punct de vedere l-am transmis în AGA și am vrut să aflu ce se va întâmpla cu locurile de muncă”, a explicat liderul sindical. Suba spune că secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, președintele CA la IAR, i-a garantat locurile de muncă pe cinci ani. Suba crede că e normal ca oamenii să se teamă că își vor pierde slujbele, de vreme ce li s-a promis de la Guvern creșterea numărului de locuri cu 300, dar s-a produs inversul: într-un an, personalul a scăzut cu 62%, de la aproape 1.000 de salariați pe platformă (inclusiv Construcții Aeronautice), la circa 360.
Cedarea activelor către Eurocopter România e parte a unui memorandum semnat cu Ministerul Economiei, privind dezvoltarea la Ghimbav a unui parc aerospațial.
Se vor investi 7,1 milioane de euro
Memorandumul arată că Eurocopter SAS Franța nu a mai dorit să participe la privatizarea IAR, dar intenționează să investească 7,1 milioane de euro în EC Rom, urmând să îi aloce acesteia și contractul de modernizare a elicopterelor 330 PUMA, încheiat cu Forțele Armate din Marea Britanie. Eurocopter România a fost înființată în 2002, ca joint-venture între Eurocopter și IAR, și are ca acționar majoritar Eurocopter SAS, care deține 51%, în timp ce IAR controlează doar 49% din acțiuni. Durata de funcționare a acestei societăți a fost stabilită la 10 ani, activitatea putând continua doar dacă IAR și Eurocopter SAS agreează un plan privind viitorul societății. Investiția în EC Rom e însă condiționată: „IAR să nu mai deruleze nici o activitate care ar putea să dubleze sau să diminueze perimetrul de afaceri dezvoltat la Eurocopter România”. Suba spune că asta înseamnă că „s-a pus ieri cruce pe producția de elicoptere la IAR !”.
Managerul general al societății, Neculai Banea, susține că este un nou început pentru relația de fix 40 de ani cu Eurocopter, „o șansă de dezvoltare pentru IAR, dar și pentru Eurocopter România, ca și pentru cei 450 de angajați de la cele două societăți și pentru viitorii angajați, care să preia tradiția de la actualii specialiști experimentați și să o dezvolte”.
(L.J. & R.C.)
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.