Expres

Ultimele nopți din această vară în care puteți vedea Perseidele

Ultimele nopți din această vară în care puteți vedea Perseidele

Curentul de meteori Perseide, considerat de specialişti cel mai spectaculos eveniment astronomic al verii și denumit popular „ploaie de stele căzătoare” are loc în fiecare an, în perioada iulie – august. „Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul, când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor.

Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit”, explică specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” astro-urseanu.ro. Pentru Perseide în 2024, perioada de activitate este între 17 iulie şi 26 august, dar cele mai multe stele căzătoare mai pot fi văzute, anul acesta, în noaptea de 12 spre 13 august, la ora 4:00. Se va putea observa și panta descendentă a maximului până în 14-15 august.
Pentru că maximul vine în timpul zilei şi meteorii nu se pot vedea ziua, va trebui să vă uitaţi pe cer în noaptea de dinaintea maximului, 12/13 august, şi în cea de după, 13/14 august”, transmit specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Potrivit predicțiilor prezentate de Observatorul Astronomic din București, în timpul Perseidelor se va vedea cam un meteor pe minut.

Ce sunt Perseidele

Perseidele sunt un curent de meteori care are loc în fiecare an aproape la jumătatea lunii august și care e extrem de popular, deoarece e perioada vacanțelor și oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber. Numele de Perseide provine de la constelația Perseus, de unde par că vin stelele căzătoare, potrivit astronomilor.
Perseidele sunt cunoscute și sub numele de „lacrimile lui Laurențiu” – referire la Sfântul Laurențiu. Sfântul Mucenic Laurențiu (sau Lavrentie) Arhidiaconul a fost unul din cei șapte diaconi ai Bisericii Romei și împreună-pătimitor cu Sfântul Sfințit Mucenic Sixt al II-lea, Episcopul Romei, suferind mucenicia în timpul persecuțiilor ordonate de împăratul Valerian, în anul 258. Este pomenit în calendarul ortodox pe data de 10 august.
Perseidele sunt resturile cometei SWIFT-Tuttle, un bulgăre compus din gheață, rocă și praf care orbitează Soarele la fiecare 133 de ani. Potrivit datelor, cometa a fost identificată prima dată în 1862, însă ploaia de meteori a fost văzută în perioada Evului Mediu. Ultima dată, cometa a fost văzută în 1992 și va putea fi observată din nou în 2125.

Ultimele nopți din această vară în care puteți vedea Perseidele

Anul acesta, Perseidele se pot observa foarte ușor pe cer, deoarece luna nu va fi strălucitoare în acele nopți și nu va deranja observațiile. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.
Pentru a vedea Perseidele, specialiștii recomandă să ne poziționăm într-un loc întunecat din afara orașelor, de exemplu într-o zonă rurală, în pădure sau pe munte și să privim cerul. Nu avem nevoie de vreun telescop ultraperformant, pentru că acestea se pot vedea foarte ușor cu ochiul liber.
Cei ce vor observa din zonele cu cer „curat” vor putea vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre


0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button