Un act de curaj greu de înțeles și de repetat în zilele noastre
Un act de curaj greu de înțeles și de repetat în zilele noastre
La 37 de ani de la Revolta anticomunistă de la Brașov, care le-a redat românilor demnitatea și speranța, eroii din 15 Noiembrie 1987 – „novembriștii” au fost omagiați la Troița de la Spitalul Județean de brașoveni, reprezentanți ai statului și autorităților locale și de liderii politici.
Momentul istoric a fost marcat printr-un ceremonial religios la troița ridicată pe locul în care protestatarii din 15 Noiembrie 1987 au cântat imnul revoluției de la 1848, „Deșteaptă-te, române!”, aflată vizavi de Spitalul Județean. Alături de membri ai Asociației 15 Noiembrie 1987, au fost prezenți președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, subprefectul Ambrus Izabella Agnes, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, cei doi viceprimari, Lucian Patrașcu și Dan Ghiță, parlamentari, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, membri ai Asociației Foștilor Deținuți Politici, reprezentată chiar de președintele acesteia, Octav Bjoza, membri ai asociațiilor de revoluționari, precum și lideri politici și membri ai partidelor politice, reprezentanți ai altor instituții și autorități publice, ai organizațiilor nonguvernamentale, precum și alți brașoveni care au ținut să-i onoreze pe cei care s-au ridicat în 1987 împotriva dictaturii comuniste.
La 37 de ani de la acest moment, cei care au avut curajul să lupte cu sistemul represiv din acea perioadă au vorbit despre importanța acelui moment pentru România, dar și despre ce a însemnat pentru fiecare dintre ei teroarea care a urmat.
„Din păcate, ziua de astăzi ne readuce aminte despre perioadele prin care am trecut noi, despre lanțurile cu bilă, despre anchete, despre călăi, despre torturi. Dar este și o zi foarte importantă pentru Brașov, pentru România. Ceea ce am făcut noi în 15 noiembrie 1987 a însemnat că am pus Brașovul pe harta europeană a luptei anticomuniste. Da, poate că în momentele imediat după revoltă noi (participanții n.n.) am fost învinși. Dar a meritat, pentru că noi, ca români, ne-am recăpătat demnitatea. A fost prima dată, într-o vreme când toată România spunea «Da!» terorii și comunismului, noi am avut curajul de a spune «NU!». Cu doi ani prea devreme am fost primii care am strigat «Jos comunismul!», «Jos Ceaușescu!» în România”, a declarat Marius Boieriu, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987.
„Pentru Brașov a fost unul dintre cele mai importante momente ale acestui oraș, pentru că 15 Noiembrie ‘87 a prefațat ceea ce s-a întâmplat în ‘89. Acești oameni au avut curajul să iasă în stradă și să își strige necazurile, reprezentând tot ceea ce simțeau cei care trăiau acele vremuri, nu numai din Brașov, ci și din toată țara. Trebuie să ne aducem aminte cu mândrie de ei, să îi apreciem pentru ce au făcut, să îi omagiem pe cei care, din păcate, nu mai sunt în viață din Asociația 15 Noiembrie 1987, să avem grijă de cei care sunt în viață, să le apreciem modestia pe care o afișează, sunt practic niște oameni pe care-i vedem pe stradă, cu care ne întâlnim. Le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru noi și le mulțumesc pentru momentul de astăzi”, a spus primarul Brașovului, George Scripcaru.
Darul simbolic al lui Marius Oprea
Ca în fiecare an, alături de eroii din noiembrie 1987 a fost și istoricul Marius Oprea, care le-a adus o troiță în care se regăsesc oseminte ale martirilor din lagărele de la Salcia și Periprava și cuie ale cutiilor în care erau aceștia înmormântați, un dar simbolic pentru a sublinia importanța curajului celor care au ieșit în stradă în 15 Noiembrie 1987.
„Practic, ceea ce au făcut muncitorii brașoveni în 15 Noiembrie 1987 este primul act al schimbării sistemului politic din România și al căderii dictaturii. Prin această zi, în 15 Noiembrie 1987, acești oameni, acești simpli muncitori, au devenit oameni ai istoriei, iar istoria cea mare a căderii comunismului în Europa consemnează 15 Noiembrie 1987. Brașovul a pus în acest fel România pe vecie pe harta manifestațiilor anticomuniste care aveau să ducă la sfârșitul regimului, alături de muncitorii de la Gdansk, de pildă, din Polonia, alături de alte revolte care au avut loc în centrul și în estul Europei. Ceea ce este semnificativ pentru Brașov este actul de curaj pe care l-au săvârșit muncitorii brașoveni de atunci, la 15 Noiembrie 1987. Un act de curaj greu de înțeles și de repetat în zilele noastre”, a explicat Marius Oprea.
Le datorăm recunoștință și respect
„15 Noiembrie 1987 reprezintă un moment istoric de o importanță excepțională nu doar pentru Brașov, ci și pentru România și, de ce nu, pentru întregul bloc al țărilor aflate timp de decenii sub regimul comunist. În 15 Noiembrie 1987, Brașovul a dat semnalul trezirii, al speranței, al solidarității în fața răului și al conștientizării faptului că nici o dictatură, oricât de cumplită, nu este veșnică. Brașovenii au dovedit atunci României, Europei și lumii întregi că se poate. Și au dovedit-o cu un curaj care l-a continuat pe cel al rezistenței anticomuniste din munți și pe cel al martirului Liviu Babeș.
Semnalul dat de Brașov și brașoveni în 15 Noiembrie 1987 și-a găsit împlinirea doar doi ani mai târziu, când comunismul a fost măturat din România și din Europa.
Tuturor participanților la Revolta Anticomunistă de la Brașov din 15 Noiembrie 1987, precum și celor care s-au ridicat, în Decembrie 1989, împotriva dictaturii comuniste, le datorăm recunoștință, respect și avem obligația de a face tot ceea ce ține de fiecare dintre noi pentru a ține România departe de orice formă de extremism”, a transmis prefectul Mihai Cătălin Văsii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
“Un act de curaj greu de înțeles și de repetat în zilele noastre” Cum adica greu de inteles? Ba intelegem foarte bine curajul lor, mai ales azi, in 2024 cand avem libertate de exprimare, si vedem in jurul nostru ca… Citeşte mai mult »